Hillot, hyytelö ja marmeladi

Hedelmähilloista, hyytelöistä ja marmeladeista sekä makeutetusta kastanjasoseesta annetun direktiivin (2001/113/EY) (hillodirektiivi) perusteella on annettu kauppa ja teollisuusministeriön asetus hedelmähilloista, hyytelöistä ja tietyistä vastaavista valmisteista (KTMa 474/2003), jäljempänä hilloasetus. Asetus ei koske leipomotuotteiden eikä keksien täytteisiin käytettäviä valmisteita, vaan niitä koskevat ainoastaan yleiset elintarvikemääräykset.

Joidenkin marja- ja hedelmävalmisteiden nimet ja koostumus on määritelty säädöksissä. Hilloasetuksen vaatimusten mukaisista tuotteista on käytettävä säädettyjä nimiä, eikä asetuksen mukaisia nimiä saa käyttää muista hedelmävalmisteista. Hilloasetuksen määritelmät eivät kuitenkaan estä käyttämästä samoja sanoja muiden tuotteiden nimissä edellyttäen, että kuluttajaa ei johdeta harhaan. Tällaisia elintarvikkeita ovat esimerkiksi lihahyytelö, minttuhyytelö, hillosipuli, hillosokeri ja hillomunkki.

Tuotekohtaisten säädösten lisäksi valmistuksessa on noudatettava muita elintarvike- ja merkintäsäädöksiä. Lisäksi lisäaineiden, aromien ja entsyymien käytön tulee olla niiden käytöstä annettujen vaatimusten mukaista.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023