Eläinnäytteiden pakkaaminen

Yleistä

Nämä ohjeet eivät koske erityistilanteita. Jos näytteet on otettu sen takia, että eläimessä tai eläimissä epäillään lakisääteisesti vastustettavaa eläintautia, läänineläinlääkäri ohjeistaa tapauskohtaisesti näytteiden pakkaamisen.

  • Jäähdytä kaikki näytteet lähelle 0 °C ennen pakkaamista. Pakkaa kesäaikana kylmävaraajia mukaan.
  • Noudata kuljetusyhtiöiden (mm. Postin ja Matkahuollon) antamia ohjeita (muun muassa pakkaaminen, painorajat ja pakettien merkintä).
  • Varmistu, ettei pakkaus vuoda. Paketissa tulee aina olla kaksi vuotamatonta pakkauskerrosta (muovia) ja riittävästi imeytysainetta (sanomalehtipaperia, talouspaperia ynnä muuta sellaista), jotta kaikki näytteestä valuva neste voi imeytyä siihen. Lähettäjä on vastuussa siitä, että pakkaus on vuotamaton.
  • Jos tuot kokonaisen eläimen itse perille laboratorioon aukioloaikana, tai jätät kylmiöön sellaisen näytteen, jota ei tarvitse kuljettaa eteenpäin toiselle paikkakunnalle, riittää näytteen suojaamiseksi esimerkiksi jätesäkki.

Pakkausohjeet 

Pakkaa näytteet tukevaan ulkopakkaukseen, joka kestää kuljetuksen kolhut. Muista pakata mukaan muovipussiin suljettu tutkimuslähete.

Ulkopakkauksena pienille lähetyksille käy kuplamuovipussi, isommille tukeva pahvi- tai styroxlaatikko. Täytä laatikossa oleva tyhjä tila sopivalla täytemateriaalilla, esimerkiksi sanomalehdillä. Teippaa laatikko kiinni huolellisesti leveällä teipillä ja vahvista pohja tarvittaessa. Käytä teipaamiseen kelta-mustaraitaista teippiä, jos sellaista on saatavilla.

Pakkauksen merkinnät

Kirjoita paketin päälle osoite ja teksti ”Eläinperäinen näyte - vapautettu”.
Kuvalliset ohjeet päällyspakkauksen ja merkintöjen tekoon.

Vaarallisten aineiden kuljetus (VAK-lähetykset)

Postin kautta voi tarvittaessa lähettää eläinlääkärin ohjeen mukaan ”UN 3373 biologinen aine kategoria B” -merkittyjä näytteitä. Lakisääteisesti vastustettavien eläintautien näytteiden VAK-lähetysten lähettämisen ohjeistaa läänineläinlääkäri.

Matkahuolto ei kuljeta UN3373 näytteitä pikapakettina.

Lähetysohjeet ja osoitteet eläinnäytteille

Sivu on viimeksi päivitetty 23.5.2023