Lemmikkieläimen siirto

Oman lemmikkieläimen siirto on sallittua kaikista EU:n ulkopuolisista maista 5 vuorokauden sisällä omistajan todisteellisesta matkustamisesta.

Toimenpiteet raivotautirokotuksen jälkeen vaihtelevat, joten tarkasta tuleeko eläimen alkuperämaasta tullessa olla raivotaudin vasta-ainetesti tehtynä!

 • eläimellä tulee olla annettuna tunnistusmerkintä (mikrosiru tai ennen 3.7.2011 annettu selvästi luettavissa oleva tatuointi) ennen raivotautirokotuksen antamista
  • Mikrosiruja koskevat tekniset vaatimukset

   Mikrosirujen on

   1. vastattava ISO 11784 -standardia ja sovellettava HDX- tai FDX-B-tekniikkaa; ja
   2. voitava olla luettavissa ISO 11785 -standardin mukaisella lukulaitteella. 
 • raivotautirokotus on annettu aikaisintaan 12 viikon iässä
 • Raivotautirokotuksen jälkeen tulee noudattaa 
  • JOKO
   • odotusaika 21 vrk, mikäli lähtömaa on maaluettelossa (linkki alempana)
   • rokotuksen voimassaoloaika alkaa aikaisintaan 21 päivää ensimmäisestä rokotuksesta. Kaikki myöhemmät rokotukset on annettava edellisen rokotuksen voimassaoloaikana. Muutoin rokotusohjelma on aloitettava uudelleen.
  • TAI
   • Mikäli lähtömaa EI ole luettelossa, on eläimeltä otettava vasta-ainetesti 30 vrk rokotuksesta. Testin tulos tulee olla 0,5 IU/ml tai sen yli. Näytteen ottamisen jälkeen odotusaika lähtömaassa on 3kk. Näyte tulee analysoida EU:n hyväkymässä laboratoriossa. Hyväksytyt laboratoriot löydätte tästä linkistä 

Maaluettelomaat

 

Ascensionsaari Montserrat
Arabiemiirikunnat Pohjois-Makedonia
Antigua ja Barbuda Mauritius
Argentiina Meksiko
Australia Malesia
Aruba Uusi-Kaledonia
Bosnia ja Hertsegovina Uusi-Seelanti
Barbados Ranskan
Bahrain Saint-Pierre ja Miquelon
Bermuda Venäjä
Bonaire, Sint Eustatius ja Saba Singapore
Valko-Venäjä Saint Helena
Kanada Sint Maarten
Chile Trinidad ja Tobago
Curaçao Taiwan
Fidži Amerikan yhdysvallat
Falklandinsaaret Saint Vincent ja Grenadiinit
Hongkong Brittiläiset Neitsytsaaret
Jamaika Vanuatu
Japani Wallis ja Futuna
Saint Kitts ja Nevis Nevis
Caymansaaret
Saint Lucia 
 • ekinokokkoosilääkitys annettu vähintään 1, enintään 5 päivää ennen koiran siirtoa
 • eläimellä on oltava alkuperämaan virkaeläinlääkärin myöntämä EU-mallinen terveystodistus siirtoon (NON-COMMERCIAL MOVEMENT)
 • omistajan ilmoitus siirron ei-kaupallisuudesta (declaration)
 • alkuperäiset rokotusasiakirjat tai oikeaksi todistetut kopiot
 • eläin on asetettava tarkastettavaksi viranomaisille siinä EU-maassa, minne se ensimmäisenä saapuu. Suomessa nämä tarkastukset tekee tulli. Ottakaa tullissa punainen linja ja esittäkää eläin ja sen paperit virkailijalle.
 • sallitut rajanylityspaikat muissa EU-maissa löydätte tästä linkistä

Mikäli lemmikki matkustaa 5 päivän sisällä omistajan matkustamisesta, voi omistaja valtuuttaa toisen henkilön saattamaan eläimen puolestaan. Valtuutus on annettava kirjallisesti. Valtuutus voi olla vapaamuotoinen tai voitte käyttää oikealta linkeistä löytyvää lomaketta

EU-lemmikkieläinpassi

Mikäli matkustat lemmikkisi kanssa Suomesta EU:n ulkopuolelle ja takaisin, tulee eläimellä olla ennen matkaa hankittuna EU-lemmikkieläinpassi. EU-lemmikkieläinpassi korvaa palatessa terveystodistuksen. Varmista, että kaikki paluun edellyttämät toimenpiteet raivotaudin suhteen (rokotus, mahdollinen vasta-ainetutkimus)on tehty ennen matkalle lähtöä ja ovat voimassa paluun aikana!

Koirille muista ekinokokkilääkitys ennen paluuta, tämän voi tehdä ja merkitä passiin kuka tahansa eläinlääkäri myös EU:n ulkopuolella.

HUOM! Raivotautirokotus ja raivotaudin vasta-ainetestin tuloksen voi EU-lemmikkieläinpassiin merkitä vain eläinlääkäri EU:ssa! Kolmannen maan eläinlääkäri ei saa merkitä raivotautirokotusta tai vasta-ainetestin tulosta EU-lemmikkieläinpassiin! Mikäli raivotautirokotus menee vanhaksi EU:n ulkopuolella, samalla vanhenee vasta-ainetestin tulos. Tällöin molemmat tulee (rokotus ja vasta-ainetesti, jos se on vaatimuksena) uusia edellä mainitulla tavalla ja prosessi kestää siis 3vko - 4kk. Paluuta varten eläimelle tulee tällöin hankkia terveystodistus kyseisestä maasta.

Lemmikin kanssa matkustamisesta löydätte lisätietoja sivuiltamme

Tarkastathan myös ajankohtaista -sivun

Eläinten siirto EU:n ulkopuolelta (in english on European Commission webpages)

HUOM!

Tarkasta lisävaatimukset Australiasta ja Malesiasta tuleville kissoille ja koirille tästä linkistä

Sivu on viimeksi päivitetty 17.9.2020