Blogi: Koirarekisteri auttaa löytökoiran kotiinpaluussa

16. helmikuuta 2024

Vuoden 2024 alusta on eletty aikaa, jolloin kaikki koirat viimeistään kolmen kuukauden iästä tulisi löytyä Ruokaviraston koirarekisteristä. Vuoden alusta voimaan tullut uusi eläinten hyvinvointilaki mahdollisti myös löytöeläintoimijoiden liittymisen koirarekisterin käyttäjäksi. Kunnilla on lakisääteinen velvollisuus huolehtia alueeltansa tavatuista löytöeläimistä. Kunnalla voi olla oma löytöeläinhoitola, kuten useissa isommissa kaupungeissa on, tai toiminta voi olla järjestetty sopimalla löytöeläinten hoidosta yksityisen palveluntuottajan kanssa.

Löytöeläintoimijat voivat hakea luvat koirarekisterin käyttöön, kun niillä on tarvittava sopimus kunnan kanssa ja toiminnasta on tehty ilmoituksenvaraisen toiminnan ilmoitus eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin. Karkulaisen tullessa hoitolaan, hoitola pääsee tarkastamaan koirarekisteristä koiran haltijan yhteystiedot, ja voi ilmoittaa koiran haltijalle koiran löytyneen. Edelleen voi olla tarpeen kohtuullisessa määrin selvitellä myös muista lähteistä koiran tietoja, jos koiralla on siru, mutta sitä ei löydy viranomaistietokannasta. Nopeimmin, helpoimmin ja varmimmin karkulainen kuitenkin pääsee kotiin, kun tiedot on ilmoitettu koirarekisteriin.

Suomessa päätyy löytöeläinhoitolaan SEY:n selvityksen mukaan yli 3 500 koiraa vuosittain. Suurin osa pääsee onneksi kotiin, mutta osa jää kotiutumatta. Jos koiralla ei ole lainkaan tunnistusmerkintää tai sitä ei ole ilmoitettu koirarekisteriin tai muuhunkaan tietokantaan, josta tiedon voisi löytää, voi edessä olla 15 vuorokauden säilytysajan jälkeen uuden kodin etsintä. Jos harkinnassa on uuden koiran hankkiminen, voi myös miettiä, olisiko noutamatta jäänyt löytökoira sellainen, jolle voisi olla koti tarjolla. Täydellisessä maailmassa vuona 2024 tällaisia kodinetsijöitä ei pitäisi enää olla, koska kaikkien koirien tulisi löytyä koirarekistä. Jos on oma koira vielä ilmoittamatta rekisteriin, nyt voisi olla hyvä aika tehdä se, koiran hyväksi. 

Terhi-Simonen-Jokinen-web.jpg

Terhi Simonen-Jokinen
Jaostopäällikkö
Eläinten merkinnän ja rekisteröinnin jaosto

 

Lisätietoja:

Koirarekisteri
Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti 
Löytöeläinten tilapäisen hoidon järjestäminen