Så här begär du fullmakter för att uträtta ärenden för organisationens räkning

I Suomi.fi-fullmakter kan du be organisationen om en ärendefullmakt. Begäran om fullmakt ändras till en gällande ärendefullmakt först när mottagaren av begäran har godkänt den. Du behöver organisationens FO-nummer för att kunna be organisationen om ärendefullmakt.

Gör så här:

 1. Identifiera dig med dina egna bankkoder, mobilcertifikat eller certifikatkort på Suomi.fi:s hemsida.
 2. Välj meny på raden Fullmakter.
 3. Om du har fullmakter för en organisation kan du välja om du uträttar ärenden för organisationens räkning eller som person, så välj om du vill begära fullmakten för dig själv eller för någon organisation som du kan representera.
 4. Klicka på Begär fullmakter.
 5. Välj Lägg till företag under Lägg till fullmaktsgivare. Välj Lägg till företag även om du begär fullmakt av till exempel en förening, kommun, läroanstalt eller annan organisation.
 6. Ange FO-numret i fältet som öppnas.
 7. Välj därefter rätt organisation i menyn som öppnas. Du kan också söka på organisationens namn om du är säker på namnet. Klicka på Lägg till. Du kan också lägga till andra företag om du behöver fullmakter av dem. I annat fall klicka på Nästa.
 8. Ange i fältet Sök fullmaktsärende den fullmaktskod som du behöver. Ange bara en av koderna nedan. I Hyrrä används följande fullmakter:
  • Söka stöd och ersättningar för landsbygden och fiskerinäringen: med denna fullmakt kan man fylla i, underteckna och skicka ansökan.
  • Beredning av stöd- och ersättningsansökningar för landsbygden och fiskerinäringen: med denna fullmakt kan man hjälpa till att fylla i ansökan, men inte underteckna eller skicka in ansökan. Denna fullmakt kan användas till exempel av en rådgivare eller en bokföringsbyrå.
  • Läsa uppgifter om stöd- och ersättningar för landsbygden och fiskerinäringen: med denna fullmakt kan man endast granska ansökningar, inte fylla i, underteckna eller skicka ansökningar.
 9. Ange giltighetstiden för den fullmakt du begär.
 10. Kontrollera din begäran om fullmakt och klicka därefter på Bekräfta begäran om fullmakt för att skicka begäran.

Mottagaren av begäran om fullmakt får information om begäran om fullmakt i Suomi.fi-meddelanden. Om den mottagande organisationen inte har tagit i bruk Suomi.fi-meddelanden ska du själv meddela mottagaren om begäran om fullmakt.

FöretagsFinland-telefontjänsten hjälper

FöretagsFinland-telefontjänsten hjälper dig att ta i bruk Suomi.fi-fullmakter: tfn 0295 020 500 (lna/msa), vardagar kl. 9.00–16.15.

Sidan har senast uppdaterats 19.2.2023