Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Hillon, hyytelön ja marmeladin koostumus

1. Hillo

  • hedelmälihaa ja/tai sosetta, sokereita ja vettä
  • hedelmälihaa ja/tai sosetta vähintään 350 g/kg pääsääntöisesti
  • 250 g/kg käytettäessä mustaherukkaa, punaherukkaa, tyrniä, pihlajanmarjaa, ruusunmarjaa, kvitteniä 
  • hedelmälihan ja soseen lisäksi saa käyttää hedelmätäysmehua.

2. Erikoishillo

  • hedelmälihaa ja/tai tiettyjen hedelmälajien sosetta, sokereita ja vettä
  • hedelmälihaa vähintään 450 g/kg pääsääntöisesti
  • 350 g/kg käytettäessä mustaherukkaa, punaherukkaa, tyrniä, pihlajanmarjaa, ruusunmarjaa, kvitteniä
  • ei voi käyttää seoksena muiden hedelmien kanssa esimerkiksi seuraavia: omena, päärynä, kurpitsa, kurkku, tomaatti, viinirypäle, meloni.

3. Hyytelö

  • hedelmätäysmehua ja sokereita
  • täysmehua vähintään 350 g/kg pääsääntöisesti
  • 250 g/kg käytettäessä mustaherukka-, punaherukka-, tyrni-, pihlajanmarja- ruusunmarja- tai kvittenitäysmehua
  • voidaan valmistaa myös hedelmien vesiuutteesta, jolloin täysmehun määrä lasketaan veden painon vähentämisen jälkeen.

4. Erikoishyytelö

  • hedelmätäysmehua ja sokereita
  • täysmehua vähintään 450 g/kg pääsääntöisesti
  • 350 g/kg käytettäessä mustaherukka-, punaherukka-, tyrni-, pihlajanmarja- ruusunmarja- tai kvittenitäysmehua
  • ei saa käyttää seoksena muiden hedelmien kanssa esimerkiksi seuraavia: omena, päärynä, kurpitsa, kurkku, tomaatti, viinirypäle, meloni
  • voidaan valmistaa myös hedelmien vesiuutteesta, jolloin täysmehun määrä lasketaan veden painon vähentämisen jälkeen.

5. Marmeladi

  • sitrushedelmän hedelmälihaa, sosetta, täysmehua, vesiuutetta, kuorta, sokeria ja vettä
  • sitrushedelmää vähintään 200 g/kg, josta vähintään 75 g hedelmän sisäosista
  • sitrusmarmeladiin saa käyttää myös sitrushedelmien eteerisiä öljyjä.

6. Muut kiinteät hedelmä- ja marjavalmisteet

  • ei ole koostumukseltaan hilloa, erikoishilloa, hyytelöä, erikoishyytelöä tai marmeladia koskevien määräysten mukainen
  • annettava sellainen elintarviketta kuvaava nimi, joka ei johda harhaan
  • esimerkiksi -sose, -täyte, -levite tai -valmiste.
Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023