TETO-kasvinterveystodistuspalvelu

Kasvinterveystodistus (Phytosanitary Certificate) on kansainvälisessä kaupassa käytettävä asiakirja, jonka myöntää viejämaan kasvinterveysviranomainen vastaanottajamaan vaatimukset täyttäville lähetyksille. Suomessa kasvinterveystodistuksen myöntää Ruokavirasto. Kasvinterveystodistus on lähetyskohtainen ja maksullinen. Vaatimukset kuitenkin vaihtelevat maittain.

Kasvinterveystodistusta haetaan tekemällä vienti-ilmoitus Ruokavirastoon. Ilmoitus on tehtävä vähintään 14 päivää ennen vientiä. Vienti-ilmoitus tehdään joko sähköisesti Ruokaviraston verkkopalvelussa tai lähettämällä ilmoitus lomakkeella.

Ajankohtaista viennistä

Muista tehdä vienti-ilmoitus ajoissa. Lue lisää Ruokaviraston tiedotteesta.

Rekisteröidy järjestelmän käyttäjäksi

Palvelun käyttö on maksutonta, mutta vaatii rekisteröitymisen. Palvelu on suojattu sertifikaatilla. Hyväksymällä sertifikaatin käyttäjä siirtyy suojattuun käyttöympäristöön.

Palvelun käyttäjäksi rekisteröidytään avaamalla "uuden käyttäjän rekisteröityminen" -aloitussivu. Rekisteröitymislomakkeessa kysytään asiakkaan nimi, osoite- ja sähköpostitiedot. Lomake lähetetään sähköisesti Ruokaviraston terveystodistuspalvelun käyttäjärekisteriin toiminnolla "Lähetä".

Ruokavirasto rekisteröi käyttäjän ja käyttäjä saa oman henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen ja salasanan omaan sähköpostiinsa. Rekisteröitymisen jälkeen käyttäjä voi kirjautua (log-in) palveluun. Rekisteröityessään käyttäjä sitoutuu noudattamaan Ruokaviraston antamia palvelun käyttöohjeita.

Vienti-ilmoituksen tekeminen ja lähettäminen

Täytä vienti-ilmoituslomake asiaankuuluvilla tiedoilla terveystodistukseen tulevalla kielellä. Lomakkeessa on myös Ruokaviraston tarvitsemat täyttökentät esimerkiksi  laskutusta varten. Sovelluksessa on ohje, josta voi tarkistaa mitä syötettävillä tiedoilla tarkoitetaan. Vienti-ilmoituslomake on www-pohjainen ylläpitoliittymä.

Täytetyt ilmoitukset tallennetaan tarkastusta varten toiminnolla "tallenna" ja käyttäjä saa näkymään ponnahdusikkunan, josta vienti-ilmoitus lähetetään sähköisesti Ruokaviraston työjonoon toiminnolla "Lähetä". Tällöin vienti-ilmoitus tallentuu työjonoon.

Käyttäjä voi halutessaan täyttää uusia tai kopioida jo aikaisemmin lähetettyjä vienti-ilmoituksia pohjaksi uusille vienti-ilmoituksille ja lähettää ne työjonoon. Vienti-ilmoitukset avataan linkistä "vienti-ilmoitusten haku". Valintadialogilla valitaan haluttu vienti-ilmoitus ja kopioidaan uudeksi vienti-ilmoitukseksi. Valmiit terveystodistukset numeroidaan Ruokaviraston jatkokäsittelyn jälkeen ja lähetetään asiakkaalle.

Terveystodistukset ovat myös noudettavissa Ruokaviraston toimipisteestä Helsingissä ja Lappeenrannassa, mutta tästä tulee mainita Ruokavirastolle annetussa saatteessa. Tulostettavat terveystodistukset ovat html-dokumentteja.

Sivu on viimeksi päivitetty 7.2.2024