PED (Porcine epidemic diarrhoea)

Porcine epidemic diarrhoea (PED) on sikojen suolistosairaus, jota ei ole koskaan todettu Suomessa. PED kuuluu eläinlääkintölainsäädännössä ilmoitettaviin eläintauteihin (ilmoitus viimeistään seuraavana arkipäivänä). PED:n aiheuttaja on alfacoronavirus. Muita sioille tautia aiheuttavia coronaviruksia ovat TGEV (transmissible gastroenteritisvirus), PRCV (porcine respiratory coronavirus) ja HEV (hemagglutinoiva enkefalomyeliittivirus).

Oireet

Taudinpurkauksen yhteydessä kaikenikäiset siat voivat sairastua vetiseen ripuliin. Erityisesti pienillä porsailla sairastuvuus on korkea. Alle viikon ikäisillä porsailla ripuli voi johtaa elimistön kuivumiseen ja tartunta voi aiheuttaa korkeaa kuolleisuutta. Emakoilla oireet voivat olla lievempiä. Uuden tartunnan yhteydessä myös lihasikavaiheen siat voivat lähes kaikki sairastua ripuliin samoin kuin pienet porsaat.

PED-tartunnan leviämisnopeuteen ja sen aiheuttamien oireiden toteamiseen tilan sioissa voi vaikuttaa hidastavasti tilan suuri koko, jos tilalla on erillisiä osastoja tai rakennuksia. Taudinpurkauksen jälkeen tilanne rauhoittuu siinä vaiheessa, kun tartunnan läpikäyneiden emakoiden porsaat saavat maidon vasta-aineista suojaa tartuntaa vastaan. Näilläkin porsastuotantotiloilla on mahdollista, että PED aiheuttaa ajoittain ripulioireita vieroitetuilla porsailla, joita maternaaliset vasta-aineet eivät enää suojaa.

Taudin määritys ja näytteenotto

Virologisissa tutkimuksissa PED- virus voidaan osoittaa suolen sisällöstä tai ulosteesta. Näytteenotto on hyvä tehdä mahdollisimman pian oireiden alettua. Suomessa ei ole käytössä menetelmää, joka toteaisi PED-vasta-aineet.

Leviäminen

Tartunta leviää virusta sisältävän ulosteen välityksellä ja sika saa tartunnan suun kautta. Tartunta voi tulla tilalle joko suoraan tartuntaa kantavien sikojen välityksellä tai välillisesti likaisen kuljetusauton, saappaiden, vaatteiden tai muiden sellaisten tarvikkeiden välityksellä. Tartunnan saaneet siat erittävät virusta ulosteeseensa yleensä noin viikon, mutta myös pidempään jatkuvaa viruseritystä on raportoitu.

Tartunnan Suomeen leviämisen estämiseksi on muistettava yleiset tautisuojausohjeet. Tautisuojausohjeet on hyvä muistaa myös ostettaessa käytettyjä maatalouskoneita ynnä muita sellaisia laitteita ulkomailta.

PED on kansallisessa eläintautilaissa luokiteltu muuksi ilmoitettavaksi eläintaudiksi (MMMa 325/2021), eli sen esiintymistä seurataan. Lisätietoa eläintautien ilmoittamisvelvollisuuksista löytyy sivuiltamme.

Esiintyminen

PED kuuluu eläintauteihin, joita ei ole koskaan todettu Suomessa. Euroopassa PED-tartuntoja todettiin ensimmäisen kerran 1970-luvulla, jonka jälkeen virusta on todettu monissa maissa. Rajuja taudinpurkauksia ei ole juurikaan raportoitu viime vuosina Euroopassa. Amerikan mantereella ensimmäiset PED-tapaukset todettiin vuonna 2013.

Sivu on viimeksi päivitetty 10.10.2022