Villilintujen näytteenotto-ohjeet virkaeläinlääkäreille lintuinfluenssaa epäiltäessä

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista on kehotettu ottamaan yhteyttä alueen virkaeläinlääkäriin, joka arvioi tilanteen. Joukkokuolemaksi voidaan katsoa esimerkiksi viiden joutsenen tai yli kymmenen muun kuolleen linnun löytyminen samalta alueelta. Jos kunnaneläinlääkäri katsoo, että linnut on syytä tutkia lintuinfluenssan varalta, tulee ottaa yhteyttä läänineläinlääkäriin.

Näytteenotto

Jos linnuissa epäillään lintuinfluenssaa, niin Ruokavirasto toivoo, ettei kokonaisia lintuja lähetetä Ruokavirastoon vaan linnuista otetaan elinnäytteitä. Linnuista otetaan näytteeksi pala keuhkoa, henkitorvea ja pala suolta (5 - 10 senttimetriä suolen loppupäätä, mielellään umpisuolen haarautumiskohta mukana). Näytteitä otetaan vain linnuista, jotka ovat äskettäin kuolleita eivätkä ole pilaantuneita. Ennen näytteiden lähettämistä tulee ottaa yhteys Ruokavirastoon. Näytteiden lähetystavasta on hyvä sopia läänineläinlääkärin kanssa. Elinnäytteet toimitetaan suoraan Helsingin Ruokaviraston virologian laboratorioon.

Kuolleita tai sairaita lintuja käsitellessä on huolehdittava henkilökohtaisesta suojautumisesta ja käytettävä suojakäsineitä. Näytteiden ottamista varten tarvitaan terävät sakset, pinsetit ja terävä veitsi. Lisäksi mukana olisi hyvä olla vahvemmat sakset (oksasakset tai muut sellaiset) rintaontelon avaamiseksi. Näytteitä varten tarvitaan puhtaita muovipurkkeja tai -pusseja. Näytteet pakataan yksilökohtaisesti siten, että keuhkot ja henkitorvi pakataan samaan purkkiin tai pussiin ja suolinäyte omaansa. Lisäksi tarvitaan näytepurkkien ja -pussien pakkaamiseen muovipusseja ja mahdollisuuksien mukaan kannellinen vesitiivis muovilaatikko tai -astia.

Muovipussin tai -laatikon ulkopinta tulee desinfioida. Näytteet pakataan eläinlääkintölainsäädännön D 38 mukaan styroxlaatikkoon, jonne laitetaan kylmävaraaja. Lisäksi tarvitaan puhdas pahvilaatikko päällimmäiseksi pakkaukseksi. Näytteenottoon tulee lisäksi ottaa mukaan jätesäkkejä, kertakäyttöisiä käsipyyhkeitä, riittävä määrä suojakäsineitä, desinfektioainetta ja valmiiksi tehtyä saippualiuosta lintujen kostuttamiseen. Muista toimenpiteistä neuvotellaan läänineläinlääkärin kanssa.

Linnun avaaminen näytteenottoa varten

Lintu asetetaan selälleen, ja vatsapuolen höyhenet kastellaan mahdollisuuksien mukaan (mielellään saippuavedellä) pölyämisen estämiseksi. Lintu nyljetään varovasti puukolla rintalastan päältä sekä ruumiinontelon päältä. Rintalihaksiin tehdään viillot kummallekin puolelle lateraalisesti, solisluun korkeudella, luuhun asti.

Ruumiinontelo avataan mediaalisesti saksilla keskilinjaa pitkin aina rintalastaan asti. Rintalasta avataan lintusaksilla/puutarhasaksilla leikkaamalla se auki lateraalisesti tehtyjen lihasviiltojen kohdalta. Tämän jälkeen voi rintalastaa taivuttaa kraniaalisuuntaan samalla irrottaen siihen kiinnittyneitä kalvoja toisella kädellä.

Näytteenotto pyritään tekemään mahdollisimman siististi niin, että vain tarvittavat elinpalat otetaan näytteeksi, ts. elimiä ei erikseen irroteta eikä nosteta pois. Näytteeksi otetaan puhtailla välineillä noin viiden sokeripalan kokoinen pala: keuhkoa, henkitorvea noin 5 senttimetrin pala sekä 5 - 10 senttimetriä suolen loppupäätä (mieluiten umpisuolten haarautumakohdasta alkaen kaudaalisesti). Keuhkot ovat kiinnittyneinä selkäpuolelle ruumiinonteloon kalvoilla, ja keuhkopala joudutaan saksimaan sieltä irti. Henkitorvea voi ottaa ruumiinontelon sisäpuolelta tai kaulalta.

Sivu on viimeksi päivitetty 4.11.2019