Ohje salmonellaerityistakuiden vaatimuksista eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuonnissa on päivitetty
Ruokavirasto on 11.9.2024 päivittänyt ohjeen ”Salmonellaerityistakuiden vaatimukset eläinperäisten elintarvikkeiden sisäkauppatuonnissa”. Ohje on suunnattu sekä elintarvikevalvonnalle että eläinperäisiä elintarvikkeita sisäkaupassa Suomeen tuoville maahantuojille. Ohje löytyy eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuonnin ohjeista Ruokaviraston verkkosivuilta.
Tiettyjen eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuonti-ilmoitukset ja sitä koskeva koulutusmateriaali
Ruokaviraston määräys 8/2021 koskien tiettyjen eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuonti-ilmoituksia on tullut voimaan 1.11.2021. Sisämarkkinatuojan tulee tehdä tuonti-ilmoitus määräyksessä mainituista eläinperäisistä elintarvikkeista vähintään neljästi vuodessa. Ilmoituksen voi tehdä käyttäen sähköistä ilmoitusjärjestelmää tai lomaketta.
Tarkemmat tiedot ilmoitettavista eläinperäisistä elintarvikkeista löytyvät Ruokaviraston määräyksen liitteestä.
Tästä voi tutustua aiemmin pidetyn koulutuksen materiaaliin, jossa selostetaan tarkemmin sisämarkkinatuonti-ilmoitusten tekemisestä, niistä annetusta Ruokaviraston määräyksesta, ilmoitusvelvollisuuden piirissä olevista elintarvikkeista sekä ilmoitusmenettelystä.
Vuoden 2024 alusta alkaen sisämarkkinatuonti-ilmoitusten tekeminen Ruokaviraston määräyksessä mainittujen eläinperäisten elintarvikkeiden osalta arvioidaan 12.6 arviointiohjeen mukaisesti.
Päivitetty 12.6 arviointiohje löytyy tästä: https://www.ruokavirasto.fi/tietoa-meista/oppaat/ieh/ieh-12/12-elintarvikekohtaiset-erityisvaatimukset/#id-126-salmonellaa-koskevat-erityistakuut-ja-tuo (vaatimukset ovat samat sekä rekisteröidyille että hyväksytyille elintarvikehuoneistoille)
Koulutus salmonellaerityistakuuelintarvikkeiden salmonellatutkimuksista ja salmonellatutkimustodistusten sisällöstä
Ruokavirasto järjesti 26.3.2024 ja 27.4.2023 koulutuksen eläinperäisiä elintarvikkeita sisämarkkinoilta maahantuoville toimijoille. Koulutuksessa keskityimme lähtömaassa tehtäviin salmonellatutkimuksiin salmonellaerityistakuupiiriin kuuluvien elintarvikkeiden osalta (EY 1688/2005). Vaatimukset salmonellatutkimustodistusten sisällön osalta ovat tarkentuneet (ks. 12.6 arviointiohje). Tästä voi tutustua koulutuksen materiaaliin.
Päivitetty 12.6 arviointiohje löytyy tästä: https://www.ruokavirasto.fi/tietoa-meista/oppaat/ieh/ieh-12/12-elintarvikekohtaiset-erityisvaatimukset/#id-126-salmonellaa-koskevat-erityistakuut-ja-tuo (vaatimukset ovat samat sekä rekisteröidyille että hyväksytyille elintarvikehuoneistoille)
Koulutus salmonellaerityistakuista eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuojille
Ruokavirasto järjesti koulutuksen salmonellaerityistakuiden piiriin kuuluvia tuotteita koskevista vaatimuksista tiistaina 18.1.2022 eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuojille. Tutustu koulutuksen materiaaliin.
Älä tuo afrikkalaista sikaruttoa Suomeen!
Sian ja villisian lihan sekä niistä valmistettujen raakalihavalmisteiden, lihavalmisteiden ja muiden sianlihaa tai villisian lihaa sisältävien tuotteiden sisämarkkinatuontia on rajoitettu afrikkalaisen sikaruton (ASF) takia Viron, Latvian, Liettuan, Italian, Puolan, Unkarin, Romanian, Bulgarian, Kreikan, Slovakian, Saksan, Tsekin ja Kroatian alueilta. Katso kartta EU-alueen ASF-rajoitusalueista sivun oikeasta reunasta.
Afrikkalaisen sikaruton ajankohtainen tilanne tulee tarkistaa erityisesti kyseisten jäsenmaiden paikallisilta viranomaisilta tai yhteystahoilta ja paikalliselta alueelta, jolla tautia saattaa esiintyä.
- Tietoa afrikkalaisesta sikarutosta Ruokaviraston sivuilta
- Varautuminen afrikkalaiseen sikaruttoon, tietoa elintarvikealan toimijoille ja valvojille Ruokaviraston sivuilta
- Maa- ja metsätalousministeriön tiedote afrikkalaisen sikaruton torjunnasta
- Tietoa afrikkalaisesta sikarutosta EU-komission sivuilta