AGRIM-tuontitodistukset

Maataloustuotteiden tuonti EU:n ulkopuolelta saattaa edellyttää tuontitodistuksen esittämistä.  Tuontitodistusta ei vaadita elävistä eläimistä, lannoitteista eikä puutuotteista.

Tuontitodistuksia on kahta eri tyyppiä:  

 • vakiotuontitodistus
 • kiintiötuontitodistus

Vakiotuontitodistus oikeuttaa ja velvoittaa tuomaan myönnetyn määrän tuotteita. Vakiotuontitodistusta edellyttää tällä hetkellä enää tiettyjen riisin, pellavan ja hampun, hampunsiementen ja maatalousperäisen etyylialkoholin nimikkeiden tuonti. Katso lisää Maataloustuotteiden tuonti- ja vientitodistusten hakuoppaasta

Kiintiöjärjestelmässä saadaan helpotuksia tullista ja maksuista tuotaessa tavaroita yhteisön alueelle. Kiintiöt perustuvat EU:n ja muiden maiden välisiin etuuskohtelusopimuksiin. Joidenkin kiintiöiden tuontitodistusta voi hakea vain toimija, joka on etukäteen LORI-rekisteröitynyt. Kun kiintiötuontitodistus on myönnetty, oikeus lukea tavara kiintiöön on tiedossa jo tulli-ilmoitusta tehtäessä. Tuontitodistuskiintiöiden järjestysnumero alkaa numeroilla 094. Tariffikiintiön järjestysnumeron ja sovellettavan tullin löydät DDS:n Taric-järjestelmästä. Tuontitodistuksen vakuus ja voimassaoloaika vaihtelevat kiintiöittäin​. Lisätietoja voimassa olevista kiintiöistä voit katsoa tuontitariffikiintiöiden hakuoppaasta.

Kun haet tuontitodistuksia, voit joutua maksamaan vakuuden. 

Ruokavirasto päättää kohdistetun vakuuden vapauttamisesta tai pidättämisestä markkinajärjestelyä koskevassa EU:n lainsäädännössä tarkoitettujen edellytysten mukaisesti. Lisätietoa vakuuksista: Vakuusohje.

Suomessa tuontitodistuksia myöntää Ruokaviraston markkinaosaston tuonti- ja vientitiimi.  ​

Toimi näin kun haet ensimmäistä kertaa AGRIM-vakiotuontitodistusta: 

 1. Selvitä tavaran CN-koodi. Selvitä, tarvitseeko se vakiotodistuksen. Voit tarvittaessa kysyä CN-koodia Tullista. Linkki Taric-tietokantaan, linkki Tullin sivuille.
 2. Hanki EORI-numero Tullista. Linkki Tullin EORI-sivulle.​
 3. Rekisteröidy Ruokaviraston Siilo-asiointipalveluun.
 4. Maksa tarvittava vakuus. Maksuohjeet: Vakuusohje. Vakuuden määrän saat selville vakiotodistusten osalta hakuoppaastamme.
 5. Hae todistusta Siilo-asiointipalvelussa (huom! et saa lähetettyä todistushakemusta ilman riittävää vakuutta!)​.
 6. Muista käyttää ja palauttaa todistus Ruokavirastoon käytön jälkeen. 

Toimi näin kun haet ensimmäistä kertaa AGRIM-kiintiötuonti- tai AGREX-kiintiövientitodistusta: 

 1. Selvitä tavaran CN-koodi. Selvitä, tarvitseeko se vakiotodistuksen tai onko sille olemassa alennuksiin oikeuttavaa kiintiötä. Voit tarvittaessa kysyä CN-koodia Tullista. Linkki Taric-tietokantaan, linkki Tullin sivuille.
 2. Hanki EORI-numero Tullista. Linkki Tullin EORI-sivulle.​
 3. Rekisteröidy Ruokaviraston Siilo-asiointipalveluun.
 4. Maksa tarvittava vakuus. Maksuohjeet: Vakuusohje. Vakuuden määrän saat selville kiintiöiden osalta Tuontitariffikiintiöt-hakuoppaasta tai varmistamalla asian meiltä. 
 5. Hae todistusta Siilo-asiointipalvelussa.
 6. Muista merkitä hakemukselle kiintiönumero ja kiintiötulli.
 7. Muista käyttää ja palauttaa todistus Ruokavirastoon käytön jälkeen. 

Pyydämme teitä ystävällisesti hakemaan AGRIM-tuontitodistuksia hyvissä ajoin (3-4 päivää) ennen tuotavan erän saapumista Suomeen. AGRIM-tuontitodistushakemusten käsittelyyn voi jatkossa kulua 2 arkipäivää todistushakemusten jättöpäivästä. Tariffikiintiöitä koskevat hakemukset käsittelemme viivytyksettä. Kiintiöihin saattaa liittyä erityissääntöjä hakuaikoihin ja myöntöpäivämääriin liittyen.​

Kansallisina arkipyhinä Ruokavirasto ei käsittele tuonti- ja vientitodistushakemuksia.

AGRIM- ja AGREX-todistukset ja todistusten otteet myöntävä viranomainen
Ruokavirasto / Markkinaosasto
PL 100, 00027 Ruokavirasto
Puh. 029 530 0400 (vaih­de)
Säh­kö­pos­ti­o­soi­te tuo­vi(at)ruokavirasto.fi

Sähköisten AGRIM- ja AGREX-todistusten hyväksymismerkinnät tekevä tulliviranomainen
Tulli Sähköinen palvelukeskus (SPAKE)
PL 512, 00101 HELSINKI
Puh. 0295 5207
Sähköpostiosoite spake.feoga(at)tulli.fi tai spake.tuonti(at)tulli.fi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Sivu on viimeksi päivitetty 6.3.2024