Exportvillkor för fjäderfäkött mellan Finland och Kina ingicks i samband med ministerresan till Kina

27. november 2023

Jord- och skogsbruksminister Sari Essayah besökte tillsammans med sin delegation Shanghai och Peking i Kina den 6–9 november för att främja finländska livsmedelsföretags export till Kina.

Under resan kom man överens om exportvillkoren för fjäderfäkött mellan Finlands jord- och skogsbruksministerium och Kinas tull GACC. Exportvillkorsavtalet gör det möjligt för finländskt fjäderfäkött att komma in på den kinesiska marknaden. Efter att exportvillkoren ingåtts ska livsmedelsanläggningar som är intresserade av export till Kina också få anläggnings- och produktspecifika godkännanden av Kinas tull innan exporten kan inledas.

Livsmedelsverket har arbetat långsiktigt för att inleda export av fjäderfäkött till Kina. Projektet för tillträde till marknaden för fjäderfäkött inleddes vid Livsmedelsverket genom enkäten om tillträde till marknaden år 2018 och man har gjort framsteg i samarbetet kring frågan med Kina sedan dess. Export av fjäderfäkött till Kina beräknas kunna börja under 2024.

Under resan träffade man också ministern för Kinas marknadskontrollmyndighet SAMR och man undertecknade ett samarbetsprotokoll om inledande av ett livsmedelssäkerhetssamarbete. Genom samarbetsprotokollet kom man överens om att främja exportprocesserna för livsmedel, såsom modersmjölksersättning och nutraceutiska preparat.

Under resan träffade man också viceministern för det kinesiska jordbruks- och landsbygdsministeriet MARA och höll ett möte på arbetsnivå med GACC:s och MARA:s experter för att inleda diskussioner på teknisk nivå om regionaliseringen av den afrikanska svinpesten.

Livsmedelsverket deltog som sakkunnig i myndighetsmötena och förberedelserna för dem.

Mer information: