FLEGT-lupajärjestelmä

EU ja tietyt puutuotteiden viejämaat ovat neuvotelleet vapaaehtoisen yhteistyösopimuksen (Voluntary Partnership Agreement, VPA). Sopimuksissa määritellään järjestelmät, joiden avulla puuperäisten tuotteiden alkuperän laillisuus voidaan todentaa.

Kun VPA-sopimus on ratifioitu ja viejämaa on aloittanut nk. FLEGT-lisensoinnin, vaaditaan alkuperämaan myöntämä FLEGT-lupa EU:n alueelle tuonnin yhteydessä.

FLEGT-lisensoinnin on aloittanut Indonesia (tilanne 6/2024). Muita maita, jotka valmistautuvat lisensoinnin aloittamiseen ovat mm. Ghana ja Vietnam. Muut maat, jotka ovat joko ratifioineet sopimuksen tai ovat neuvotteluvaiheessa löydät EU FLEGT Facility:n englanninkieliseltä sivustolta.

FLEGT-lupa takaa, että tuotteet ovat laillisesti tuotettuja

VPA-maat myöntävät FLEGT-luvan (Forest Law Enforcement, Governance and Trade -licence) esimerkiksi puisille huonekaluille, lattianpäällysteille, vanerille, puuperäiselle massalle ja paperille. Luvalla varmistetaan, että kyseiset tuotteet ovat laillisesti tuotettuja. Maakohtaisissa VPA-sopimuksissa määritellään tarkat tuotteet ja niiden tavarakoodit (HS-koodit). Lupa myönnetään tavaraeräkohtaisesti vientiyhtiölle ja lupa liitetään mukaan muihin vienti- ja tullausasiakirjoihin.

Tuotteet, joilla on FLEGT-lupa, täyttävät EU:n puutavara-asetuksen vaatimukset. Järjestelmän tarkoituksena on torjua laittomia hakkuita ja laitonta puuperäisten tuotteiden kauppaa VPA-maissa. Järjestelmä tähtää myös sopimusmaan metsähallinnon ja kestävän kehityksen edistämiseen.

Ruokavirasto tarkastaa Suomen kautta unioniin tuotavien FLEGT-tuotteiden luvat ennen erän tullausta ja laskemista vapaaseen liikkeeseen.

Toimi näin

Komissio on tuottanut FLEGT-lupien käsittelylle sähköisen järjestelmän. Järjestelmä toimii "TRACES"-ympäristössä, joka vaatii käyttäjän rekisteröitymisen ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Toimintaohjeet maahantuojille/huolintayhtiöille pähkinänkuoressa:

 1. Seuraa ”FLEGT User Guiden”:n ohjeita ja rekisteröidy käyttäjäksi. * Linkki ohjeisiin englanniksi komission sivuilla.
 2. Maksa lupakäsittelymaksu ohjeen mukaan (maksuohjeet
 3. Tallenna FLEGT-luvan tiedot TRACES:iin
  • Kirjaudu TRACES-ympäristöön
  • Klikkaa ”Claim license”-nappulaa.
  • Kirjoita FLEGT-luvan numero ja luvalla olevan viivakoodin numero (verifiointinumero) ja lopuksi klikkaa ”Claim”.
  • Palaa TRACES:n alkunäkymään ja klikkaa lupanumeroa, jonka haluat lähettää Ruokavirastolle hyväksyttäväksi.
  • Klikkaa ”Submit for validation”, jolloin lupa tulee meille hyväksyttäväksi.
  • Halutessasi nopeuttaa käsittelyä, lähetä maksutosite käsittelymaksusta tuovi@ruokavirasto.fi (lisää aiheeksi ”FLEGT-lupakäsittelymaksu” ja luvan numero).
 4. Saata tullausprosessi loppuun, Tulli saa Ruokavirastolta suoraan tiedon hyväksytystä luvasta.

*Huom. Rekisteröitävällä yrityksellä tulee olla EORI-numero. Saat EORI-numeron tullin EORI-sivulta. Kun olet saanut EORI-numeron, lähetä sähköposti käyttäjäroolin vahvistamiseksi osoitteeseen tuovi(at)ruokavirasto.fi. Huomaa, että tämän viestin lähettäjällä tulee olla yrityksen nimenkirjoitusoikeus. Jos Sinulla ei ole nimenkirjoitusoikeutta, täytä ja liitä mukaan valtakirja. Valtakirjapohjan löydät tästä linkistä.

E-lisensoinnin pilottivaihe on päättymässä ja siirrymme kokonaan sähköiseen järjestelmään. Poikkeustilanteissa paperisia lupia käsitellään vielä toistaiseksi. Ole yhteydessä osoitteeseen tuovi@ruokavirasto.fi saadaksesi paperisten lupien käsittelyohjeet. (6/2024)

Lähetä luvat käsiteltäväksi hyvissä ajoin ennen lähetyksen saapumista maahan. Luvan tulee olla hyväksytty ennen tullausta.

Lisää tietoa lupajärjestelmästä ja EU:n puutavara-asetuksesta löytyy myös Komission ja EFI:n julkaisemasta usein kysytyt kysymykset sivulta: http://www.euflegt.efi.int/web/flegt-licence/faq

 

Lisätietoa:
tuovi(at)ruokavirasto.fi

Sivu on viimeksi päivitetty 12.6.2024