Aurinkomerkki eli Luomu - valvottua tuotantoa -merkki

Luomu - valvottua tuotantoa -merkki (jatkossa aurinkomerkki) kertoo tuotteen olevan suomalaisen viranomaisen eli Ruokaviraston, ELY-keskuksen, Ahvenanmaan maakuntahallituksen tai Valviran valvonnassa. Merkin omistaa maa- ja metsätalousministeriö.

Aurinkomerkki eli luomu.

Aurinkomerkki (lataa isompana)

Merkistä ei ole nykyaikaisempaa muotoa, koska se ei ole Ruokaviraston luoma.

Merkkiä voi hakea toimija, joka tuottaa, valmistaa, valmistuttaa, pakkaa tai tuo maahan luomutuotteita ja kuuluu luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmään. Aurinkomerkki ei siis ole puhtaasti kotimaisen raaka-aineen ja tuotannon merkki, vaikka se suomalaisesta viranomaisvalvonnasta kertookin.

Aurinkomerkin käyttöoikeutta haetaan lomakkeella Hakemus luomumerkin käyttöoikeudesta. Merkin käytölle on olemassa omat sääntönsä. Aurinkomerkin käyttösääntöihin on hyvä tutustua ennen merkin käyttöoikeuden hakemista.

Aurinkomerkki ei korvaa valmiiksi pakatuissa elintarvikkeissa käytettävää, pakollista EU:n luomutunnusta eli lehtimerkkiä.

Merkin kuvaus

Aurinkomerkki muodostuu kuviosta sekä tekstistä

  • aurinkomerkin tulee olla kooltaan vähintään 10 mm
  • kuvio ja teksti toistetaan positiivina
  • kuvion ja tekstin välisiä mittasuhteita, välimatkoja ja keskinäistä sijoittelua ei saa muuttaa
  • aurinkomerkin tulee olla yksivärinen vihreä (PMS 347) tai musta taikka tummalla - pohjalla valkoisessa ympyrässä yksivärinen vihreä (PMS 347) tai musta

 

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023