Statens regionförvaltning förnyas vid årsskiftet 2025‒26. Regionförvaltningsverkens djur- och livsmedelsuppgifter överförs till Livsmedelsverket. I samband med ändringen kan webbplatsen ha brister de första dagarna i januari. Dessutom uppgifterna inom landsbygdsutveckling samt jordbruks- och livsmedelsekonomi överförs från NTM-centralerna till livskraftscentralerna. Detta medför ett driftavbrott i e-tjänsterna för landsbygdens utvecklingsstöd under perioden 1–7 januari 2026.

Extrema växtförhållandens inverkan på utsädets grobarhet och livskraft

Målsättningar:

Huvudsyftet är att utreda hur väderfaktorerna under växt- och skördeperioden påverkar utsädets kvalitet genom at utnyttja såväl Livsmedelsverkets befintliga grobarhetsmaterial som växthusförsöken som arrangeras inom Naturresursinstitutet (Luke). Variationen i utsädets kvalitet utgör ett centralt problem som man i projektet försöker lösa.

Väderförhållandena under växt- och skördeperioden och torknings- och lagringsförhållandena påverkar grobarheten. Till utsädets kvalitet hör utöver grobarheten också groningsvilan, utsädets livskraft och det hur väl livskraften upprätthålls. Utöver detta förekommer tecken på att växtförhållandena kan påverka utsädets kvalitet också på andra sätt än via grobarheten. Extrema, stressande växtförhållanden kan stanna kvar i frökornets minne och försämra nästa generations eller rentav nästa generationers växt- och avkastningsförmåga. Då bestämmer och beskriver nödvändigtvis inte enbart grobarhetsprocenten utsädets livskraft och avkastningsförmåga.

I projektet utreds också variationen i rågens mjöldryga- och alkaloidhalter och faktorerna som påverkar dem. Ett indirekt syfte med projektet är att få bättre insikter om riskerna i utsädesproduktionen och därmed få bättre kontroll över dem.

Ämnesord:

utsäde, grobarhet, livskraft, frökornets minne, mjöldryga, ergotalkaloid

Ansvarig projektledare:

Ari Rajala, ledande forskare, AFD, Naturresursinstitutet

Livsmedelsverket projektansvarig:

Hanna Ranta, sektionschef, FD, laboratoriesektionen för utsäde

Samarbetspartners:

Naturresursinstitutet;
Utsädesstiftelsen (Kylvösiemensäätiö);
Försörjningsberedskapscentralen;
Utsädeshandlarnas förening (Siemenkauppiaitten yhdistys);
Fazer Bageri (Fazer Mylly)

Projektskede:

Pågår

Startår:

2020

Avslutningsår:

2023

I finansiering av projektet deltar:

jord- och skogsbruksministeriet (379/03.01.02/2019);
Naturresursinstitutet;
Livsmedelsverket;
Utsädesstiftelsen (Kylvösiemensäätiö);
Försörjningsberedskapscentralen;
Utsädeshandlarnas förening (Siemenkauppiaitten yhdistys)

 

Sidan har senast uppdaterats 24.2.2020