Suurkeittiötoiminta

Suurkeittiöstä voidaan käyttää myös seuraavia nimityksiä:

  • Keskuskeittiö
  • Laitoskeittiö
  • Ravintokeskus
  • Tuotantokeittiö
  • Aluekeittiö

Suurkeittiötoiminta voi olla joko rekisteröityä tai hyväksyttyä:

Suurkeittiötoiminnan perusmalli (vaihtoehto 1)

Suurkeittiötoiminnan perusmallissa ei vaadita elintarvikehuoneiston hyväksyntää vaan elintarviketoiminnan rekisteröinti riittää. Perusmallissa suurkeittiö vastaa koko ruoan jakelu- ja tarjoiluketjusta kuluttajalle asti. Tällöin suurkeittiö toimii MMM:n elintarvikehygieniasta antaman asetuksen 318/2021 27 §:n mukaisesti, jolloin raakojen eläinperäisten raaka-aineiden käyttömäärälle ei ole asetettu määrärajoja.

Suurkeittiötoiminnan muut vaihtoehdot

Mikäli suurkeittiö ei halua ottaa vastuulleen koko ruoan jakelu- ja tarjoiluketjua kuluttajalle asti, on toiminnalle kolme muuta eri vaihtoehtoa.

1. Elintarviketoiminnan rekisteröinti (vaihtoehto 2)

Suurkeittiö voi käyttää ruoanvalmistuksessa raakoja eläinperäisiä raaka-aineita, mutta markkina-alue ja toimitusmäärä on rajoitettu MMMa 318/2021 27 §:n mukaisesti. Suurkeittiö voi tällöin toimittaa muihin keittiöihin (esimerkiksi tarjoilu- ja jakelukeittiöihin) raaoista eläinperäisistä raaka-aineista valmistettuja tuotteita 1000 kg vuodessa ja sen ylittävältä osalta 30 % maakunnan suuruisella alueella.

2. Elintarviketoiminnan rekisteröinti (vaihtoehto 3)

Suurkeittiö käyttää ruoanvalmistuksessa kypsiä eläinperäisiä raaka-aineita, jolloin toiminnalle ei ole toimitusmäärä- tai markkina-aluerajoituksia.

3. Elintarvikehuoneiston hyväksyntä (vaihtoehto 4)

Suurkeittiö on hyväksytty elintarvikehuoneisto, jolloin suurkeittiön toiminnalle ei ole rajoituksia liittyen eläinperäisten raaka-aineiden käyttöön, toimitusmääriin tai -alueisiin.

Tarjoilu- ja jakelukeittiön toiminnan periaatteet

Tarjoilu- ja jakelukeittiössä ei ole varsinaista ruoanvalmistusta. Tarjoilu- ja jakelukeittiöiden toiminta vaatii lähtökohtaisesti elintarviketoiminnan rekisteröinnin. Ruoka voi tulla tarjoilu- ja jakelukeittiöihin suurkeittiöstä 

  • kypsennettynä ja kuumana
  • kypsennettynä ja jäähdytettynä tai pakastettuna -> tarjoilu- ja jakelukeittiö kuumentaa ruoan uudelleen
  • valmiiksi koostettuna, kylmänä ja kypsentämättömänä, jolloin ruoka ei saa sisältää raakaa lihaa, kalaa tai raakamaitoa -> tarjoilu- ja jakelukeittiö kypsentää ruoan ennen tarjoilua

Huom! Vähäinen aamu- tai välipalan valmistus, kuten leipien koostaminen, puuron ja perunoiden keittäminen, kiisselin valmistaminen, voi usein olla osa tarjoilu- ja jakelukeittiön toimintaa.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023