AGRIM-tuontitodistukset

Maataloustuotteiden tuonti EU:n ulkopuolelta saattaa edellyttää tuontitodistuksen esittämistä.  Tuontitodistusta ei vaadita elävistä eläimistä, lannoitteista eikä puutuotteista.

Tuontitodistuksia on kahta eri tyyppiä:  

  • vakiotuontitodistus  
  • kiintiötuontitodistus.  

Vakiotuontitodistus oikeuttaa ja velvoittaa tuomaan myönnetyn määrän tuotteita. Vakiotuontitodistusta edellyttää tällä hetkellä enää tiettyjen riisin, pellavan ja hampun, hampunsiementen ja maatalousperäisen etyylialkoholin nimikkeiden tuonti. Katso lisää Maataloustuotteiden tuonti- ja vientitodistusten hakuoppaasta

Kiintiöjärjestelmässä saadaan helpotuksia tullista ja maksuista tuotaessa tavaroita yhteisön alueelle. Kiintiöt perustuvat EU:n ja muiden maiden välisiin etuuskohtelusopimuksiin. Joidenkin kiintiöiden tuontitodistusta voi hakea vain toimija, joka on etukäteen LORI-rekisteröitynyt. Kun kiintiötuontitodistus on myönnetty, oikeus lukea tavara kiintiöön on tiedossa jo tulli-ilmoitusta tehtäessä. Tuontitodistuskiintiöiden järjestysnumero alkaa numeroilla 094. Tariffikiintiön järjestysnumeron ja sovellettavan tullin löydät DDS:n Taric-järjestelmästä. Tuontitodistuksen vakuus ja voimassaoloaika vaihtelevat kiintiöittäin​. Lisätietoja voimassa olevista kiintiöistä voit katsoa tuontitariffikiintiöiden hakuoppaasta.

Kun haet tuontitodistuksia, voit joutua maksamaan vakuuden. 

Ruokavirasto päättää kohdistetun vakuuden vapauttamisesta tai pidättämisestä markkinajärjestelyä koskevassa EU:n lainsäädännössä tarkoitettujen edellytysten mukaisesti. Lisätietoa vakuuksista: Vakuusohje.

Suomessa tuontitodistuksia myöntää Ruokaviraston markkinaosaston tuonti- ja vientitiimi.  ​

Toimi näin kun haet ensimmäistä kertaa tuonti- tai vientitodistusta: 

  1. Selvitä tavaran CN-koodi. Selvitä, tarvitseeko se vakiotodistuksen tai onko sille olemassa alennuksiin oikeuttavaa kiintiötä. Voit tarvittaessa kysyä CN-koodia Tullista. Linkki Taric-tietokantaan, linkki Tullin sivuille.
  2. Hanki EORI-numero Tullista. Linkki Tullin EORI-sivulle.​
  3. Rekisteröidy Ruokaviraston asiakkaaksi. 561000 Rekisteröintilomake. 
  4. Rekisteröidy sähköisen palvelun käyttäjäksi eli tuonti- ja vientitodistusten hakupalveluun. 561027 Käyttäjätunnusten haku tuonti- ja vientitodistusten hakupalveluun.Toimita rekisteröintihakemuksen yhteydessä kaupparekisteriote Ruokavirastoon.
  5. Maksa tarvittava vakuus. Maksuohjeet: Vakuusohje. Vakuuden määrän saat selville vakiotodistusten osalta hakuoppaastamme ja kiintiöiden osalta Tuontitariffikiintiöt-hakuoppaasta tai varmistamalla asian meiltä. 
  6. Hae todistusta tuonti- ja vientitodistusten hakupalvelussa​. Muista merkitä hakemukselle kiintiönumero ja kiintiötulli, jos olet hakemassa kiintiöön. 
  7. Muista käyttää ja palauttaa todistus Ruokavirastoon käytön jälkeen. 

 Pyydämme teitä ystävällisesti hakemaan AGRIM-tuontitodistuksia hyvissä ajoin (3-4 päivää) ennen tuotavan erän saapumista Suomeen. AGRIM-tuontitodistushakemusten käsittelyyn voi jatkossa kulua 2 arkipäivää todistushakemusten jättöpäivästä. Tariffikiintiöitä koskevat hakemukset käsittelemme viivytyksettä. Kiintiöihin saattaa liittyä erityissääntöjä hakuaikoihin ja myöntöpäivämääriin liittyen.​

Kansallisina arkipyhinä Ruokavirasto ei käsittele tuonti- ja vientitodistushakemuksia.

Komission yleisillä vapaapäivillä vuonna 2020 on vaikutusta tiettyjen viljan, riisin ja oliiviöljyn tariffikiintiöitä koskevien tuontitodistushakemusten jättämispäiviin ja tuontitodistusten myöntämispäiviin. Lisätietoa: Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2019/2027.

AGRIM- ja AGREX-todistukset ja todistusten otteet myöntävä viranomainen
Ruokavirasto / Markkinaosasto
PL 100, 00027 Ruokavirasto
Puh. 029 530 0400 (vaih­de)
Säh­kö­pos­ti­o­soi­te tuo­vi(at)ruokavirasto.fi

Sähköisten AGRIM- ja AGREX-todistusten hyväksymismerkinnät tekevä tulliviranomainen
Tulli Sähköinen palvelukeskus (SPAKE)
PL 512, 00101 HELSINKI
Puh. 0295 5207
Sähköpostiosoite spake.feoga(at)tulli.fi tai spake.tuonti(at)tulli.fi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Sivu on viimeksi päivitetty 30.1.2023