Tuonti omaan käyttöön

Ohjeiden tarkoitus on varmentaa, ettei matkustajan tuliaisista aiheudu eläintautien leviämisen vaaraa.

Afrikkalainen sikarutto (ASF) leviää Euroopan Unionissa. Lisätietoja taudista tästä linkistä

HUOM! PÄÄSÄÄNTÖISESTI ELÄINPERÄISIÄ AINESOSIA SISÄLTÄVIEN LEMMIKKIEN RUUAN TUONTI EUROOPAN UNIONIN ULKOPUOLELTA ON KIELLETTY

Poikkeukset tähän pääsääntöön ovat seuraavat:

  • Eläimistä saatavia tuotteita sisältäviä tavanomaisia lihaa tai maitoa sisältäviä lemmikkieläinruokia saa tuoda Färsaarilta, Grönlannista ja Islannista enintään 10 kg
  • Ainoastaan lääketieteellisiin tarkoituksiin valmistettuja lemmikkieläinruokia saa tuoda sillä edellytyksellä, että 
    • ne on tarkoitettu matkustajan mukana tulevalle lemmikkieläimelle;
    • ne ovat pitkään säilyviä;
    • ne ovat suoraan loppukuluttajalle myyntiin tarkoitettuja pakattuja merkkivalmisteita; ja
    • niiden pakkaus on ehjä, ellei se ole parhaillaan käytössä.

enintään 2 kg henkilöä tai lemmikkieläintä kohden edellyttäen, että niitä ei tarvitse ennen avaamista jäähdyttää, ja ne ovat asianmukaisesti pakattuja merkkituotteita vähittäismyyntiin, eivätkä niiden pakkaukset ole avattuja tai rikkinäisiä.

Erät, jotka eivät täytä em. määräyksiä, tulee toimittaa maksulliseen eläinlääkinnälliseen rajatarkastukseen, jolloin niiden tulee täyttää alla mainitut kaupallisen tuonnin ehdot (sallittu tuontimaa ja laitos, terveystodistus), tai luovuttaa tullille hävitettäväksi.

Lisäksi rajoitusten, jotka on avattu alla olevassa, tuliaistuonnissa on aina noudatettava myös suojapäätöksiä. Suojapäätökset ovat EU:n antamat määräaikaiset maa- ja/tai aluekohtaiset tuontikiellot liittyen tiettyjen eläintautien puhkeamiseen kyseisessä maassa tai sen alueella. Suojapäätösten seuraaminen on aina tuojan vastuulla.

Sivu on viimeksi päivitetty 21.2.2022