Yleistä
- Jos epäilet näytteessä eläintautilain mukaisia helposti leviäviä tai vaarallisia eläintauteja, ota aina ennen lähettämistä yhteys läänineläinlääkäriin.
- Jäähdytä kaikki näytteet lähelle +0 °C ennen pakkaamista. Pakkaa kesäaikana kylmävaraajia mukaan.
- Noudata kuljetusyhtiöiden (mm. Postin ja Matkahuollon) antamia ohjeita (muun muassa pakkaaminen, painorajat ja pakettien merkintä).
- Varmistu, ettei pakkaus vuoda. Paketissa tulee aina olla kaksi vuotamatonta pakkauskerrosta (muovia) ja riittävästi imeytysainetta (sanomalehtipaperia, talouspaperia ynnä muuta sellaista), jotta kaikki näytteestä valuva neste voi imeytyä siihen. Lähettäjä on vastuussa siitä, että pakkaus on vuotamaton.
- Jos tuot kokonaisen eläimen itse perille laboratorioon aukioloaikana, tai jätät kylmiöön sellaisen näytteen, jota ei tarvitse kuljettaa eteenpäin toiselle paikkakunnalle, riittää näytteen suojaamiseksi esimerkiksi jätesäkki.
Pakkausohjeet
- Sijoita veriputket ensin aaltopahviin, jossa on putkille omat lokerot, tai kääri siten, että putket eivät kosketa toisiaan. Kääri ne sen jälkeen imevään pehmikkeeseen, esimerkiksi talouspaperiin ja sulje tiiviiseen muovipussiin. Kuvalliset ohjeet verinäytteiden pakkaamiseen.
- Pakkaa ulostenäytteet tiiviisiin muovipusseihin, kierrekorkillisiin purkkeihin tai maitoputkiin, ja kääri ne sen jälkeen imevään esimerkiksi talouspaperiin ja lopuksi toiseen tiiviiseen muovipussiin. Kuvalliset ohjeet ulostenäytteiden pakkaamiseen.
- Kääri kokonainen eläin runsaaseen ilmavaan ja kuivittavaan materiaaliin, esimerkiksi sanomalehtipaperiin. Laita kesäaikaan kylmävaraajia ruhon eri puolille. Sulje näyte sen jälkeen kaksinkertaiseen muovipussiin ja/tai –säkkiin, ja lisää vielä väliin imevää materiaalia. Kuvalliset ohjeet kokonaisten eläinten pakkaamiseen (pdf).
- Laita elinnäytteen ympärille ensin foliota tai leivinpaperia, joka ei takerru näytteen pintaan. Kääri sen jälkeen näyte imevään ja ilmavaan sanomalehtipaperiin. Sulje näyte sen jälkeen kaksinkertaiseen muovipussiin ja/tai –säkkiin, ja lisää vielä pussien väliin imevää materiaalia. Käytä kylmävaraajia. Kuvalliset ohjeet elinnäytteiden pakkaamiseen (pdf).
- Kuvalliset ohjeet hirvieläinten näivetystautinäytteiden (CWD) pakkaamiseen.
Pakkaa kaikki näytelähetykset lopuksi tukevaan ulkopakkaukseen, joka kestää kuljetuksen kolhut. Muista pakata mukaan muovipussiin suljettu lähete.
Ulkopakkauksena pienille lähetyksille käy kuplamuovipussi, isommille tukeva pahvi- tai styroxlaatikko. Teippaa laatikko kiinni huolellisesti leveällä teipillä ja vahvista tarvittaessa pohja. Laatikossa oleva tyhjä tila tulee täyttää sopivalla täytemateriaalilla, kuten sanomalehdillä.
Pakkauksen merkinnät
Kirjoita paketin päälle osoite ja teksti ”Eläinperäinen näyte - vapautettu”.
Postin kautta lähetettävien pakettien ympärille vedetään lisäksi keltamustaraidallista huomioteippiä (saa mm. rautakaupoista).
Kun käytät sopimuskuljettajaa (TavaraTaxi), merkitse paketin päälle selvästi käyttämäsi yhtiön nimi ja paketin määränpää -paikkakunta.
Vaarallisten aineiden kuljetus (VAK-lähetykset)
Postin kautta voi tarvittaessa lähettää myös eläinlääkärin ohjeen mukaan ”UN 3373 biologinen aine kategoria B” -merkittyjä näytteitä.
Matkahuollon kautta UN3373-luokiteltuja näytteitä voi lähettää vain virkaeläinlääkäri. Lähetystä varten tarvitaan lähetyskohtainen lähetysnumero, jonka saa Ruokavirastosta.