Kokonaisen eläimen lähettäminen tutkimukseen

Näytteiden lähettäminen Ruokavirastoon muuttuu 1.9.2023. Lue lisää.

Voit tuoda kokonaisen eläimen Ruokavirastoon itse tai käyttää kuljetuspalvelua. Posti ja Matkahuolto eivät kuljeta kokonaisia eläimiä. 

Lähetys tulee olla asianmukaisesti pakattu ja merkitty, jotta kuljetusliike ottaa sen kuljetettavakseen. Vaarallisten aineiden kuljetus (VAK) säädösten mukaan eläinperäiset näytteet, joissa on hyvin pienellä todennäköisyydellä taudinaiheuttajia, eivät ole VAK-säädösten alaisia, mikäli ne on pakattu ja merkitty oikein. Tartuntavaarallisia tai UN3373-luokiteltuja kokonaisia eläimiä ei voi lähettää kuljetusyhtiöiden kautta.

Näytteet patologiseen tutkimukseen tulee toimittaa ensisijaisesti kyseisiä eläinlajeja tutkiviin toimipaikkoihin. Patologiset tutkimukset eläinlajeittain Ruokaviraston toimipaikoissa.

Ruokaviraston näytekylmiöt ovat käytettävissä myös iltaisin ja viikonloppuisin. Tuotanto- ja harraste-eläimiä voi tuoda Ruokaviraston toimipaikkoihin myös toiseen toimipaikkaan kuljetettavaksi, jolloin tutkimuksen tilaaja maksaa toimipaikkojen välisen kuljetuksen. Luonnonvaraisen eläimen lähettämisestä  on sovittava etukäteen, ole tällöin yhteydessä Ruokaviraston Oulun toimipaikkaan, puhelin 029 520 4181.

Kuljetuspalveluyrityksiä

TavaraTaxi Oy

 • Tilaa kuljetus haluamaasi noutopisteeseen palvelunumerosta 0100 6100.
 • Ilmoita noutoa tilattaessa, mihin Ruokaviraston toimipisteeseen näyte on matkalla. Sovi soiton yhteydessä noutoaika sekä mahdollisesti lisäpalveluna nouto reittiliikenteen ulkopuolisesta noutopaikasta. Noutoaika määräytyy kuljetusauton liikkeiden mukaan. TavaraTaxin reittiliikennekartta.
 • Lähetyksen paino saa olla enintään 500 kg, mutta isokokoiset yli 100 kg painavat näytteet, joiden käsittelyssä tarvitaan apua, on tuotava Ruokaviraston toimipaikkaan aukioloaikana klo 8.00–16.15, jolloin avustava henkilökunta on paikalla. Varmista aika kuljetusta tilatessasi.
 • Lähetys saa painaa enintään 100 kg, jos tilaat näytteen kuljetuksen Ruokaviraston kylmiöstä jätettäväksi Ruokaviraston kylmiöön toiselle toimipaikalle. Ilmoita kylmiöön jätettävästä näytteestä etukäteen Ruokavirastoon puhelimitse 029 520 4919, edellisenä iltana tai viikonloppuna kylmiöön jätetystä näytteestä heti seuraavana arkipäivänä.

Iisalmen Taksipalvelu

 • Tilaa kuljetus numerosta 0500 547 521 (palveluaika klo 5.30–16.00).
 • Iisalmen Taksipalvelu kuljettaa näytteitä vain Iisalmen kylmäkontista Kuopioon.
 • Lähetyksen paino voi olla enintään 75 kg.
 • Tilaa jatkokuljetus TavaraTaxilta, jos näyte jatkaa Kuopiosta edelleen toiseen Ruokaviraston toimipaikkaan.

Pakettimerkinnät

 • Lähettäjän nimi ja puhelinnumero.
 • Ruokavirasto ja toimipaikka, johon näyte on menossa tutkittavaksi (Helsinki, Kuopio, Oulu tai Seinäjoki).
 • Kuljetusyrityksen nimi/kuljetusyritysten nimet.
 • Teksti ”Eläinperäinen näyte - vapautettu”.

Ruokavirasto laskuttaa TavaraTaxin ja Iisalmen Taksipalvelun kuljetuksen tutkimuslaskutuksen yhteydessä tutkimuksen tilaajalta. Hintaan vaikuttavat noutopiste sekä sen etäisyys tavallisesta reittilinjasta, kuljetusmatkan pituus sekä paketin paino. Pyydä hinta-arvio kuljetuksen tilauksen yhteydessä.

Sivu on viimeksi päivitetty 1.2.2024