Provtagning för egenkontroll

Företagare med ansvar för import eller vidareförmedling av animaliska livsmedel i Finland från EU:s inre marknad ska ta prover och göra nödvändiga undersökningar av dem. Syftet med provtagning är att säkerställa livsmedlens säkerhet. Provtagning planeras i enlighet med riskbedömningsprinciperna. Nöt-, svin- och fjäderfäkött och malet kött som tillverkats av kött från dessa djurarter ska undersökas med avseende på salmonella.

Livsmedelsverkets anvisning på mikrobiologiska krav för livsmedel (tillämpning av EG 2073/2005) kan utnyttjas i sammanställningen av företagarens provtagningsplan gällande animaliska livsmedel från inre marknaden. Företagare kan även vid behov avvika från provtagningsrekommendationerna i anvisningen på basis av en egen riskbedömning (till exempel många små försändelser).

Det är möjligt att ta i beaktande också egenkontrollundersökningar av livsmedel som genomförts i landet där livsmedlet tillverkats. Dessa undersökningar kan ersätta en del av egenkontrollundersökningarna som görs i Finland, förutsatt att undersökningsresultaten kan kopplas samman med livsmedelspartierna som införts i Finland.

Användning av snabbmetoder vid salmonellaundersökning av kött som importeras till Finland från den inre marknaden

Krav för analysmetoder har ställts för det mesta för salmonella. Kraven på snabbmetoderna för salmonellaundersökning av kött som importeras till Finland från den inre marknaden ingår i kommissionens förordning EG 1688/2005 om särskilda salmonellagarantier för sändningar till Finland och Sverige av vissa köttsorter och ägg. Enligt förordningens femte artikel är sådana metoder godtagbara, som validerats mot den senaste upplagan av standard ISO 6579 eller NMKL:s metod nr 71 och som certifierats av en tredje part i enlighet med standard EN/ISO 16140. Valideringen av metoderna skall inkludera användning av köttprover i valideringsstudier. Användning av snabbmetoder vid undersökning av egenkontrollprover är också tillåtet.

Association Francaise de Normalisation (AFNOR), Nordic System for Validation of Alternative Microbiological Methods (NordVal) och Association of Official Analytical Chemist (AOAC) har certifierade metoder som har validerats enligt den ovan nämnda EN/ISO standarden. Metoder hittas på certifieringsorgans webbsidor.

De certifierade snabbmetoderna kan användas om myndigheten så önskar också vid undersökning av myndighetsprover som hänför sig till tillsynen över första ankomstplatser och veterinär gränskonstroll. Om salmonella konstateras i ett parti, skall resultatet bekräftas genom odling. 

Mer information:

  • Tillsyn: överinspektör Britta Wiander, tfn 029 530 5381, förnamn.efternamn@ruokavirasto.fi
  • Undersökningsmetoder/salmonella: Satu Hakola, tfn 040 524 1974, förnamn.efternamn@ruokavirasto.fi
Sidan har senast uppdaterats 19.11.2021