Valtion ravitsemusneuvottelukunnan nimittämä työryhmä on laatimassa suositusta työaikaisesta ruokailusta. Työaikainen ruokailusuositus perustuu kansallisiin Kestävää terveyttä ruoasta -ravitsemussuosituksiin. Ruokailusuositus täydentää kansallista ravitsemussuositusta ja kohdistuu työaikaiseen ruokailuun erilaisissa töissä ja olosuhteissa. Se on suunnattu sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaisille, ammattikeittiöille, ruokajärjestelmän muille toimijoille, työnantajille, päättäjille, työhyvinvoinnista vastaaville, kuntien hyvinvointijohtajille ja muille toimijoille, järjestöille sekä työikäisille.
Työaikainen ruokailusuositus jukaistaan 4.2.2026
Ilmoittautuminen julkistustilaisuuteen: : https://link.webropolsurveys.com/EP/508B35F6C8FFC8B8
Asiantuntijaryhmän jäsenet
Nina Halonen, pj. ravitsemusasiantuntija, Ammattikeittiöosaajat
Maijaliisa Erkkola, professori, Helsingin yliopisto
Satu Jyväkorpi, pääsihteeri, Valtion ravitsemusneuvottelukunta
Susanna Kunvik, erikoistutkija, Satakunnan Ammattikorkeakoulu
Satu Männistö, tutkimuspäällikkö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Nina Nevanperä, tutkija, Työterveyslaitos
Eeva Rantala, erikoistutkija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Susanna Raulio, tutkimuspäällikkö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Ursula Schwab, professori, Itä-Suomen yliopisto; ravitsemusterapeutti,
Pohjois-Savon hyvinvointialue
Auli Väänänen, erityisasiantuntija, Maa- ja metsätalousministeriö
Julkinen kommentointi
Käsikirjoitusluonnoksen julkinen kommentointi tapahtui syys-lokakuussa 2025 Lausuntopalvelussa (lausuntopalvelu.fi). Yhteenveto kommenteista ja niiden vastauksista julkaistaan tällä sivulla.
Lisätietoa
Miten ravitsemus- ja ruokasuosituksia laaditaan
(Erkkola M ym. Duodecim 139(18):1485-92)
Kestävää terveyttä ruoasta - kansalliset ravitsemussuositukset 2024
Lisätietoja
VRN:n pääsihteeri Satu Jyväkorpi
nimi.sukunimi(at)ruokavirasto.fi