Hengitystiepaketti

Hengitystiepaketti on tarkoitettu hengitystietulehdusten aiheuttajien selvittämiseksi broilereissa, munintakanoissa sekä kalkkunoissa. 

Oireiden alkaessa pyritään PCR-tutkimuksilla osoittamaan taudinaiheuttaja tutkimalla sivelynäytteitä 20 linnun yhteissuolesta. Lisäksi otetaan Mycoplasma gallisepticum -bakteerin varalta sivelynäytteet 6 linnun nielusta/kitalaesta. Lisäksi otetaan 20 linnusta  verinäytteet, joista kalkkunoiden verinäytteistä tutkitaan PMV-3-vasta-aineet ja muiden lintujen näytteet tutkitaan tarvittaessa.  

Toinen tutkimus tehdään verinäytteistä, kun hengitystieoireiden alusta on kulunut yli 2 viikkoa eikä oireiden alkaessa otetuissa näytteissä pystytty osoittamaan tutkittuja taudinaiheuttajia. Mikäli tässä jälkimäisessä tutkimuksessa havaitaan vasta-aineita, tutkitaan tarvittaessa myös oireiden alussa otettuja verinäytteitä, jotta voidaan osoittaa mahdollinen vasteen nousu.

Tutkittavat taudit

Broileri: vanhempaispolvi ja tuotantopolvi 
Munintakana: isovanhempais-/vanhempaispolvi ja tuotantopolvi 

Näyte-erä 1 (oireiden alkaessa)

Viruksen osoitus PCR-menetelmällä:

Newcastlen tauti (ND)

Lintuinfluenssa (AI)

Tarttuva keuhkoputkentulehdus (IB)

Bakteerin osoitus PCR-menetelmällä:

M. gallisepticum 
 

Näyte-erä 2 (>2 viikkoa oireiden alkamisesta)

Vasta-ainetutkimukset verestä:

Newcastlen tauti (ND)

Lintuinfluenssa (AI)

Tarttuva keuhkoputkentulehdus (IB)

Tarttuva henkitorventulehdus (ILT)

Avian rhinotrakeiitti (ART)

M. gallisepticum

Kalkkuna: vanhempaispolvi ja tuotantopolvi

Näyte-erä 1 (oireiden alkaessa)

Viruksen osoitus PCR-menetelmällä:

Newcastlen tauti (ND)

Lintuinfluenssa (AI)

Bakteerin osoitus PCR-menetelmällä:

M. gallisepticum

Vasta-ainetutkimus verestä:

PMV-3

Näyte-erä 2 (>2 viikkoa oireiden alkamisesta)

Vasta-ainetutkimus verestä:

Newcastlen tauti (ND)

Lintuinfluenssa (AI)

Avian rhinotrakeiitti (ART)

Paramyksovirus-3 (PMV-3)

M. gallisepticum

 

Näytteenotto-ohjeita

Ole aina yhteydessä Ruokaviraston siipikarjan tauteihin erikoistuneisiin eläinlääkäreihin ennen näytteiden ottoa puhelin 029 530 0400 (vaihde).

HUOM! Näyte-erä 1 (oireiden alkaessa): Verinäytteitä tulisi ottaa ja lähettää myös ensimmäisen näytteenotto-erän yhteydessä. Kalkkunoiden verinäytteistä tutkitaan aina PMV-3-vasta-aineet, muiden lintujen näytteet laitetaan talteen ja niistä tehdään tarpeen vaatiessa vasta-ainetutkimukset (ei laskuteta erikseen).

Näyte virusten osoitusta varten PCR-menetelmällä: 

Pumpulipuikko pyöritetään yhteissuolessa siten että puikon pää sivelee limakalvoa. Näytteet otetaan vähintään 20 linnusta, mutta 5 linnun näytteet voidaan yhdistää samaan putkeen, joko virusnäytteille tarkoitettuun kuljetuselatusaineputkeen (kaupallisesti saatavana esim. UTM-RT tai Virocult-putki) tai vaihtoehtoisesti puhtaaseen muovipurkkiin/putkeen. Bakteriologiseen tutkimukseen tarkoitettuja elatusaineputkia ei saa käyttää virusnäytteille. Näyte jäähdytetään ja säilytetään + 4 °C lämpötilassa. Sivelynäytteet tulisi toimittaa laboratorioon kylmävaraajien kanssa viimeistään seuraavaksi päiväksi. Nopeimmat lähetystavat ovat Matkahuollon pikarahti, Postin Ovelle aamulla -paketti tai henkilökohtainen tuonti.

Näyte mykoplasmojen osoitusta varten PCR-menetelmällä: 

Oireilevilta linnuilta otetaan nielusta tai kitalaesta sivelynäyte fysiologiseen suolaliuokseen (0.9 % NaCl) kostutetulla pumpulipuikolla, joka toimitetaan laboratorioon esim. muovisessa maitoputkessa. Näyte voidaan ottaa myös kaupalliseen hiilettömään tai hiilelliseen kuljetuselatusainepuikkoon. Sivelynäytteet tulisi toimittaa laboratorioon kylmävaraajien kanssa viimeistään seuraavaksi päiväksi. Näytteet eivät saa jäätyä. Nopeimmat lähetystavat ovat Matkahuollon pikarahti, Postin Ovelle aamulla -paketti tai henkilökohtainen tuonti.

Verinäytteenotto linnun siipisuonesta: 

Verinäytteet otetaan yksilönäytteenä vakuumilla tai valuttamalla 2 ml verta 5 ml veriputkeen ilman lisäaineita. Siipisuoni on siiven alapuolella. 

  • Pieni lintu: Avustaja voi pitää lintua selällään pöydällä tai sylissä, pyyhe pään päällä rauhoittamassa lintua, toinen siipi vasten linnunkehoa ja avustaja levittää toista siipeä. 
  • Iso lintu: Lintua pidetään tiukasti sylissä tai maassa, vatsa alaspäin, toinen siipi vasten linnunkehoa ja avustaja levittää toista siipeä varovasti ylöspäin ja tarvittaessa staasaa siipisuonta. 
  • Iho desinfioidaan esimerkiksi 70 % alkoholilla. 
    Pistokohtaa painetaan hetken näytteenoton jälkeen verenvuodon tyrehdyttämiseksi. 

Neulojen koot: 

  • Iso lintu 20G tai 21G 
  • Pieni lintu 22G 
  • Verinäytteet tulisi toimittaa laboratorioon kylmävaraajien kanssa viimeistään seuraavaksi päiväksi. Näytteet eivät saa jäätyä. Nopeimmat lähetystavat ovat Matkahuollon pikarahti, Postin Ovelle aamulla -paketti, pikakirje tai henkilökohtainen tuonti.

Lähetysosoite

Ruokavirasto, virologia
Mustialankatu 3 
00790 Helsinki