ISPM 15 -vaatimukset täyttävän puisen pakkausmateriaalin valmistus

Tältä sivulta löydät ISPM 15 -vaatimukset yrityksille, jotka valmistavat puista pakkausmateriaalia, mutta eivät itse tee kuumennuskäsittelyä. Valmistamisella tarkoitetaan tässä myös pelkkää ISPM 15 -leiman käyttämistä.

ISPM 15- vaatimukset puutavaran lämpökäsittelyä tekeville laitoksille löydät täältä.

Ennen ISPM 15 -merkityn pakkausmateriaalin valmistuksen aloittamista yritys hakee ISPM 15 -merkinnän käyttöoikeuden Ruokavirastosta. Katso ohjeet täältä.

ISPM 15 -merkityn pakkausmateriaalin valmistamiseen käytetään vaatimukset täyttävää sahatavaraa

Puisen pakkausmateriaalin valmistukseen käytetään uunikuivattua sahatavaraa, joka täyttää HT-kuumennuskäsittelyn vaatimuksen 56 celsiusastetta / 30 minuuttia. Pakkausmateriaalin valmistaja tarvitsee sahatavaran käsittelystä dokumentin, joka voi olla esimerkiksi puutavaranipun pakettiseteli, ostokuitti tai vastaava, jossa on käsittelyn tehneen toimijan ISPM 15 -merkintä. Pakkausmateriaalin valmistajan tulee säilyttää nämä dokumentit tuotannossa käytetystä puutavarasta tarkastusta varten.

ISPM 15 -hyväksyttyä sahatavaraa tuottavat laitokset löydät Ruokaviraston Avoin tieto -raportilta.

 1. Valitse ylhäältä tummansiniseltä alueelta ”Kasvipassi ja ISPM 15”.
 2. Valitse valikosta Käyttöoikeus ”ISPM 15”
 3. Valitse valikosta Tuotantotyyppi ”Käsittelijä”

ISPM 15 -merkintä

ISPM 15 -merkintä tehdään pakkauksiin, tukipuihin yms. aina vähintään kahdelle sivulle. Merkinnän on oltava pysyvä, eikä se saa olla siirrettävissä. Merkinnän on oltava selkeästi luettavissa. Merkinnän tekemiseen ei saa käyttää punaista tai oranssia väriä. Merkinnässä pitää olla standardin mallien mukaiset kehykset.

ISPM 15 -standardista voit katsoa erilaisia merkintämalleja.

ISPM merkki 2021.PNG

Kuva: ISPM 15 -puupakkausstandardin mukaisen merkinnän malli.

Merkintä sisältää:

 • IPPC -logo
 • XX = kaksikirjaiminen maakoodi (Suomessa FI)
 • 000 = merkintäoikeuden haltijan tunnusnumero (annetaan Ruokaviraston päätöksessä)
 • YY = kuumennuskäsittelyn merkintä HT

Merkintäoikeuden haltija hankkii tarvittavat leimasimet tai muut merkintävälineet ja vastaa siitä, että merkintä tehdään vain standardin vaatimukset täyttävään puiseen pakkausmateriaaliin ja ainoastaan päätöksessä mainitussa paikassa (osoitteessa).

Vanhojen puupakkausten korjaaminen

 • Kun merkittyä pakkausta korjataan, pitää käyttää vaatimukset täyttävää sahatavaraa (kuoretonta ja käsitelty standardin mukaisesti).
 • Korjauksessa pakkausmateriaaliin lisätty puumateriaali merkitään erikseen korjaajan omalla ISPM 15 -leimamerkinnällä.
 • Laajemmissa korjauksissa pitää pakkausmateriaali käsitellä uudelleen. Tällöin mahdollinen vanha merkintä poistetaan ja pakkaukseen laitetaan uusi, käsittelyn tehneen toimijan ISPM 15 -merkintä.
 • Aiemmin merkitsemättömät vanhat pakkaukset saadaan vastaamaan standardin vaatimuksia, kun ne käsitellään ja merkitään standardin mukaisesti käsittelyn tehneen toimijan omalla merkinnällä.

ISPM 15 -merkinnän käytön valvonta

ISPM 15 -merkinnän käyttäjien toimintaa valvovat Ruokavirasto ja ELY-keskukset. Vuosittaisessa tarkastuksessa varmistetaan, että merkintää käytetään vaatimusten mukaisesti ja että pakkausmateriaalin valmistukseen käytetty sahatavara on vaatimusten mukaista. Tarkastukset tehdään pääosin etätarkastuksena. Voit valmistautua tarkastukseen liittämällä jäljitettävyysasiakirjat ja oman leiman kuvan puupinnalla sähköisen Touko-asioinnin kautta, silloin etätarkastusmaksu on halvempi. Jos tarkastukseen tarvittavat asiakirjat toimitetaan muutoin kuin Toukon kautta, tarkastusmaksu on korkeampi. Tarkastukset ovat maksullisia Ruokaviraston hinnaston mukaan: Kasvintuotanto ja lannoitteet / Kasvinterveys ja taimiaineistot / Tuonti ja vientitarkastukset / Vientivalmiustarkastus.

Yhteydenotot

Sivu on viimeksi päivitetty 18.1.2024