Japansk myndighet reviderar finländska nötköttsanläggningar på distans i mars

7. mars 2022

Den japanska myndigheten Ministry of Health, Labour and Welfare (MHLW) utför revision på distans av finländska nötköttsanläggningar under perioden 3–10 mars 2022 i anslutning till marknadstillträde för nötkött och nötköttsprodukter. Under revisionen på distans kontrollerar japanarna nötkreatursslakterier, styckningsanläggningar, bearbetningsanläggningar och lager i Finland via videolänk. En fokuspunkt i revisionen är läget och uppföljningen i Finland av BSE-sjukdomen hos nötkreatur.

Livsmedelsverket har tidigare skickat omfattande klarlägganden till Japan, och Japan har gjort ett revisionsbesök i Finland även år 2019 när det gäller riskbedömningen för BSE. Finland förhandlar för närvarande om villkoren för export av nötkött och nötköttsprodukter med två olika myndigheter i Japan. Med MHLW kommer man överens om exportvillkoren när det gäller livsmedelssäkerhet och med Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries (MAFF) när det gäller djursjukdomar. Efter revisionen kan man komma överens om det djurhälsointyg som ska användas vid export, när exportvillkoren har godkänts.

Till Japan är det för närvarande möjligt att exportera bland annat mjölk och mjölkprodukter, ägg och äggprodukter, fjäderfäkött och fjäderfäköttprodukter, svinkött och svinköttprodukter samt svinsperma. Enligt tullstatistiken exporterades livsmedel från Finland till Japan i fjol för sammanlagt 21,1 miljoner euro och kött för 4,5 miljoner euro.

Mer information om livsmedelsexport till Japan: