Munat

Kananmunien ja muiden linnunmunien tuottaminen on elintarvikkeiden alkutuotantoa, jos munia tuotetaan muuhun tarkoitukseen kuin omassa yksityistaloudessa tapahtuvaa kulutusta varten. Munien kuljettaminen pois alkutuotantopaikalta kuuluu myös alkutuotantotoiminnan piiriin. Tuottajan on noudatettava alkutuotantoon liittyvää lainsäädäntöä.

Valvonta

Kananmunien tuottaja, joka luovuttaa tuottamiaan kananmunia ulkopuoliselle kuluttajalle, kuuluu kansallisen salmonellavalvontaohjelman piiriin. Salmonellavalvontaohjelmassa otetaan näytteitä muun muassa munintakanoista ja tavoitteena on estää salmonellan esiintyminen elintarvikkeissa. Kunnaneläinlääkäri valvoo salmonellavalvontaohjelman toteutumista siipikarjan osalta. Kananmunien tuottaja on vastuussa siitä, että tuotantotilalla otetaan tarvittavat salmonellanäytteet.

Ehdollisuuden noudattaminen on useimpien viljelijätukien ehtona. Ehdollisuuden vaatimukset ja niiden valvonta koskee myös munantuotantotiloja. Ehdollisuuden vaatimukset pohjautuvat jo ennestään viljelijöitä sitovaan lainsäädäntöön. Lue lisää ehdollisuudesta täältä.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023