Turkki

Suomesta on viety Turkkiin viime vuosina esimerkiksi rehuraaka-aineita ja alkoholijuomia.

Tutustu Turkin vientivaatimuksiin tämän sivun tietojen ja linkkien avulla. Hae lisäksi EU-komission Market Access Database -sivustolta maa- ja tuotekohtaiset tiedot esimerkiksi vientikäytännöistä ja tullitariffeista.

Elintarvikkeet

Turkki ei ole edellyttänyt Suomen maahyväksyntää tai vaatinut suomalaisia vientilaitoksia erikseen rekisteröitäväksi viennin mahdollistamiseksi. Viennissä vaadittavia todistuksia voivat kuitenkin allekirjoittaa ainoastaan sellaiset valvontaviranomaiset, joiden allekirjoitus- ja leimanäytteet on toimitettu Turkin viranomaisille. Lisätietoja allekirjoitus- ja leimanäytteistä: eurooppa@ruokavirasto.fi

Eläinperäiset elintarvikkeet

Turkin viranomaiset vaativat eläinten ja eläinperäisten tuotteiden tuojilta sähköiseen ennakkoilmoitusjärjestelmään kirjautumisen 1.9.2019 alkaen. Kauttakuljetusta varten tulee käyttöön oma ennakkoilmoitusjärjestelmä 1.1.2020. Turkin viranomainen on julkaissut tuojille tarkoitetun koulutusvideon ennakkoilmoitusjärjestelmästä.

Eläinperäisten elintarvikkeiden viennissä Turkkiin käytetään Turkin maatalousministeriön internetsivuilta löytyviä eläinlääkintötodistuksia. Todistuksista löydät ehdot tuotteiden viennille.

“İthalat” tarkoittaa tuontia. Tuontisivulta valitaan kohta “Hayvan ve Hayvan Maddeleri Sağlık Sertifikaları (İthalat)”, josta löytyvät Turkin viennissä käytettävät todistukset.

  • Todistukset, joita on sovittu käytettävän viennissä EU-maista Turkkiin: ”AVRUPA BİRLİĞİ”
  • Todistukset, joita voidaan käyttää viennissä mistä tahansa maasta Turkkiin: ”TÜM ÜLKELER”

Vietäessä eläinperäisiä gelatiinikapseleita Turkkiin, tulee mukaan liittää lisävakuutus. Lisätietoja: eurooppa@ruokavirasto.fi

Kasviperäiset elintarvikkeet

Kun yrityksesi vie kasviperäisiä elintarvikkeita ja apuaineita Turkkiin, tarvitset erän mukaan vientitodistuksen. Suomen ja Turkin sopimista todistuksista löydät ehdot näiden tuotteiden viennille. Todistuksen saamiseksi ota yhteyttä laitostasi valvovaan viranomaiseen. Todistuksen myöntävä valvontaviranomainen tilaa todistuspohjan Ruokavirastosta.

Rehut, sivutuotteet ja lannoitteet

Kun yrityksesi vie kasviperäisiä rehuja Turkkiin, tarvitset erän mukaan vientitodistuksen. Suomen ja Turkin sopimasta todistuksesta löydät ehdot näiden tuotteiden viennille. Saat todistuksen toimintaasi valvovasta Ruokaviraston rehujaostosta.