Kokonaisen eläimen lähettäminen tutkimukseen

Voit tuoda kokonaisen eläimen Ruokavirastoon itse tai käyttää kuljetuspalvelua (Matkahuolto, TavaraTaxi, Iisalmen Taksipalvelu). Posti ei kuljeta kokonaisia eläimiä. Lähetys tulee olla asianmukaisesti pakattu ja merkitty, jotta kuljetusliike ottaa sen kuljetettavakseen. Lue pakkausohjeet ja pakkauksen merkinnät. 

Iltaisin ja viikonloppuisin ovat käytettävissä myös Ruokaviraston näytekylmiöt.

Näytteet patologiseen tutkimukseen tulee lähettää suoraan niitä tutkiviin toimipisteisiin.

Vaarallisten aineiden kuljetus (VAK-lähetys)

UN 3373 -luokiteltuja kokonaisia eläimiä ei voi lähettää kuljetusyhtiöiden kautta, ole tällöin yhteydessä läänineläinlääkäriin.

Lähettäminen Matkahuollon kautta, paino korkeintaan 30 kg

Lähetä näyte Matkahuollon omista toimipaikoista tai asiamiespisteistä Pikapakettina. Pikapaketteja voi lähettää arkipäivisin ja vain tietyistä Matkahuollon toimipisteistä. Katso Matkahuollon palvelupistehausta lähin pikapaketteja vastaanottava toimipaikka:

  • kirjoita Postitoimipaikka tai postinumero,
  • suodata hakua valitsemalla Paketin lähettäminen ja nouto sekä Pikapaketit.

Voit myös ostaa Pikapaketin lähetyksen Matkahuollon verkkopalvelusta 

Lisää Matkahuollon osoitekorttiin vastaanottaja, matkapuhelinnumero ja asiakasnumero, numerot sekä pikapaketin määräaseman löydät Lähetysohjeet ja -osoitteet -sivulta. Näytelähetyksiä ei voi jättää tai lähettää pakettiautomaattiin.

Lähettäminen sopimuskuljettajien kautta

Tilaa TavaraTaxin kuljetus haluamaasi noutopisteeseen palvelunumerosta 0100 6100 (palveluaika 24h kaikki päivät). Ilmoita noutoa tilattaessa, mihin Ruokaviraston toimipisteeseen näyte on matkalla. Sovi soiton yhteydessä noutoaika sekä mahdollisesti lisäpalveluna nouto reittiliikenteen ulkopuolisesta noutopaikasta. Noutoaika määräytyy kuljetusauton liikkeiden mukaan. TavaraTaxin reittiliikennekartta. Lähetyksen paino voi olla enintään 500 kg, mutta isokokoiset yli 100 kg painavat näytteet, joiden käsittelyssä tarvitaan apua, on tuotava Ruokaviraston toimipaikkaan aukioloaikana, jolloin avustava henkilökunta on paikalla. Lähetys saa painaa enintään 100 kg, jos tilaat kuljetuksen kylmiöstä jätettäväksi kylmiöön toiselle paikkakunnalle.

Tilaa Iisalmen Taksipalvelun kuljetus numerosta 0500 547 521 (palveluaika klo 5.30–16.00). Iisalmen Taksipalvelu kuljettaa näytteitä vain Iisalmen kylmäkontista Kuopioon. Lähetyksen paino voi olla enintään 75 kg. Jos näyte jatkaa Kuopiosta edelleen toiseen Ruokaviraston toimipaikkaan, niin tilaa jatkokuljetus TavaraTaxilta.

Ruokavirasto laskuttaa TavaraTaxin ja Iisalmen Taksipalvelun kuljetuksen tutkimuslaskutuksen yhteydessä tutkimuksen tilaajalta. Hintaan vaikuttavat noutopiste sekä sen etäisyys tavallisesta reittilinjasta, kuljetusmatkan pituus sekä paketin paino. Pyydä hinta-arvio kuljetuksen tilauksen yhteydessä.

Sivu on viimeksi päivitetty 23.5.2023