Salmonella- ja mykoplasmaehdot siipikarjan sisämarkkinasiirroissa

1. Salmonella Pullorum, S. Gallinarum, S. arizonae- ja mykoplasmatutkimukset

Salmonella Pullorum, Salmonella Gallinarum

  • koskee Gallus gallus-lajia (kanat ja broilerit), kalkkunoita (Meleagris gallopavo), helmikanoja, viiriäisiä, fasaaneja, peltopyitä ja Anas-sukuun kuuluvat sorsalintuja, mukaan lukien ankat.

Salmonella arizonae

  • koskee kalkkunoita.

Mycoplasma gallisepticum

  • koskee Gallus gallus-lajia (kanat ja broilerit) ja kalkkunoita (Meleagris gallopavo).

Mycoplasma meleagridis

  • koskee kalkkunoita.

Kaikissa sisämarkkinakauppaan hyväksytyissä siipikarjan pitopaikoissa on toteutettava taudinseurantaa vähintään yllä olevien tartuntojen ja lajien osalta.

Kanoja ja kalkkunoita koskevat myös kohtien 2 ja 3 salmonellalisävakuusehdot ja kansanterveyttä koskevat vaatimukset.

Aiheesta säädetään komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/2035 liitteessä II.

2. Kansanterveyttä koskeva vaatimus

Tämä kohta koskee Gallus gallus -lajia (munintakana ja broileri) ja kalkkunoita.

Siipikarjan ja siitosmunien terveystodistuksissa on todistettava, että siipikarja tai parvi, josta untuvikot ja siitosmunat ovat peräisin, on tutkittu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 2160/2003 mukaisesti salmonellan varalta. Virkaeläinlääkärin on merkittävä todistukseen päivämäärä viimeisimmästä näytteenotosta, josta on saatavilla tulos, sekä tutkimustulos.

  • Suomen kansallisen salmonellavalvontaohjelman mukaiset tutkimukset vastaavat tämän kohdan vaatimuksia.

3. Suomeen siirrettävää siipikarjaa koskevat salmonellalisävakuudet

Suomen hyvän salmonellatilanteen ylläpitämiseksi Suomelle myönnetyt lisävakuudet salmonellan varalta edellyttävät laajemmat salmonellavaatimukset, kuin EU:n jäsenmaiden välisissä siirroissa muutoin vaadittaisiin. Lisävakuudet koskevat kanoja, broilereita ja kalkkunoita sekä niiden untuvikkoja. Salmonellalisävakuuksista on säädetty komission päätöksissä 2003/644/EY (jalostusparvet sekä jalostus- ja tuotantopolven untuvikot), 2004/235/EY (tuotantopolven kanaparvet) ja 95/410/EY ja 2160/2003/EY (teurastettavaksi tuotavat parvet). Salmonellalisävakuudet eivät koske Euroopan unionin jäsenmaista tuotavia siitosmunia.

Salmonellalisävakuusvaatimukset eivät koske tuontia Ruotsista tai Norjasta, koska näiden maiden salmonellavalvontaohjelmat ovat vastaavat kuin Suomella. Kohdassa 1 mainitut Salmonella Pullorum, S. Gallinarum ja S. arizonae -tutkimusvaatimukset koskevat kuitenkin tuontia myös näistä maista.

3.1 Jalostus- ja untuvikkoparvet

Tämä kohta koskee munintakanojen, broilereiden ja kalkkunoiden jalostusparvia (isovanhempais- ja vanhempaispolvi) ja untuvikkoparvia. Untuvikkojen osalta on huomattava, että vaatimukset koskevat myös tuotantopolven untuvikkoparvia.

TRACES-terveystodistuksessa on oltava maininta, että komission päätöksen 2003/644/EY ehdot täyttyvät. Tähän päätökseen on kirjattu lisävakuuksia koskevat vaatimukset. Alla on selostettu ehtojen sisältö.

Komission päätös 2003/644/EY edellyttää, että tuotavan parven tai untuvikkojen osalta niiden emoparven salmonellatestit ovat kattaneet kaikki salmonellabakteerin serotyypit, ja testitulokset ovat negatiivisia.

Näytteenoton ja laboratoriomenetelmien osalta noudatetaan Gallus gallus -lajin siitosparvien näytteenotto-ohjelman osalta komission asetusta 200/2010. Kalkkunoiden näytteenotto-ohjelman osalta noudatetaan komission asetuksen 1190/2012 vaatimuksia. Lisäksi salmonellavalvontaohjelmista säädetään EU:n zoonoosiasetuksessa (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus 2160/2003/EY).

Komission asetuksen näytteenottovaatimukset koskevat kaikkia EU:n jäsenmaita, joten kunkin maan kansallisen salmonellavalvontaohjelman näytteenottomenettely on riittävä täyttämään lisävakuuksien näytteenottovaatimukset. Näytteiden tutkimus- ja tulosvaatimusten osalta lisävakuusvaatimukset ovat laajemmat kuin, mitä EU-lainsäädäntö edellyttää. EU-lainsäädäntö edellyttää munivien kanojen ja broilereiden osalta vain viiden ja kalkkunoiden osalta kahden serotyypin tutkimista ja molemmilta ryhmiltä kahden serotyypin osalta negatiivista tulosta, kun Suomen lisävakuusvaatimukset edellyttävät kaikkien salmonellan serotyyppien tutkimista negatiivisin tuloksin.

3.2 Tuotantopolven munintakanaparvet

Tämä kohta koskee elintarvikemunien tuotantoon tarkoitettujen kanojen kasvatus- ja munintavaiheen parvia, mutta ei untuvikkoja.

TRACES terveystodistuksessa on oltava maininta, että komission päätöksen 2004/235/EY ehdot täyttyvät. Suomeen tuotava parvi on tutkittava 10 päivän sisällä ennen tuontia.

3.3 Teurastettavaksi tuotavat parvet

Tämä kohta koskee broileri-, munintakana- ja kalkkunaparvia, jotka kasvatetaan muussa maassa, mutta tuodaan Suomeen teurastettavaksi.

Terveystodistuksessa on oltava maininta, että siipikarja on tutkittu salmonellatartuntojen varalta kielteisin tuloksin komission päätöksessä 95/410/EY säädettyjen menettelyjen ja asetuksen 2160/2003/EY mukaisesti.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.12.2023