Turkki

Suomesta on viety Turkkiin viime vuosina esimerkiksi rehuraaka-aineita ja alkoholijuomia.

Tutustu Turkin vientivaatimuksiin tämän sivun tietojen ja linkkien avulla. Hae lisäksi EU-komission Market Access Database -sivustolta maa- ja tuotekohtaiset tiedot esimerkiksi vientikäytännöistä ja tullitariffeista.

Elintarvikkeet

Turkki ei ole edellyttänyt Suomen maahyväksyntää tai vaatinut suomalaisia vientilaitoksia erikseen rekisteröitäväksi viennin mahdollistamiseksi. Viennissä vaadittavia todistuksia voivat kuitenkin allekirjoittaa ainoastaan sellaiset valvontaviranomaiset, joiden allekirjoitus- ja leimanäytteet on toimitettu Turkin viranomaisille. Lisätietoja allekirjoitus- ja leimanäytteistä: eurooppa@ruokavirasto.fi

Eläinperäiset elintarvikkeet

Turkin viranomaiset vaativat eläinten ja eläinperäisten tuotteiden tuojilta sähköiseen ennakkoilmoitusjärjestelmään kirjautumisen 1.9.2019 alkaen. Kauttakuljetusta varten tulee käyttöön oma ennakkoilmoitusjärjestelmä 1.1.2020. Turkin viranomainen on julkaissut tuojille tarkoitetun koulutusvideon ennakkoilmoitusjärjestelmästä.

Eläinperäisten elintarvikkeiden viennissä Turkkiin käytetään Turkin maatalousministeriön internetsivuilta löytyviä eläinlääkintötodistuksia. Todistuksista löydät ehdot tuotteiden viennille.

“İthalat” tarkoittaa tuontia. Tuontisivulta valitaan kohta “Hayvan ve Hayvan Maddeleri Sağlık Sertifikaları (İthalat)”, josta löytyvät Turkin viennissä käytettävät todistukset.

  • Todistukset, joita on sovittu käytettävän viennissä EU-maista Turkkiin: ”AVRUPA BİRLİĞİ”
  • Todistukset, joita voidaan käyttää viennissä mistä tahansa maasta Turkkiin: ”TÜM ÜLKELER”

Vietäessä eläinperäisiä gelatiinikapseleita Turkkiin, tulee mukaan liittää lisävakuutus. Lisätietoja: eurooppa@ruokavirasto.fi

COVID-19-pandemian aikana Turkki hyväksyy sähköpostitse toimitetut vientitodistukset eläinperäisille elintarvikkeille 30.7.2020 asti 

Todistukset on mahdollista toimittaa sähköisesti, jos  

  • tuoja esittää alkuperäiset todistukset kolmen kuukauden sisällä tuontihakemuksesta ja
  • viejämaan valvontaviranomainen lähettää alkuperäisen todistuksen värillisen skannatun kopion sähköpostiosoitteeseen hayvansalurunithalat@tarimorman.gov.tr sekä paikalliselle viranomaiselle. Paikallisviranomaisten sähköpostiosoitteet saat Ruokavirastosta:  eurooppa@ruokavirasto.fi.

Kasviperäiset elintarvikkeet

Kun yrityksesi vie kasviperäisiä elintarvikkeita ja apuaineita Turkkiin, tarvitset erän mukaan vientitodistuksen. Suomen ja Turkin sopimista todistuksista löydät ehdot näiden tuotteiden viennille. Todistuksen saamiseksi ota yhteyttä laitostasi valvovaan viranomaiseen. Todistuksen myöntävä valvontaviranomainen tilaa todistuspohjan Ruokavirastosta.

COVID-19-pandemian aikana Turkki hyväksyy sähköpostitse toimitetut kasviperäisten elintarvikkeiden ja rehujen vientitodistukset 

Allekirjoitettu vientitodistus voidaan toimittaa skannattuna sähköpostitse. Viejä voi lähettää valvojan allekirjoittaman vientitodistuksen skannattuna sille Turkin paikallisviranomaiselle, joka on vastuussa valvonnasta kohdealueella.

Tämä käytäntö on vapaaehtoinen ja jatkuu COVID-19-pandemian ajan. Alkuperäinen allekirjoitettu vientitodistus voidaan toimittaa myös normaalisti lähetyksen mukana.

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa xx.gidayem@tarimorman.gov.tr, jossa xx on paikallisen viranomaisen tunnus. Esimerkiksi Istanbulin paikallisen viranomaisen tunnus on 34, jolloin sähköpostiosoite on 34.gidayem@tarimorman.gov.tr. Muiden paikallisviranomaisten tunnusten saamiseksi ota yhteyttä: eurooppa@ruokavirasto.fi

Rehut

Kun yrityksesi vie kasviperäisiä rehuja Turkkiin, tarvitset erän mukaan vientitodistuksen. Suomen ja Turkin sopimasta todistuksesta löydät ehdot näiden tuotteiden viennille. Saat todistuksen toimintaasi valvovasta Ruokaviraston rehujaostosta. Huomaa, että COVID-19-pandemian aikana Turkki hyväksyy kasviperäisille rehuille myös sähköpostitse toimitetut vientitodistukset (ks. yllä ). 

COVID-19-pandemian aikana Turkki hyväksyy sähköpostitse toimitetut kasviperäisten elintarvikkeiden ja rehujen vientitodistukset 

Allekirjoitettu vientitodistus voidaan toimittaa skannattuna sähköpostitse. Viejä voi lähettää valvojan allekirjoittaman vientitodistuksen skannattuna sille Turkin paikallisviranomaiselle, joka on vastuussa valvonnasta kohdealueella.

Tämä käytäntö on vapaaehtoinen ja jatkuu COVID-19-pandemian ajan. Alkuperäinen allekirjoitettu vientitodistus voidaan toimittaa myös normaalisti lähetyksen mukana.

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa xx.gidayem@tarimorman.gov.tr, jossa xx on paikallisen viranomaisen tunnus. Esimerkiksi Istanbulin paikallisen viranomaisen tunnus on 34, jolloin sähköpostiosoite on 34.gidayem@tarimorman.gov.tr. Muiden paikallisviranomaisten tunnusten saamiseksi ota yhteyttä: eurooppa@ruokavirasto.fi

Lisävaatimus COVID-19-pandemian ajan koskien rehuiksi tarkoitettuja eläintuotteita

Eläinten rehuksi tuodut eläintuotteet tulee olla lämpökäsitelty vähintään 30 min 70 °C lämpötilassa. Vaatimus on voimassa COVID-19-pandemian ajan. Poikkeuksia vesieläinten ruokintaan tarkoitetuissa tuotteissa. Lisätietoja: eurooppa@ruokavirasto.fi.

Sivu on viimeksi päivitetty 16.6.2020