Turkki

Tältä sivulta löydät tietoa elintarvikeketjun tuotteiden kaupallisesta viennistä Suomesta Turkkiin. Tietoa yksityismatkailijalle löydät matkustus -sivultamme. Matkustajaviemisiä koskevista ohjeista ja rajoituksista löydät tietoa kohdemaan tullin internetsivuilta. Ohjeita lemmikin kanssa matkustavalle löydät henkilöasiakkaat-sivuiltamme.

Suomesta on viety Turkkiin viime vuosina esimerkiksi rehuraaka-aineita ja alkoholijuomia.

Tutustu Turkin vientivaatimuksiin tämän sivun tietojen ja linkkien avulla. Hae lisäksi EU:n Access2Markets-sivustolta maa- ja tuotekohtaiset tiedot esimerkiksi vientikäytännöistä ja tullitariffeista.

Vientirajoitukset

Turkki on rajoittanut heinäkuussa 2022 eräiden tuotteiden tuontia alueelleen suu- ja sorkkatautiriskin johdosta. Joidenkin tuotteiden vienti Turkkiin on kokonaan kiellettyä ja esim. maitotuotteita voi viedä vain, jos ne on käsitelty Turkin vaatimusten mukaisesti. Tarkemmat tiedot rajoituksista löytyvät täältä.

Turkki on asettanut lisävaatimuksen  rehuiksi tarkoitettujen eläintuotteiden käsittelylle koronaepidemian aikana. Tarkemmat tiedot rajoituksista löytyvät täältä.

Halal-vaatimukset

Halal-sertifiointi ei ole Turkissa pakollista. Mikäli tuotteita myydään Turkkiin Halal-tuotteina, Halal-merkintöjen on kuitenkin oltava Turkin vaatimusten mukaisia ja Halal-sertifiointielimen on sakon uhalla oltava 4.6.2023 lähtien Turkin Halal-akreditointiviranomaisen (Halal Accreditation Agency, HAK) hyväksymä. Lisätietoja täältä.

Elintarvikkeet

Turkki ei ole edellyttänyt Suomen maahyväksyntää tai vaatinut suomalaisia vientilaitoksia erikseen rekisteröitäväksi viennin mahdollistamiseksi. Viennissä vaadittavia todistuksia voivat kuitenkin allekirjoittaa ainoastaan sellaiset valvontaviranomaiset, joiden allekirjoitus- ja leimanäytteet on toimitettu Turkin viranomaisille. Lisätietoja allekirjoitus- ja leimanäytteistä: eurooppa@ruokavirasto.fi

Eläinperäiset elintarvikkeet

Turkin viranomaiset vaativat eläinten ja eläinperäisten tuotteiden tuojilta kirjautumista sähköiseen ennakkoilmoitusjärjestelmään

Eläinperäisten elintarvikkeiden viennissä Turkkiin käytetään Turkin maatalousministeriön internetsivuilta löytyviä eläinterveystodistuksia. Todistuksista löydät ehdot tuotteiden viennille.

“İthalat” tarkoittaa tuontia. Tuontisivulta valitaan kohta “Hayvan ve Hayvan Maddeleri Sağlık Sertifikaları (İthalat)”, josta löytyvät Turkin viennissä käytettävät todistukset.

  • Todistukset, joita on sovittu käytettävän viennissä EU-maista Turkkiin: ”AVRUPA BİRLİĞİ”
  • Todistukset, joita voidaan käyttää viennissä mistä tahansa maasta Turkkiin: ”TÜM ÜLKELER”

Vietäessä eläinperäisiä gelatiinikapseleita Turkkiin, tulee mukaan liittää lisävakuutus. Lisätietoja: eurooppa@ruokavirasto.fi

Kasviperäiset elintarvikkeet

Kun yrityksesi vie kasviperäisiä elintarvikkeita ja apuaineita Turkkiin, tarvitset erän mukaan vientitodistuksen. Suomen ja Turkin sopimista todistuksista löydät ehdot näiden tuotteiden viennille. Todistuksen saamiseksi ota yhteyttä laitostasi valvovaan viranomaiseen. Todistuksen myöntävä valvontaviranomainen tilaa todistuspohjan Ruokavirastosta.

Rehut

Kun yrityksesi vie kasviperäisiä rehuja Turkkiin, tarvitset erän mukaan vientitodistuksen. Suomen ja Turkin sopimasta todistuksesta löydät ehdot näiden tuotteiden viennille. Saat todistuksen toimintaasi valvovasta Ruokaviraston rehujaostosta

 

Sivu on viimeksi päivitetty 1.2.2023