Lintuinfluenssan varalta lähetettävien näytteiden pakkausohje

Kun epäillään vaarallista eläintautia, näytteiden lähetysohjeet ja lähettämistapa on tarkistettava virologian laboratoriosta. 

Kuolleita tai sairaita lintuja käsitellessä tulee käyttää suojakäsineitä.

Elinnäytteet

Näyteastian tulisi mieluiten olla kierrekorkillinen muoviastia. Näyteastia, johon näytteet on asetettu, suljetaan tiiviisti puhtailla hanskoilla ja astian pintapyyhitään desinfektioaineella kostutetulla paperilla. Näyteastia merkitään siten että lähetteestä käy ilmi mistä linnusta (mikäli useampi lintulaji) näyte on otettu ja mitä se sisältää. Näyteastia kääritään imukykyiseen paperiin ja asetetaan muovipussiin, joka suljetaan tiiviisti.

Muovipussi näyteastioineen asetetaan sopivankokoiseen kuljetuslaatikkoon, jossa on sopivaa pehmustetta. Näytteiden mukana tulee olla Ruokaviraston luonnonlintujen lintuinfluenssatutkimuslähete, johon on merkitty lähettäjän yhteystiedot, omistajanyhteystiedot, näytetiedot (lintulaji tärkeä). Posti edellyttää, että kuljetuslaatikko on oltava keltamustaraidallinen ja se on merkittäväkärjellään seisovalla neliöllä, jonka sisällä on teksti UN 3373.

Kokonaiset linnut

Mikäli näytteiden ottaminen luonnonvaraisista linnuista on mahdotonta suorittaa kentällä, lähetetään linnut kokonaisina Ruokavirastoon. Tästä on etukäteen oltava yhteydessä Ruokavirastoon. Samalla sovitaan mihin Ruokaviraston toimipaikkaan linnut on järkevintä lähettää. Linnut kääritään yksitellen imukykyiseen paperiin esimerkiksi sanomalehtipaperiin ja pakataan muovisäkkiin. Säkki suljetaan tiiviisti ja laitetaan toisen säkkiin, joka myös suljetaan tiiviisti.

Säkkipaketti suihkutetaan desinfektioaineella ja laitetaan kuljetuslaatikkoon, joka voi olla tukevasta pahvista tai muovista. Näytteiden mukana tulee olla lähete, johon on merkitty lähettäjän yhteystiedot, omistajan yhteystiedot ja näytetiedot. Kuljetusauton tavaratila vuorataan suojamuovilla niin, että pakkaus ei pääse kosketuksiin auton pintoihin. Auton tavaratila suihkutetaan kuitenkin suojamuovin poiston jälkeen desinfektioaineella.

Sivu on viimeksi päivitetty 3.1.2020