AGRIM-tuontitodistukset

Maataloustuotteiden tuonti EU:n ulkopuolelta saattaa edellyttää tuontitodistuksen esittämistä.  Tuontitodistusta ei vaadita elävistä eläimistä, lannoitteista eikä puutuotteista.

Tuontitodistuksia on kahta eri tyyppiä:  

  • vakiotuontitodistus  
  • kiintiötuontitodistus.  

Vakiotuontitodistus oikeuttaa ja velvoittaa tuomaan myönnetyn määrän tuotteita. Vakiotuontitodistusta edellyttää tällä hetkellä enää tiettyjen riisin, pellavan ja hampun, hampunsiementen ja maatalousperäisen etyylialkoholin nimikkeiden tuonti. Katso lisää Maataloustuotteiden tuonti- ja vientitodistusten hakuoppaasta

Kiintiöjärjestelmässä saadaan helpotuksia tullista ja maksuista tuotaessa tavaroita yhteisön alueelle. Kiintiöt perustuvat EU:n ja muiden maiden välisiin etuuskohtelusopimuksiin. Joidenkin kiintiöiden tuontitodistusta voi hakea vain toimija, joka on etukäteen LORI-rekisteröitynyt. Kun kiintiötuontitodistus on myönnetty, oikeus lukea tavara kiintiöön on tiedossa jo tulli-ilmoitusta tehtäessä. Tuontitodistuskiintiöiden järjestysnumero alkaa numeroilla 094. Tariffikiintiön järjestysnumeron ja sovellettavan tullin löydät DDS:n Taric-järjestelmästä. Tuontitodistuksen vakuus ja voimassaoloaika vaihtelevat kiintiöittäin​. Lisätietoja voimassa olevista kiintiöistä voit katsoa tuontitariffikiintiöiden hakuoppaasta.

Kun haet tuontitodistuksia, voit joutua maksamaan vakuuden. 

Ruokavirasto päättää kohdistetun vakuuden vapauttamisesta tai pidättämisestä markkinajärjestelyä koskevassa EU:n lainsäädännössä tarkoitettujen edellytysten mukaisesti. Lisätietoa vakuuksista: Vakuusohje.

Suomessa tuontitodistuksia myöntää Ruokaviraston markkinaosaston tuonti- ja vientitiimi.  ​

Toimi näin kun haet ensimmäistä kertaa tuonti- tai vientitodistusta: 

  1. Selvitä tavaran CN-koodi. Selvitä, tarvitseeko se vakiotodistuksen tai onko sille olemassa alennuksiin oikeuttavaa kiintiötä. Voit tarvittaessa kysyä CN-koodia Tullista. Linkki Taric-tietokantaan, linkki Tullin sivuille.
  2. Hanki EORI-numero Tullista. Linkki Tullin EORI-sivulle.​
  3. Rekisteröidy Ruokaviraston asiakkaaksi. 561000 Rekisteröintilomake. 
  4. Rekisteröidy sähköisen palvelun käyttäjäksi eli tuonti- ja vientitodistusten hakupalveluun. 561027 Käyttäjätunnusten haku tuonti- ja vientitodistusten hakupalveluun.Toimita rekisteröintihakemuksen yhteydessä kaupparekisteriote Ruokavirastoon.
  5. Maksa tarvittava vakuus. Maksuohjeet: Vakuusohje. Vakuuden määrän saat selville vakiotodistusten osalta hakuoppaastamme ja kiintiöiden osalta Tuontitariffikiintiöt-hakuoppaasta tai varmistamalla asian meiltä. 
  6. Hae todistusta tuonti- ja vientitodistusten hakupalvelussa​. Muista merkitä hakemukselle kiintiönumero ja kiintiötulli, jos olet hakemassa kiintiöön. 
  7. Muista käyttää ja palauttaa todistus Ruokavirastoon käytön jälkeen. 

Käsittelemme klo 14 mennessä tulleet todistushakemukset saman päivän aikana. Kiintiöihin saattaa liittyä erityissääntöjä hakuaikoihin ja myöntöpäivämääriin liittyen.​

Kansallisina arkipyhinä Ruokavirasto ei käsittele tuonti- ja vientitodistushakemuksia.

Komission yleisillä vapaapäivillä vuonna 2020 on vaikutusta tiettyjen viljan, riisin ja oliiviöljyn tariffikiintiöitä koskevien tuontitodistushakemusten jättämispäiviin ja tuontitodistusten myöntämispäiviin. Lisätietoa: Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2019/2027.

AGRIM- ja AGREX-todistukset ja todistusten otteet myöntävä viranomainen
Ruokavirasto / Markkinaosasto
PL 100, 00027 Ruokavirasto
Puh. 029 530 0400 (vaih­de)
Säh­kö­pos­ti­o­soi­te tuo­vi(at)ruokavirasto.fi

Sähköisten AGRIM- ja AGREX-todistusten hyväksymismerkinnät tekevä tulliviranomainen
Tulli Sähköinen palvelukeskus (SPAKE)
PL 512, 00101 HELSINKI
Puh. 0295 5207
Sähköpostiosoite spake.feoga(at)tulli.fi tai spake.tuonti(at)tulli.fi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Sivu on viimeksi päivitetty 7.6.2022