Vierasaineiden valvonta

Yritysten omavalvonta ja sen tarkastukset

Elintarvikkeiden vierasaineiden valvonta on osa tavanomaista elintarvikevalvontaa, joka perustuu yrityksen omavalvontaan ja sen tarkastuksiin. Yritys, esimerkiksi elintarvikkeen maahantuoja tai valmistaja, vastaa tuotteidensa määräystenmukaisuudesta ja turvallisuudesta, myös vierasaineiden osalta.

Yrityksen tulee tunnistaa ja hallita vierasaineisiin liittyvät vaarat. Käytännössä tämä tarkoittaa huolellista vaara-analyysiä erityisesti elintarvikkeen raaka-aineisiin ja prosessointiolosuhteisiin liittyen, sekä riskinhallinnan osoittamista ja varmistamista. Soveltuvat riskinhallintakeinot voivat olla erilaisia elintarvikeketjun eri vaiheissa.

Alkutuotannossa vierasaineille soveltuvia riskinhallintakeinoja ovat esimerkiksi kasvuympäristön erityispiirteiden huomioiminen, hyvät maataloustekniset käytännöt (mukaan lukien lannoitus), huolelliset varastointiolosuhteet ja tarvittaessa myös kemialliset varmistusanalyysit.

Elintarvikkeiden valmistuksessa, jakelussa, myynnissä ja tuonnissa vierasaineille riskinhallintakeinoja taas voivat olla esimerkiksi

  • hankintasopimukset
  • tuotespesifikaatiot tai laatusertifikaatit (ja niihin sitoutumisen varmistaminen)
  • sovituin käytännöin tapahtuva sopimusviljely ja -tuotanto
  • auditoinnit
  • prosessiolosuhteiden optimointi ja hallinta
  • kuluttajalle annettavat elintarvikkeiden käyttöohjeet
  • kemialliset varmistusanalyysit

Lainsäädännössä asetetun enimmäismäärän ylittyessä elintarviketta ei saa saattaa markkinoille, eikä sitä saa käyttää elintarvikkeen ainesosana.

Paikalliset elintarvikevalvontaviranomaiset valvovat omavalvonnan toteutumista ja riittävyyttä (Oiva-rivit 17.13-17.16).

Viranomaistutkimukset

Elintarvikkeiden vierasaineiden valvontaohjelma on käynnistynyt 1.1.2023 ja sitä toteutetaan jatkossa vuosittain EU-lainsäädännön vaatimuksesta. Ohjelmassa valvotaan vierasaineiden esiintymistä elintarvikkeissa sekä sitä, että elintarvikkeet eivät sisällä vierasaineita yli lainsäädännössä asetettujen enimmäismäärien. Valvontaohjelma kattaa kotimaisen elintarviketuotannon, muista jäsenvaltioista tuodut elintarvikkeet ja Euroopan unionin markkinoille saapuvat elintarvikkeet.

Valvontaohjelmaa koordinoi Ruokavirasto, sekä omien valvontaohjelmiensa puitteissa Tulli sekä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira. Valvontaohjelman suunnitelma toimitetaan vuosittain Euroopan komissiolle ja valvontatulokset raportoidaan vuosittain Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSAlle.

Tulli tutkii vierasaineita Suomeen tuotujen elintarvike-erien osalta oman riskiperusteisen valvontasuunnitelmansa mukaisesti ja tehostetun tuontivalvonnan säädökset huomioiden. Myös paikallisten elintarvikevalvontaviranomaisten tulee sisällyttää vierasainetutkimuksia omiin näytteenotto- ja tutkimussuunnitelmiinsa. 

Mikäli tutkimuksissa todetaan lainsäädännöllisen enimmäismäärän ylitys tai vierasaineiden pitoisuus elintarvikkeessa todetaan muutoin terveydelle haitalliseksi, johtaa tämä tuotteiden takaisinvetoon. Tuotteiden jakelu pysäytetään aina välittömästi ja tarvittaessa tuotteet vedetään pois kuluttajilta. Takaisinvedon toteuttamisesta vastaa elintarvikealan toimija. Tulliviranomainen vastaa määräystenvastaisia tuontieriä koskevista valvontatoimenpiteistä ja paikalliset elintarvikevalvontaviranomaiset muiden määräystenvastaisten erien valvontatoimenpiteistä.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023