Naudan tarttuva rinotrakeiitti (Infectious Bovine Rhinotracheitis, IBR) ja pustulaarinen vulvovaginiitti (Infectious Pustural Vulvovaginitis, IPV

Naudan tarttuva rinotrakeiitti (IBR) ja pustulaarinen vulvovaginiitti (IPV) ovat naudan herpesvirus 1 (BoHV-1) aiheuttamia ylempien hengitysteiden ja henkitorven sekä genitaalialueen tulehduksia. Virusta esiintyy maailmanlaajuisesti, mutta Suomesta, muista Pohjoismaista, Itävallasta ja Sveitsistä se on hävitetty.

IBR/IPV ei tartu ihmiseen.

Oireet

Itämisaika on 2–4 päivää. Tartunta on usein oireeton. Hengitystiemuodossa (IBR) on oireina aluksi kirkas sierainvuoto, joka muutamassa päivässä muuttuu sameaksi ja silmän sidekalvotulehdusta, johon saattaa liittyä sarveiskalvon sameus. Lisäksi esiintyy kuumetta ja ruokahaluttomuutta.

Genitaalimuodossa esiintyy lehmillä märkärakkulaista vulvovaginiittia (häpy-emätintulehdus) ja sonneilla balanopostiittia (terskan ja esinahantulehdus). Komplisoitumaton tauti kestää 5–10 päivää.

Taudin määritys ja näytteenotto

Taudin määritys perustuu ensisijaisesti vasta-aineiden toteamiseen seerumista. Näytteenotosta on säädetty maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa 22/2013.

Leviäminen

Virus lisääntyy hengitysteiden tai genitaalien limakalvoilla. Tartunta tapahtuu yleensä hengitysteitse. Virusta on myös tartunnan saaneen sonnin spermassa ja se voi levitä sperman välityksellä sekä astutuksessa että keinosiemennyksessä. Tartunnan saaneista naudoista tulee viruksen kantajia. Virus jää latentiksi hermoganglioihin ja aktivoituu uudelleen esimerkiksi stressin vuoksi. Viruseritys on tästä johtuen ajoittaista.

Vastustaminen ja ennaltaehkäisy

IBR/IPV luokitellaan kansallisen lainsäädännön mukaan vastustettavaksi, valvottavaksi eläintaudiksi. Jos eläimen omistaja tai muu eläinlääkäri kuin virkaeläinlääkäri epäilee tartuntaa, hänen on ilmoitettava epäilystä virkaeläinlääkärille. Virkaeläinlääkärin tulee ryhtyä toimenpiteisiin diagnoosin varmentamiseksi ja tartunnan leviämisen estämiseksi. Valvottavien eläintautien ilmoittamisesta on säädetty maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa 1010/2013.

Toimenpiteistä IBR/IPV -tartuntaepäilyn tai todetun tartunnan yhteydessä on säädetty maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa 22/2013. Tiloille, joilla epäillään tai on todettu esiintyvän IBR/IPV-tautia, annetaan rajoittavat määräykset.

Seuranta

Suomessa IBR/IPV:n esiintymistä seurataan vuosittaisen seurantaohjelman mukaisesti.

Esiintyminen Suomessa ja muualla

Tautia esiintyy useissa Euroopan maissa, Venäjällä ja Baltian maissa.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 13.11.2018