Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

10. maaliskuuta 2021

Eläinperäisten elintarvikkeiden vienti Iso-Britanniaan 1.4.2021 lähtien edellyttää terveystodistusta, joka on tehty TRACES Classic järjestelmässä sekä laitoksen tietojen lisäämistä TRACES-NT:n LMS-listalle

Yritykset, jotka vievät eläinperäisiä elintarvikkeita 1.4 jälkeen Iso-Britanniaan, tarvitsevat terveystodistuksen, joka tehdään TRACES Classic-järjestelmässä. Huom! Vientitodistusten tekeminen siirtyy TRACES Classic järjestelmästä TRACES-NT-järjestelmään vuoden 2021 kolmannen neljänneksen aikana.

Vaikka viennissä tarvittavat todistukset myönnetään alkuun TRACES Classic järjestelmässä, tulee ne laitokset, joista viedään tuotteita Iso-Britanniaan, lisätä myös TRACES-NT -järjestelmään. Laitosten tietojen vieminen ja hyväksyminen TRACES-NT järjestelmän maakohtaisilla listoilla (LMS) on edellytyksenä tuontiluvan saamiselle Iso-Britanniasta.

Toimijoiden ja viranomaisten rekisteröitymisestä TRACES-NT ja TRACES Classic järjestelmiin on lisätietoa täällä.

Ruokavirasto on vienyt TRACES-NT:n LMS-listoille ne viejärekisteriin ilmoittautuneet laitokset, jotka ovat ilmoittaneet kohdemaaksi Iso-Britannian. Aluehallintovirastot (AVI) ovat kansallisia LMS kontaktipisteitä (NCP) ja voivat lisätä LMS listalle puuttuvia laitoksia ja muuttaa listoilla olevien laitosten tietoja. Suositus kuitenkin on, että toimijat vievät itse vientilaitosten tiedot TRACES-NT järjestelmään. Viranomaisten tehtävä on määrittää oikea toiminto ja varmentaa tiedot.

Vientilaitosten tietojen lisäämisessä TRACES-NT järjestelmään LMS-listalle sovelletaan INTRA Preparedness manuaalin ohjeita:

  • Uusi LMS-laitos luodaan valitsemalla kohdasta Organisaatio kohta Toimija ja sen jälkeen + Uusi toimija.
  • Seuraavaksi lisätään toimijan tiedot siten kuin ne on ilmoitettu hyväksyttyjen elintarvikehuoneistojen listoilla. Excel-listat löytyvät täältä.
  • Listalle tarvittavat pakolliset tiedot: Nimi, maa, paikkakunta (valitaan postinumeron perusteella), käyntiosoite ja puhelinnumero (tämä ei löydy excelistä).
  • Kun nämä tiedot on lisätty, valitaan seuraavaksi +Lisää toiminto
  • Osiot-kohdassa valitaan alasvetovalikon otsikon Elintarvikkeet (EFTA, Euroopan unioni) alta oikea tuoteryhmä.
  • Lihatuotteiden osiot ovat siipikarjanliha, sorkkaeläinten liha, tarhatun riistan liha, lihavalmisteet, jauheliha ja riistan liha. Lihatuotteiden osalta voidaan valita eri osioissa toimintoja seuraavasti:

Osio

Toiminto

Siipikarjanliha, sorkkaeläinten liha, tarhatun riistan liha

leikkaamo tai teurastamo

Lihavalmisteet

käsittelylaitos*

Jauheliha

jauhelihalaitos, lihanvalmistuslaitos tai mekaanisesti erotetun lihan valmistuslaitos

Riistan liha

leikkaamo tai riistanlihan käsittelylaitos

*myös raakalihavalmisteille valitaan tämä

Kohtaan tunnus lisätään laitoksen numero.

  • Kun ensimmäinen toiminto on lisätty, valitaan sinisellä pohjalla näkyvä ”Luo”. Sitten kun laitos on luotu LMS-listalle, sille lisätään tarpeen mukaan uusia toimintoja. Tallennus tehdään aina jokaisen toiminnon lisäämisen jälkeen (kun toiminto on tallennettu, se näkyy siten, että tehtävän perään tulee vihreällä pohjalla oleva sana ”Voimassa”)