Lemmikkilintujen tuonti EU-jäsenvaltioista, Norjasta ja Sveitsistä Suomeen sekä lemmikkilintujen vienti Suomesta EU-jäsenvaltioihin, Norjaan ja Sveitsiin

Lemmikkilintujen tuonti EU-jäsenvaltioista, Norjasta ja Sveitsistä Suomeen sekä lemmikkilintujen vienti Suomesta EU-jäsenvaltioihin, Norjaan ja Sveitsiin

Tässä ohjeessa tarkoitetaan tuonnilla ja viennillä eläinten siirtoja EU-maiden, Norjan ja Sveitsin välillä.

Lemmikkilinnuilla tarkoitetaan kaikkia lemmikkieläiminä pidettäviä lintulajeja lukuun ottamatta siipikarjaa eikä niitä ole tarkoitettu myytäväksi tai välitettäväksi. Siipikarjaksi lasketaan kana, kalkkuna, helmikana, ankka, sorsa, hanhi, viiriäinen, kyyhkynen, fasaani, peltopyy ja sileälastaiset linnut kuten strutsi, emu, nandu eikä tämä ohje koske näitä lintulajeja.

1. Sisämarkkinatuonti

Lemmikkieläiminä Suomeen muulla kuin kaupallisella siirrolla siirrettävien lintujen kokonaismäärä voi olla korkeintaan viisi.

1.1 Lemmikkilintujen terveyttä koskevat ehdot

  1. linnut ovat olleet lähettävässä jäsenvaltiossa vähintään kuljetusta edeltävät 30 vuorokautta;
  2. linnut ovat lähtöisin alueelta ja lähtöpitopaikasta, jossa ei ole voimassa eläintautien vastustamiseen liittyvistä syistä kyseisten lintujen siirtämistä koskevia kieltoja tai rajoituksia;
  3. linnut on merkitty yksilökohtaisin tunnistein joko umpinaisella jalkarenkaalla tai mikrosirulla;
    • mikrosiruista voi kysyä tarkemmin lähimmältä eläinlääkäriasemalta
  4. lintuja ei ole rokotettu Newcastlen taudin tai lintuinfluenssan varalta;
  5. linnuissa ei lähetyshetkellä esiinny tarttuvien tautien oireita;
  6. jos linnut on tuotu Euroopan yhteisön ulkopuolelta, tuonti on tapahtunut komission päätöksen 2007/25/EY mukaisesti. Tällöin on oltava lähettävän kolmannen maan antama tuonnin terveystodistus ja/tai todistus vaadittavasta karanteenissa olosta, jos linnut ovat olleet karanteenissa EU:ssa tuonnin jälkeen.

Terveysehdoista säädetään MMM asetuksessa 328/2021 5 §:ssä (muutos 875/2021).

1.2 Kirjallinen vakuutus

Lemmikkilintujen mukana on oltava eläimistä vastuussa olevan toimijan kirjallinen vakuutus edellä mainittujen eläinten terveyttä koskevien ehtojen täyttymisestä. Vakuutus voi olla vapaamuotoinen tai siihen voi käyttää mallilomaketta.

2 Sisämarkkinavienti

Lemmikkilintujen sisämarkkinaviennissä on noudatettava määränpäänä olevan jäsenvaltion eläinlääkintäviranomaisten asettamia vaatimuksia. Sisämarkkinaviennissä on tehtävä ilmoitus TRACES-järjestelmään, jos määränpäänä oleva valtio vaatii tämän.

Muu asiaan kuuluva lainsäädäntö

HUOMIO! Varmistathan haitallisiin vieraslajeihin, CITES-lupaan ja Riistakeskuksen lupaan liittyvät ehdot vielä Eläinten sisämarkkinasiirtoja koskevalta lisätietosivulta. Tiedot löytyvät sivulta otsikon "Muu siirtoihin liittyvä lainsäädäntö" alta.

Sivu on viimeksi päivitetty 25.11.2022