Ovatko gluteenittomat tuotteet terveellisempi vaihtoehto? – pohjoismainen yhteistyöprojekti

Pohjoismaisessa projektissa tutkittiin Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa myynnissä olevien gluteenittomien tuotteiden ravintosisältöä ja raskasmetallipitoisuuksia.

Gluteenittomien elintarvikkeiden ravintosisältö lähes sama kuin tavallisten tuotteiden – muille kuin keliaakikoille niistä ei ole erityistä hyötyä.

Tutkimuksessa analysoitiin laboratoriossa ravintoaineet ja raskasmetallit kattavasti 37 gluteenittomasta tuotteesta. Saatuja analyysituloksia verrattiin vastaavaan käyttöön tarkoitettujen gluteenia sisältävien elintarvikkeiden kirjallisuustuloksiin. Molemmissa ryhmissä oli tuotteita seuraavista ryhmistä: jauhot, aamiaismurot, myslit, leivät ja keksit.

Are gluten-free products a healthier alternative? A pilot study on nutrients and heavy metals​

Ruokaviraston ja THL:n tiedote 8.4.2021: Gluteenittomien elintarvikkeiden ravintosisältö lähes sama kuin tavallisten tuotteiden – muille kuin keliaakikoille niistä ei ole erityistä hyötyä

Usein kysyttyä gluteenittomista tuotteista

  1. Mikä on keliakia?

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä proteiini (valkuaisaine), gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja suolinukan vaurion. Suolinukkavaurion takia ravintoaineet eivät imeydy elimistöön kunnolla. Keliakian ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio. Keliakiaan voi sairastua missä iässä tahansa, alttius sairauteen on perinnöllistä. Keliakiaa ei voi ehkäistä. Suomessa keliakiaa sairastaa noin kaksi prosenttia väestöstä. (www.keliakialiitto.fi)

  1. Mitä tarkoitetaan gluteenittomalla tuotteella?

Gluteenittomien tuotteiden tulee sisältää alle 20 mg/kg gluteenia EU-standardien mukaisesti. Tavallinen viljavehnä, ruis ja ohra sisältävät gluteenia (noin 30–90 g/kg), joten ne eivät sovellu keliakiaa sairastaville. Gluteenittomaan ruokavalioon sopivat mm. hirssi, maissi, riisi, teff, tapioka, gluteeniton kaura, amarantti, kvinoa ja tattari. Gluteenittomissa tuotteissa on merkintä ”gluteeniton”.

  1. Kenen pitäisi noudattaa gluteenitonta ruokavaliota?

Keliakiaa sairastavien tulee noudattaa gluteenitonta ruokavaliota. Gluteenittoman ruokavalion toteuttamisesta kannattaa aina keskustella lääkärin ja/tai ravitsemusterapeutin kanssa. Esim. muoti-ilmiöiden takia ihmisten ei tule omin päin rajoittaa ruokavaliotaan.

  1. Saanko gluteenittomista tuotteista yhtä paljon tärkeitä ravintoaineita kuin tavallisista elintarvikkeista?

Kyllä ja ei. Tutkimuksessa havaittiin eroja joidenkin ravintoaineiden määrissä gluteenittomien ja tavallisten tuotteiden välillä. Tutkituissa gluteenittomissa tuotteissa oli esim. vähemmän proteiinia ja enemmän tärkkelystä kuin tavallisissa. Myös kivennäisaineissa havaittiin eroja. Toisaalta esim. ravintokuitua oli molemmissa ryhmissä yhtä paljon. Tulokset kuitenkin koskevat vain nyt tutkittuja elintarvikkeita. Gluteeniton ruokavalio on mahdollista koostaa tasapainoiseksi niin, että tarpeellisten ravintoaineiden saanti voidaan turvata.

  1. Miksi elintarvikkeissa on raskasmetalleja?

Nikkeliä ja lyijyä esiintyy ympäristössä luonnostaan, mutta niitä voi vapautua myös ihmisen toiminnan seurauksena. Myös arseenia ja kadmiumia esiintyy luonnostaan maaperässä. Raskasmetalleja voi imeytyä maaperästä kasviin sen kasvaessa ja siten ne voivat päätyä raaka-aineisiin, joista elintarvikkeet valmistetaan. Elintarvikkeiden raskasmetallispitoisuuksille on asetettu lainsäädännölliset enimmäismäärät, jotta altistuminen pysyy turvallisella tasolla.

  1. Syön gluteenitonta ruokaa päivittäin. Tuleeko minun olla huolissani raskasmetallien saannista?

Sinun ei tarvitse olla huolissasi. Tässä tutkimuksessa gluteenittomissa tuotteissa oli enemmän nikkeliä ja lyijyä kuin tavallisissa tuotteissa, mutta määrät olivat maltillisia. Gluteenittomien tuotteiden kadmiumin määrä ei poikennut tavallisten tuotteiden pitoisuuksista. Arseenia löytyi keskimääräistä enemmän riisipohjaisista tuotteista, mutta niissäkin pitoisuudet olivat alle lainsäädännöllisten enimmäismäärien. Syömällä monipuolisesti ja vaihtelemalla tuotteita voit vähentää riskiä.

  1. Lapseni syö päivittäin gluteenitonta ruokaa. Tuleeko minun olla huolissani hänen kohdallaan raskasmetallien saannista?

Sinun ei tarvitse olla huolissasi. On kuitenkin hyvä varmistaa, että lapsesi ruokavalio on monipuolinen. Nuoret lapset ovat pienemmän painonsa takia herkempiä raskasmetallien haittavaikutuksille. Siksi alle 6-vuotiaiden lasten tulisi pääsääntöisesti valita muita kuin riisipohjaisia juomia. Jos riisijuoma kuuluu lapsesi ruokavalioon allergia takia, keskustele hoitavan lääkärin ja/tai ravitsemusterapeutin kanssa ennen kuin teet muutoksia lapsesi ruokavalioon.

  1. Saanko riittävästi kuitua gluteenittomista tuotteista?

Gluteenittomissa viljoissa on usein selvästi vähemmän kuitua kuin rukiista, vehnästä ja ohrasta valmistetuissa täysjyväjauhoissa (11-19 g/100 g). Gluteenittomassa kauran täysjyväjauhossa on kuitenkin runsaasti kuitua (14 g/100 g). Lisäksi muiden gluteenittomien viljavalmisteiden kuitupitoisuutta voidaan kasvattaa lisäämällä joukkoon esim. sokerijuurikasta tai siemeniä. Siementen kohdalla tulee kuitenkin muistaa päiväkohtaiset käyttösuositukset: Pähkinöitä, manteleita ja siemeniä voi nauttia – lajeja vaihdellen – enintään 30 g päivässä eli 200-250 g viikossa. Leikki-ikäiselle lapselle sopiva annos on puolet aikuisen annoksesta, noin 15 g päivässä.

  1. Onko uutta tietoa, että gluteenittomissa elintarvikkeissa on raskasmetalleja enemmän kuin tavallisissa tuotteissa?

Ei, mutta nyt saatiin lisää ajantasaista ja tarkentavaa tietoa pohjoismaissa markkinoilla olevista elintarvikkeista. Jo aikaisemmin on ollut tiedossa mm. riisin korkeat arseenipitoisuudet ja sen aiheuttamat terveysriskit gluteenittomassa ruokavaliossa. Siementen raskasmetallipitoisuuksia tutkittiin vuonna 2017 Ruokaviraston Öljysiementen kartoitus ja valvontahankkeessa. Myös kansainvälisiä tieteellisiä tutkimuksia löytyy jonkin verran gluteenittomien tuotteiden raskasmetallipitoisuuksista, mutta lisää tietoa tarvitaan yhä.

  1. Seuraavatko yritykset säännöllisesti omavalvonnassaan raskasmetallipitoisuuksia?

Kyllä. Tuotteiden koostumuksen seuranta on osa toimijoiden omavalvontaa. Elintarvikealan yrityksen velvollisuus on huolehtia valmistamansa, valmistuttamansa tai maahantuomansa tuotteen turvallisuudesta ja siitä, että tuote muuten on lainsäädännön mukainen. Kunnan terveystarkastajat valvovat, että yritykset huolehtivat tästä velvollisuudestaan.

Sivu on viimeksi päivitetty 23.5.2022