Viennillä tarkoitetaan tässä vientiä EU:n ulkopuolelle. Perunan viennissä noudatetaan yleistä kasvituotteiden vientimenettelyä, jonka löydät täältä.
Perunan vienti vaatii kasvinterveystodistuksen (Phytosanitary Certificate), jonka Ruokavirasto myöntää yleensä vientivalmiustarkastuksen perusteella.
Huomioi myös, että vietävän perunan pakkausten pitää olla uusia tai pestyjä ja desinfioituja, ja puupakkausten ISPM 15 -standardin mukaisia.
Vientivalmiustarkastukset
Vientivalmiustarkastus on kasvukaudella tehtävä tarkastus, jossa selvitetään, onko perunaa vievä tila puhdas vastaanottajamaan karanteenituhoojista. Siihen sisältyy rengasmätä- ja peruna-ankeroistarkastus perunanviljelyssä olevilla lohkoilla. Vientivalmius myönnetään, jos lohkot ovat puhtaita vastaanottajamaan karanteenituhoojista. Vientivalmius on voimassa neljä vuotta. Voimassaoloaikana Ruokavirasto myöntää vientierille kasvinterveystodistukset vientivalmiuden perusteella.
Siemenperunatiloilla vientivalmiustarkastusta ei yleensä tarvitse tehdä, koska niillä peruna-ankeroiset ja rengasmätä tarkastetaan muutenkin joka vuosi.
Kun aloitat perunan viennin, tilaa vientivalmiustarkastus hyvissä ajoin ennen kasvukauden alkua. Lomake tarkastuksen tilaamiseen löytyy täältä. Lähetä se Ruokavirastoon osoitteeseen kasvienvienti@ruokavirasto.fi.
Vientivalmiustarkastus on maksullinen, katso hinnasto (Kasvinterveys ja taimiaineistot > Vienti- ja tuontitarkastukset > Vientivalmiustarkastukset > Perunantuotanto).