
Millä tasolla Suomessa on lasten altistuminen akryyliamidille ruoan kautta? Mitä huolia kasviproteiineihin liittyy terveyttä edistävien seikkojen ohella? Millaisen haasteen turkistarhojen lintuinfluenssariski asettaa yhteiselle terveydelle? Voiko lehtotuomelle haitallinen punakaulusjäärä asettua Suomeen? Vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin on etsitty riskinarvioinnin avulla.
Ruokaviraston riskinarvioinnin yksikön jokavuotinen riskinarviointipäivä järjestetään Teams-webinaarina keskiviikkona 10.12.2025. Tilaisuudessa riskinarvioinnin yksikön tutkijat esittelevät valmistuneita ja käynnissä olevia hankkeita: Aamupäivällä klo 9.15–11.00 käsitellään elintarviketurvallisuutta ja iltapäivällä klo 13.00–14.15 on eläinten terveyden ja kasvinterveyden vuoro.
Tilaisuus on kaikille avoin, mutta sitä ei tallenneta jälkikäteen katsottavaksi.
Tervetuloa mukaan!
Riskinarviointipäivän 2025 ohjelma:
Elintarviketurvallisuus – kasviproteiineja, prosessikontaminantteja ja innovaatioita (9:15–11:00)
9.15 Kasviproteiinit: terveyttä vai terveysriskejä? – tutkija Petra Pasonen (20 min)
9.45 Hivenaineiden saanti kasvijuomista – tutkimusprofessori Johanna Suomi (20 min)
10.10 Lasten altistuminen elintarvikkeiden akryyliamidille Suomessa – erikoistutkija Tero Hirvonen (20 min)
10.35 Catalyse – elintarviketurvallisuuden yhteisöjä ja innovaatioita – erikoistutkija Suvi Joutsen (10 min)
Eläinten terveys, kasvinterveys, yhteinen terveys (13:00–14:15)
13.00 Lintuinfluenssariski turkistarhoilla - esimerkki yhteisen terveyden haasteesta – erikoistutkija Heidi Rossow (15 min)
13.20 Turkistarhojen lintuinfluenssaseuranta - riskiperusteella ja ilman – erikoistutkija Leena Seppä-Lassila (20 min)
13.45 Voiko punakaulusjäärän asettua Suomeen? – erikoistutkija Juha Tuomola (20 min)
Kunkin esityksen jälkeen on mahdollisuus keskustelulle.
Riskinarviointi – tutkittua tietoa päätöksenteon tueksi!
Lue lisää:
Riskinarviointi
Riskinarvioinnin projektit
Riskinarvioinnin raportit
Kuvat: Pixabay; Anniina Kivilahti / Evira & Wikimedia Commons