Hengitystiepaketti

Hengitystiepaketti on tarkoitettu hengitystietulehdusten aiheuttajien selvittämiseksi broilereissa, munintakanoissa sekä kalkkunoissa. 

Oireiden alkaessa pyritään PCR-tutkimuksilla osoittamaan taudinaiheuttaja tutkimalla sivelynäytteitä 20 linnun yhteissuolesta. Lisäksi otetaan Mycoplasma gallisepticum -bakteerin varalta sivelynäytteet 6 linnun nielusta/kitalaesta. Lisäksi otetaan 20 linnusta verinäytteet: kalkkunoiden verinäytteistä tutkitaan PMV-3-vasta-aineet aina ja muiden lintujen näytteet tutkitaan tarvittaessa.

Toinen tutkimus tehdään verinäytteistä, kun hengitystieoireiden alusta on kulunut yli 2 viikkoa eikä oireiden alkaessa otetuissa näytteissä pystytty osoittamaan tutkittuja taudinaiheuttajia. Mikäli tässä jälkimäisessä tutkimuksessa havaitaan vasta-aineita, tutkitaan tarvittaessa myös oireiden alussa otettuja verinäytteitä, jotta voidaan osoittaa mahdollinen vasteen nousu.

Tutkittavat taudit

Broileri: vanhempaispolvi ja tuotantopolvi 
Munintakana: isovanhempais-/vanhempaispolvi ja tuotantopolvi 

Näyte-erä 1 (oireiden alkaessa)

Viruksen osoitus PCR-menetelmällä:

Newcastlen tauti (ND)

Lintuinfluenssa (AI)

Tarttuva keuhkoputkentulehdus (IB)

Bakteerin osoitus PCR-menetelmällä:

Mycoplasma gallisepticum 
 

Näyte-erä 2 (>2 viikkoa oireiden alkamisesta)

Vasta-ainetutkimukset verestä:

Newcastlen tauti (ND)

Lintuinfluenssa (AI)

Tarttuva keuhkoputkentulehdus (IB)

Tarttuva henkitorventulehdus (ILT)

Avian rhinotrakeiitti (ART)

Mycoplasma gallisepticum

Kalkkuna: vanhempaispolvi ja tuotantopolvi

Näyte-erä 1 (oireiden alkaessa)

Viruksen osoitus PCR-menetelmällä:

Newcastlen tauti (ND)

Lintuinfluenssa (AI)

Bakteerin osoitus PCR-menetelmällä:

Mycoplasma gallisepticum 

Vasta-ainetutkimus verestä:

Paramyksovirus-3 (PMV-3)

Näyte-erä 2 (>2 viikkoa oireiden alkamisesta)

Vasta-ainetutkimus verestä:

Newcastlen tauti (ND)

Lintuinfluenssa (AI)

Avian rhinotrakeiitti (ART)

Paramyksovirus-3 (PMV-3)

Mycoplasma gallisepticum 

 

Näytteenotto-ohjeita

Tarkentava näytteenotto-ohjeistus eläinlääkäreille siipikarjan hengitystie-, muninnanlasku- ja terveydenseurantapaketteihin (pdf)

Ole aina yhteydessä Ruokaviraston siipikarjan tauteihin erikoistuneisiin eläinlääkäreihin ennen näytteiden ottoa puhelin 029 530 0400 (vaihde).

HUOM! Näyte-erä 1 (oireiden alkaessa): Verinäytteitä tulisi ottaa ja lähettää myös ensimmäisen näytteenotto-erän yhteydessä. Kalkkunoiden verinäytteistä tutkitaan aina PMV-3-vasta-aineet, muiden lintujen näytteet laitetaan talteen ja niistä tehdään tarpeen vaatiessa vasta-ainetutkimukset.

Näyte virusten osoitusta varten PCR-menetelmällä: 

Pumpulipuikko pyöritetään yhteissuolessa siten että puikon pää sivelee limakalvoa. Näytteet otetaan vähintään 20 linnusta, mutta 5 linnun näytteet voidaan yhdistää samaan putkeen, joko virusnäytteille tarkoitettuun kuljetuselatusaineputkeen (kaupallisesti saatavana esim. UTM-RT tai Virocult-putki) tai vaihtoehtoisesti puhtaaseen muovipurkkiin/putkeen. Bakteriologiseen tutkimukseen tarkoitettuja elatusaineputkia ei saa käyttää virusnäytteille.

Näyte mykoplasmojen osoitusta varten PCR-menetelmällä: 

Oireilevilta linnuilta otetaan nielusta tai kitalaesta sivelynäyte fysiologiseen suolaliuokseen (0.9 % NaCl) kostutetulla pumpulipuikolla, joka toimitetaan laboratorioon esim. muovisessa maitoputkessa. Näyte voidaan ottaa myös kaupalliseen hiilettömään tai hiilelliseen kuljetuselatusainepuikkoon.

Verinäytteenotto linnun siipisuonesta: 

Verinäytteet otetaan yksilönäytteenä vakuumilla tai valuttamalla 2 ml verta 5 ml veriputkeen ilman lisäaineita. Siipisuoni on siiven alapuolella. 

  • Pieni lintu: Avustaja voi pitää lintua selällään pöydällä tai sylissä, pyyhe pään päällä rauhoittamassa lintua, toinen siipi vasten linnunkehoa ja avustaja levittää toista siipeä. 
  • Iso lintu: Lintua pidetään tiukasti sylissä tai maassa, vatsa alaspäin, toinen siipi vasten linnunkehoa ja avustaja levittää toista siipeä varovasti ylöspäin ja tarvittaessa staasaa siipisuonta. 
  • Iho desinfioidaan esimerkiksi 70 % alkoholilla. 
    Pistokohtaa painetaan hetken näytteenoton jälkeen verenvuodon tyrehdyttämiseksi. 

Neulojen koot: 

  • Iso lintu 20G tai 21G 
  • Pieni lintu 22G

Eviran video: Verinäytteenotto linnuista (4:20, YouTube)

Käsittely ja lähetys

Näytteet jäähdytetään ja säilytetään + 4 °C lämpötilassa. Näytteet eivät saa jäätyä. Näytteet tulisi toimittaa Ruokaviraston Helsingin laboratorioon kylmävaraajien kanssa viimeistään seuraavaksi päiväksi. Nopeimmat lähetystavat ovat Matkahuollon Pikapaketti, Postin Ovelle aamulla -paketti tai henkilökohtainen tuonti.

Lähetysosoite

Ruokavirasto, Eläintautivirologia
Mustialankatu 3 
00790 Helsinki

Tarkista tarkemmat pakkaus- ja lähetysohjeet sivuiltamme.

Sivu on viimeksi päivitetty 3.1.2020