Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Elintarvikekontaktimateriaalien valvonta elintarvikehuoneistoissa

Kontaktimateriaalien käyttöä elintarvikehuoneistoissa valvotaan Ruokaviraston Oiva-tarkastusohjeen 14.1 mukaisesti. 

Tarkastus kohdistetaan elintarvikkeen kanssa kosketukseen joutuviin pakkaus- ja muihin materiaaleihin, koneisiin, laitteisiin, välineisiin ja tarvikkeisiin (esimerkiksi astiat, kuljetussäiliöt, työvälineet, kertakäyttökäsineet)

Tarkastuskohteessa tarkastus priorisoidaan riskiperusteisesti ensisijaisesti

  • rasvaisten elintarvikkeiden ja/tai
  • korkeissa lämpötiloissa ja/tai
  • pitkään säilytettävien elintarvikkeiden kanssa kosketukseen joutuviin materiaaleihin.

Elintarvikkeen suuri tuotantomäärä/markkinajohtajuus on myös materiaalien riskiperusteisen tarkastuksen peruste.

Tarkastuksen tulos julkaistaan osana elintarvikehuoneiston Oiva-raporttia, joka löytyy yrityskohtaisesti Oivahymy.fi sivuilla.

Oivahymy-sivustolle pääset täältä.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023