Möjligheterna för Finlands livsmedelsexport till Kina utvidgades

26. september 2023

Finland har öppnat nya dörrar för export av finländskt nötkött, malt och grisköttsprodukter till den kinesiska marknaden. I samband med Kinas tull GACC:s besök i Finland undertecknades tre exportavtal vid jord- och skogsbruksministeriet. Livsmedelsverket var med och förberedde besöket och avtalet.

Kina upphävde 2001 sitt importförbud mot nötkreatur på grund av BSE-sjukan genom ett samförståndsavtal. Syftet med att häva förbudet var att möjliggöra export av griskött från slakterier som inte bara slaktar svin utan även nötkreatur. Dessutom kan Finland nu också inleda förhandlingar om export av nötkött till Kina.

I samband med besöket undertecknades också ett exportavtal som gäller livsmedelssäkerhet och växtskydd för export av finländsk malt till Kina samt ett avtal om exportvillkor för export av grisköttsprodukter till Kina. Exportvillkoret för svinköttsprodukter möjliggör i fortsättningen en mer omfattande export av svinbaserade livsmedel till Kina vid sidan av svinkött som redan tidigare exporterats. Exporten av malt och grisköttsprodukter till Kina kan börja när de nödvändiga anläggningsgodkännandena har gjorts och de överenskomna exportvillkoren har beaktats i produktionen av exportprodukter.

Kina hör till de viktigaste målländerna inom Finlands livsmedelsexport. De viktigaste exportprodukterna till Kina är mjölkprodukter och svinkött samt andra styckningsdelar.

Mer information: