Hyrrä-asiointipalvelu

hyrrä- logo

Hyrrä-asiointipalvelu on maaseudun kehittämistukien asiointipalvelu, jonka kautta voit hakea seuraavia tukia:

Uuden EU-rahoituskauden 2023–27 mukaiset tuet tulevat haettaviksi sen jälkeen, kun maa- ja metsätalousministeriö on saanut valmiiksi niihin liittyvän kansallisen lainsäädännön ja Ruokavirasto on toteuttanut lainsäädännön edellyttämät muutokset tietojärjestelmiin ja ohjeistukseen. Eri tukimuotojen haut alkavat eri aikoina. Ruokavirasto tiedottaa tukien hakujen alkamisesta myöhemmin.

Kirjaudu Hyrrä-asiointipalveluun osoitteessa https://hyrra.ruokavirasto.fi. Tunnistaudu palveluun pankkitunnuksilla, mo­bii­li­var­menteella tai sähköisellä henkilökortilla. Ohje kirjautumiseen (video).

 • Jos sinulla on yrityksesi asiointi- ja nimenkirjoitusoikeus kaupparekisterissä tai YTJ:ssä, voit asioida suoraan Hyrrä-asiointipalvelussa yrityksesi nimissä ilman erillisiä valtuutuksia.
 • Jos haluat valtuuttaa hakemuksen tekijäksi sellaisen henkilön, jolla ei ole organisaatiosi nimenkirjoitusoikeutta, tee valtuutukset Suomi.fi-palvelussa.
  • Jos asioit Hyrrässä kaupparekisteriin kuuluvan organisaation nimissä, jossa vain yhdellä henkilöllä on nimenkirjoitusoikeus, tee valtuutukset Suomi.fi-palvelussa. Ohje valtuutuksen tekemiseen.
  • Jos organisaatiota ei ole merkitty kaupparekisteriin, yhdistysrekisteriin eikä YTJ:ään (esimerkiksi kunnat, oppilaitokset, seurakunnat), valtuutuksen voi tehdä virkailijavaltuutuspalvelulla. Ohjeet valtuushakemuksen tekemiseen virkailijavaltuuspalvelussa

Hyrrä-palvelu toimii parhaiten Google Chrome- ja Mozilla Firefox -selainten uusimmilla versioilla.

Tyhjennä välimuisti ja käytä selaimen Yksityinen selaus -toimintoa. Ohje välimuistin tyhjentämiseen. Kirjaudu sitten vasta Hyrrään.

Voit ottaa verkkoasiointia ja Hyrrä-asiointipalvelun käyttöä koskevissa kysymyksissä yhteyttä oman alueesi ELY-keskukseen tai Leader-ryhmään. 

Hae ELY-keskuksen tai Leader-ryhmän yhteystiedot tästä

Usein kysyttyjä kysymyksiä Hyrrästä

Eri tukimuotoja koskevat ohjeet 2014–2022

Hyrrä-palvelu toimii parhaiten Google Chrome- ja Mozilla Firefox -selainten uusimmilla versioilla.

Tyhjennä välimuisti ja käytä selaimen Yksityinen selaus -toimintoa. Ohje välimuistin tyhjentämiseen.

 1. Ota yhteyttä ELY-keskukseen tai Leader-ryhmään ennen hakemuksen tekemistä (hae oman alueesi yhteystiedot tästä). Hanketta kannattaa suunnitella ja ohjeisiin perehtyä ennen Hyrrään kirjautumista.
 2. Täytä hakemus  Hyrrässä. Hyrrä ohjaa ja opastaa sinua hakemuksen täyttämisessä, tarvittavien liitteiden lisäämisessä ja lähettämisessä. Kiinnitä huomiota hakemuksen perustietoihin: mitä tukimuotoa haet, haetko tukea ELY-keskuksesta vai Leader-ryhmästä? Saat lisätietoa tukimuodoista ja tuen hakemisesta ELY-keskuksesta ja Leader-ryhmästä. Allekirjoita hakemus ja lähetä se viranomaiselle Hyrrässä.
 3. Saat ilmoituksen siitä, että hakemuksesi on tullut vireille. Samalla saat tiedon hakemuksen käsittelijästä ja arvion käsittelyajasta.
 4. Kun hakemuksesi on käsitelty, saat tukipäätöksen Hyrrän kautta. Jos hakemusta tarvitsee täydentää, saat asiasta täydennyspyynnön.
 5. Kun olet aloittanut hankkeen ja kustannuksia on syntynyt, hae maksua Hyrrässä. Jos maksuhakemusta tarvitsee täydentää, toimita täydennykset Hyrrän kautta. Kun maksupäätös on tehty, saat tiedon siitä Hyrrään ja rahat tulevat tilille.

Kaikki toimittamasi hakemukset tietoineen tallentuvat Hyrrään, josta ne ovat myöhemminkin sekä sinun että viranomaisen saatavilla.

Hankerekisteri

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta rahoitettujen kehittämishankkeiden tiedot on julkaistu hankerekisterissä.

Hankkeen alkutiedot saadaan hankerekisteriin Hyrrään tallennetuista julkisista tiedoista. Tiedot rahoitetuista hankkeista ladataan rekisteriin kerran vuorokaudessa Hyrrästä. Jos olet hankkeen vastuuhenkilö, voit täydentää hankerekisterissä näkyviä tietoja ja antaa muille oikeuksia tietojen ylläpitämiseen. Huomioi kuitenkin, että hankerekisteriin lisätyt tai muutetut tiedot eivät päivity Hyrrään. Hankerekisterin hankekortti on hankkeesi pienimuotoinen verkkosivu. 

Ohjeet hankerekisterin tietojen päivittämisestä löydät täältä.

Sivu on viimeksi päivitetty 29.1.2023