Toimijan vastuu ja omavalvonta

Omavalvonta

Vastuu suoramyynnistä, tuotteiden turvallisuudesta ja laadusta sekä toiminnasta tehtävästä rekisteröinti-ilmoituksesta on suoramyyjällä. Vaatimusten täyttymisen suoramyyjä varmistaa omavalvonnallaan.

Suoramyyjällä on oltava järjestelmä, jolla hallitaan toimintaan liittyvät elintarviketurvallisuusriskit. Elinkeinon laatima hyvän käytännön ohje (https://paliskunnat.fi/ohjeet_oppaat/Poronlihan_suoramyynnin_hyva_toimintatapa_2013.pdf) tai toimijan laatimat työohjeet voivat toimia suoramyyjän omavalvontajärjestelmänä. Omavalvonnan laajuus riippuu suoramyyntiin tarkoitetun lihan käsittelytavasta ja määrästä.

Poronlihan suoramyyntitoiminnan kriittinen kohta voisi olla esimerkiksi lihan lämpötila, jota hallitaan seuraamalla lihan ja jäähdytettyjen tilojen lämpötiloja sekä noudattamalla lämpötilojen hallintaan liittyviä työohjeita. HACCP-järjestelmän mukaisia kriittisiä hallintapisteitä ei poronlihan suoramyyntitoiminnassa yleensä ole, mutta omavalvonnan apuna voidaan käyttää elinkeinon laatimia hyvän käytännön ohjeita (https://paliskunnat.fi/ohjeet_oppaat/Poronlihan_suoramyynnin_hyva_toimintatapa_2013.pdf).

Hygieniapassi

Yli kolme kuukautta poronlihan suoramyynnissä työskenteleviltä, pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsitteleviltä henkilöiltä vaaditaan hygieniapassi. Poronlihan suoramyyjän on myös huolehdittava siitä, että elintarvikkeita käsittelevät ja omavalvonnasta vastaavat henkilöt ovat saaneet riittävän ohjauksen ja koulutuksen työtehtäviinsä.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023