Luonnonvaraiset eläimet

Kuolleita luonnonvaraisia eläimiä, kuten auton alle jääneitä tai luonnosta löytyneitä, ei lueta kuuluvaksi sivutuotteisiin. Jos kuolleena löydetty eläin aiheuttaa  haju- tai muuta haittaa, sen voi haudata. Pienet luonnonvaraiset eläimet voi laittaa myös  kotitalouden sekajäteastiaan. Suurien eläinten, kuten hylkeiden ja  hirvien raatojen toimittamisesta hyväksytylle kaatopaikalle tai jätteenpolttolaitokseen  on syytä olla etukäteen yhteydessä toimijaan ja  varmistaa paikan raatojen vastaanottomahdollisuus. Hautaus- tai hävityskustannuksista vastaa se, jolle haitta aiheutuu.   

Luonnonvaraiset eläimet, joiden epäillään sairastaneen ihmisiin tai eläimiin tarttuvaa tautia, on hävitettävä hautaamalla. Mikäli kuolleita eläimiä on paljon, on syytä olla yhteydessä paikalliseen kunnaneläinlääkäriin. Ruokavirasto voi tarvittaessa asettaa tiukempia vaatimuksia tällaisten raatojen hävittämiselle. Myös pyydystetyt kalat ja niiden perkuujäte, jossa havaitaan loisia, olisi suositeltavaa hävittää hautaamalla loistartunnan leviämisen estämiseksi.

Kuolleen eläimen voi lähettää tutkittavaksi Ruokaviraston Oulun toimipaikkaan, paitsi villisiat, jotka toimitetaan Helsingin toimipaikkaan. Kuolinsyytutkimukset tehdään maksutta. Näytteet voi lähettää vastaanottajan kustannuksella Matkahuollon Pikapakettina. Sovi lähetyksestä puhelimitse (puhelin 040 515 4325).

Villisiat ja afrikkalaisen sikaruton leviämisuhka

Afrikkalaisen sikaruton leviämisuhan vuoksi maa- ja metsätalousministeriö ja Suomen riistakeskus ovat vedonneet metsästäjiin, että nämä sitoutuisivat villisikakannan tehokkaaseen vähentämiseen. Metsästettyjen villisikojen ruhonosat, joita ei hyödynnetä, suositellaan haudattavaksi. Jos kaadetun villisian epäillään olleen sairas tai villisika löydetään kuolleena, metsästäjän tulisi viipymättä ottaa yhteys paikalliseen kunnaneläinlääkäriin. Varsinkin kuolleena löydettyjen ja sairaiden eläinten koko ruho tai näytteet olisi tärkeä saada tutkittua afrikkalaisen sikaruton varalta. Jos ruhoa ei saada lähetettyä tutkittavaksi, tulee se näytteenoton jälkeen haudata noudattaen hautaamisesta annettuja ohjeita.

Hirven metsästys ja ekinokokkoosin leviämisuhka

Ekinokokit voivat aiheuttaa hirvissä ekinokokkoositaudin, jossa ekinokokit muodostavat hirven keuhkoihin tai harvemmin  maksaan toukkia sisältäviä nesteen täyttämiä suurikokoisia rakkuloita, jotka syrjäyttävät toimivaa kudosta. Mikäli hirven keuhkoissa tai maksassa havaitaan nesteen  täyttämiä rakkuloita, tulisi tällaiset elimet lähettää Ruokavirastolle tutkittavaksi.

Ekinokokkoosin leviämisen ehkäisyksi tulisi hirvien keuhkot hävittää niin, etteivät luonnoneläimet ja koirat  pääse niitä syömään. Suomessa koirille ei pidä syöttää raakoja hirven sisäelimiä, etenkään keuhkoja. Koiraeläimillä toukista kehittyy suolessa heisimato. Sen munat erittyvät ulosteeseen, josta loistartunta voi levitä myös ihmiseen.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 5.6.2020