Neuvontakorvaus neuvojille

Tällä sivulla on tietoa EU:n maaseuturahaston neuvontapalveluihin kuuluville neuvojille ja siihen mukaan hakeville. Jos etsit tietoa neuvonnan tilaamisesta omalle maatilallesi, siirry sivulle Maatilojen neuvonta.

Näin haet neuvojaksi maatilojen neuvontapalveluihin

Voit tarjota EU:n maaseuturahastosta rahoitettavaa neuvontaa, kun sinut on hyväksytty neuvojaksi maatilojen neuvontapalveluihin. Hae hyväksymistä Hyrrä-asiointipalvelussa. Haku on jatkuva. Jos sinut on hyväksytty neuvontapalveluihin vuosina 2014–22, sinulla on oikeus jatkaa neuvojana myös EU-rahoituskaudella 2023–27.

Neuvontapalveluihin valittavalta neuvojalta edellytetään soveltuvaa, vähintään toisen asteen tutkintoa, soveltuvaa neuvontakokemusta ja asiantuntemusta. Neuvojan pätevyysvaatimuksia tarkastellaan kunkin neuvontaosion osalta erikseen.

Ruokavirasto valitsee neuvojia yhdeksään eri neuvontaosioon:

 • maatilojen muutoskestävyys
 • kilpailukyvyn parantaminen
 • arvoketju
 • ilmastonmuutoksen hillitseminen ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen sekä kestävä energia
 • kestävä kehitys ja luonnonvarat
 • luonnon monimuotoisuus
 • nuoret viljelijät ja uudet yrittäjät
 • työllisyys ja kasvu
 • ruokaturva ja eläinten hyvinvointi.

Tarkemmat kuvaukset aihealueiden sisällöstä

Hae hyväksyntää neuvojaksi maatilojen neuvontapalveluihin Hyrrä-asiointipalvelussa. Kun haet neuvojaksi, tunnistaudut henkilötunnuksella. Huomaa, että kun sinut on hyväksytty neuvojarekisteriin ja teet ennakkoilmoituksen tarjoamastasi neuvonnasta, tarvitset jonkin Y-tunnuksellisen organisaation, jonka nimissä annat neuvontaa.

Jos kohtaat ongelman neuvojahakemuksen aloittamisessa, kannattaa ensiapuna kirjautua uudelleen järjestelmään. Ellei ongelma poistu, voit ottaa yhteyttä sähköpostilla hanketuki@ruokavirasto.fi. Kuvaile ongelma ja kerro yhteystietosi.

Toimi näin

 1. Siirry Hyrrä-asiointipalveluun ja klikkaa Asioi ilman Y-tunnusta.
 2. Suomi.fi-tunnistuspalvelu aukeaa. Tunnistaudu haluamallasi tavalla.
 3. Onnistuneen tunnistautumisen jälkeen klikkaa Jatka palveluun -painiketta.
 4. Nyt olet kirjautunut sisään Hyrrä-asiointipalveluun. Oikeassa yläreunassa näkyy nimesi. Nimesi alapuolelta, kohdasta Profiili pääset lisäämään ja muuttamaan tietojasi. Järjestelmän kielivalinta on automaattisesti se kieli, joka henkilötietoihisi on merkitty Digi- ja väestötietoviraston rekistereissä. Voit halutessasi vaihtaa kielen kielivalintakohdasta.
 5. Valitse valikkoriviltä Neuvojahakemus. Nyt voit täyttää hakemuksen. Jos tiedoistasi puuttuu puhelinnumero ja/tai sähköpostiosoite, ohjaa järjestelmä sinut täydentämään profiilitietojasi.
 6. Hakemus on jaettu osioihin, joista on näkyvillä pääsääntöisesti vain niiden nimet. Avaa osio oikean reunan Näytä sisältö kohdasta. Jos haluat piilottaa osion sisällön, klikkaa Piilota sisältö. Täytä  hakemusta osio kerrallaan Muokkaa-painikkeesta.
 7. Tallenna osio Tallenna ja sulje -painikkeesta. Jos et halua tallentaa tekemiäsi muutoksia, klikkaa Peruuta-painikkeesta.
  • Neuvojahakemus, jossa näkyy korostettuna oikeassa reunassa toiminnot Näytä sisältö ja Piilota sisältö sekä osion alareunassa painike Muokkaa
 8. Järjestelmä opastaa sinua hakemuksen täytössä. Ohjeet löytyvät Muokkaa-näkymässä osion nimen alta sekä jokaisesta kysymysmerkistä.
  • Hyrrän näkymä, jossa on korostettuna hakemuksen osiota koskevat ohjeet ja kysymysmerkki-painike
 9. Lopuksi allekirjoita ja lähetä hakemus.

Ongelmia neuvojahakemuksen tekemisessä?

Jos kirjaudut Hyrrään ensimmäisiä kertoja ja kohtaat ongelman, kannattaa ensiapuna kirjautua uudelleen järjestelmään. Ellei ongelma poistu, voit ottaa yhteyttä sähköpostilla hanketuki@ruokavirasto.fi. Kuvaile ongelma ja kerro yhteystietosi.

Jos sinut hyväksytään neuvojaksi maatilojen neuvontapalveluihin, yhteystietosi ja neuvontaosiot, joista annat neuvontaa, julkaistaan Ruokaviraston neuvojarekisterissä:

Neuvojarekisteri

Muutoshakemus ei ole vielä käytettävissä. Jos haluat jatkossa tehdä muutoksia tarjoamiisi neuvontaosioihin, lisätä tai vaihtaa neuvontaorganisaatiotasi tai päivittää omia henkilötietojasi, voit tehdä muutoshakemuksen Hyrrä-asiointipalvelussa. Tiedotamme, kun muutoksia voi tehdä. 

Siihen saakka, kunnes muutoksia voi tehdä, voit tehdä neuvontoja vain niistä neuvontaosioista, joihin sinut on tällä hetkellä hyväksytty neuvojaksi.

Neuvontakorvauksen määrä

Kun sinut on hyväksytty maatilojen neuvontapalveluihin, voit antaa neuvontaa tarjoamistasi neuvontaosioista ja hakea korvauksen niistä maksuun Hyrrä-asiointipalvelussa. EU-maaseuturahastosta korvataan neuvontakäynnin hinnasta 75 euroa/tunti. Jos neuvonnan kokonaiskustannus ylittää 75 euroa/tunti, laskuta ylimenevä osuus viljelijältä. Viljelijä maksaa neuvonnasta aina arvonlisäveron osuuden.

Yhdestä neuvontakerrasta voit saada korkeintaan 1500 euron korvauksen. Yksi maatila voi käyttää neuvontaa 10 000 euron edestä vuosien 2023–27 aikana.

Toimi näin, kun teet neuvontakäynnin

1. Tee ensin ennakkoilmoitus neuvonnasta Hyrrä-asiointipalvelussa.

Ennen ennakkoilmoituksen tekemistä:

 • Tarkista neuvojarekisteristä, että sinulla on voimassa olevat neuvontaoikeudet.
 • Tarkista, että sinulla on tarvittavat Suomi.fi-valtuudet asioida organisaatiosi puolesta. Ohjeet löytyvät täältä sekä Suomi.fi/valtuudet.
 • Tarkista, että maatilan neuvontakorvauksen enimmäismäärä ei ole täyttynyt.
 • Tarkista, että sinulla on neuvontaoikeudet niihin neuvonnan aihealueisiin, joista annat neuvontaa tilalle.
 • Tarkista, että sinulla on neuvottavan tilan tai tilojen (ryhmäneuvonta) tilatunnukset.

Toimi näin

 1. Siirry Hyrrä-asiointipalveluun ja klikkaa painikkeesta Asioi organisaation tai maatilan puolesta.

 2. Suomi.fi-tunnistuspalvelu aukeaa. Tunnistaudu haluamallasi tavalla.

 3. Onnistuneen tunnistautumisen jälkeen klikkaa Jatka palveluun -painikkeesta.

 4. Valitse se organisaatio, jonka nimissä haluat jättää ennakkoilmoituksen. Jos organisaation nimeä ei näy listalla, ei sinulla ole oikeuksia toimia Hyrrä-asiointipalvelussa kyseisen organisaation nimissä. Katso lisää aiheesta Suomi.fi-valtuus sekä Suomi.fi/valtuudet

 5. Nyt olet kirjautunut sisään Hyrrä-asiointipalveluun. Siirry uuden kauden hakemuksiin vasemmalta ylänurkasta. 

  siirry uudelle.png

 6. Tarkista vielä näytön oikeasta yläreunasta, että olet kirjautunut oikean organisaation edustajana. Kohdasta Profiili voit lisätä ja muuttaa muun muassa omia ja organisaatiosi tietoja. Voit muuttaa nämä tiedot myös hakemuksella. Järjestelmän kielenä on automaattisesti se kieli, joka henkilötietoihisi on merkitty Digi- ja väestötietoviraston rekistereissä. Voit halutessasi vaihtaa kielen kielivalintakohdasta.Kuvankaappaus näkymästä, josta näkyy organisaation nimi

 7. Valitse valikkoriviltä Uusi hakemus. Valitse avautuvasta alasvetovalikosta Neuvontakorvaus ja klikkaa Vahvista.
 8. Nyt sinulla on ennakkoilmoituslomake valmiina täytettäväksi. Jos olet aikaisemmin aloittanut jo täyttämisen, niin järjestelmä avaa tämän keskeneräisen lomakkeen. Varmista, että olet valinnut ennakkoilmoitukselle neuvojan.
 9. Ennakkoilmoituslomake on jaettu osioihin. Osioista näkyy pääsääntöisesti vain niiden nimet. Osion saat avattua oikean reunan kohdasta Näytä sisältö. Kun osio on avoimena, samassa kohdassa lukee Piilota sisältö. Täyttämään tai muokkaamaan osiota pääset Muokkaa-painikkeesta.
  Kuvankaappaus osioista
 10. Tallenna osio Tallenna ja sulje -painikkeesta. Jos et halua tallentaa tekemiäsi muutoksia, klikkaa Peruuta-painikkeesta. Järjestelmä opastaa sinua lomakkeen täytössä. Ohjeet löytyvät Muokkaa-näkymässä osion nimen alta sekä jokaisesta kysymysmerkistä.
  • Kuvankaappaus ohjeiden sijainnista
 11. Allekirjoita ja lähetä hakemus ennen neuvonnan tekemistä.

Omat hankkeet

Valikkoriviltä kohdasta Omat hankkeet näet kaikki uudet ennakkoilmoitukset sekä organisaatiosi muut hankkeet. Näkymän vasemmassa reunassa on erilaisia hakutoimintoja, joita käyttämällä voit suodattaa Omat hankkeet -näkymää.

Pääset keskeneräiselle hakemukselle myös valitsemalla Uusi hakemus ja alasvetovalikosta Neuvontakorvaus. Järjestelmä avaa automaattisesti keskeneräisen hakemuksen täytettäväksi.

Maksuhakemuksen tekeminen 2014-2022 ennakkoilmoituksiin

Edellisen kauden hankkeet löydät aivan näytön vasemman yläreunan painikkeesta Hyrrä uudistuu. Siirry kauden 2014-2020 hakemuksiin tästä.Kuvankaappaus siirtymispainikkeesta

Ohjeet maksuhakemuksen tekemiseen löydät täältä.

 


2. Tee neuvontakäynti. Kirjaa neuvontakäynnin sisältö lomakkeelle 676.
3. Hae neuvontakorvaus maksuun Hyrrä-asiointipalvelussa 4 kuukauden kuluessa.

Tarvitsetko apua?

Alueesi ELY-keskus neuvoo neuvontakorvauksen hakemisessa.

Yhteystiedot

Täydennyskoulutukset neuvojille

Järjestämme neuvojille täydennyskoulutuksia neuvonnan eri aihealueista. Saat tietoa ajankohtaisista koulutuksista neuvojauutiskirjeestämme, joka ilmestyy noin kerran kuukaudessa. Voit tilata neuvojauutiskirjeen sähköpostiisi täältä.

Lomakkeet ja oppaat

Neuvontakorvauksen lomakkeet ja oppaat neuvojille

Lainsäädäntö

Ruokaviraston määräys maatilojen neuvontapalveluiden korvauksen ennakkoilmoituksesta ja korvauksen hakemisesta

Laki tiettyjen Euroopan unionin ja kansallisten maatalouden tukien toimeenpanosta 1334/2022 (korvaa 192/2013)

Valtioneuvoston asetus maatilojen neuvontapalveluista 1377/2022 (korvaa 1387/2014)

Laki eräistä maaseudun kehittämisen korvauksista 1333/2022 (korvaa 1360/2014)

Lisätietoa

Neuvojauutiskirjeet

Sivu on viimeksi päivitetty 28.3.2023