Ruokaviraston viljalaboratorio tutkii viljan laatua ja turvallisuutta. Edistämme kotimaisen viljan käyttöä ja kilpailukykyä tuottamalla viljan laboratoriopalveluita, tuotamme viljan laatuun ja turvallisuuteen liittyvää tietoa ja järjestämme koulutusta alan toimijoille.
Analyysipalvelut
Voit tilata viljan laadun tutkimuksia Ruokaviraston viljalaboratoriosta (Helsinki). Teemme viljan käyttölaadun määrityksiä asiakkaiden tilauksesta esimerkiksi viljan vientiä, sisämarkkinakauppaa, viljakaupan jälkitarkastusta tai omaa laadun varmistusta varten. Laboratoriotoiminnan pätevyys ja tulosten oikeellisuus on osoitettu kansainvälisten kriteerien mukaisella arvioinnilla ja akkreditoinnilla, jonka on myöntänyt FINAS-akkreditointipalvelu. Laboratoriomme on myös kansainvälisen vilja ja rehualan kauppajärjestö Gaftan (The Grain & Feed Trade Association) hyväksymä testauslaboratorio.
Meiltä voit tilata mm. seuraavia viljan, palkokasvien ja öljykasvien laadun tutkimuksia:
- kosteuspitoisuus (referenssimenetelmä tai NIT-pikamenetelmä)
- proteiinipitoisuus (referenssimenetelmä tai NIT-pikamenetelmä)
- hehtolitrapaino (referenssimenetelmä koettimella tai NIT-pikamenetelmä)
- tärkkelyspitoisuus ohra ja vehnä (NIT-pikamenetelmä)
- sakoluku
- rikka- ja roskapitoisuus (vain viljat): sis. esim. pienten jyvien määrä, jyväkoko seulomalla, vieraiden jyvien määrän
- mallasohran lajittelu
- mallasohran vetyperoksidi-itävyys
- DON-hometoksiinipitoisuus (pikamenetelmä, vain viljat)
- torajyvien määrä
- vehnäjauhon ekstenso -ja farino
- kostea sitko
- Zeleny-luku
Hinnasto ja laskutus
Laboratoriotutkimukset ovat maksullisia, hinnasto (pdf).
Lasku toimitetaan erikseen.
Näytteenotto-ohje
Ota tutkittavasta viljaerästä edustava näyte. Ota siirrettävästä viljavirrasta tasaisin väliajoin samansuuruisia osanäytteitä koko siirron ajan. Jos kyseessä on varastossa oleva viljaerä, ota näyte näytteenottokairalla eri puolilta erää.
Yhdistä osanäytteet kokoomanäytteeksi. Sekoita tämä näyte huolellisesti. Ota viljaa noin 2 litran näyte tiiviiseen muovipussiin ja lähetä se tilauslomakkeen kanssa viljalaboratorioomme.
Kannella suljettu kokoomanäyte kannattaa säilyttää varastotiloissa mahdollisia myöhempiä analyysejä varten.
Tutkimustulokset
Aloitamme tutkimukset mahdollisimman pian, kun näyte on saapunut laboratorioon. Saat tutkimustulokset 10 työpäivän kuluessa näytteen saapumisesta. Kiireellisissä tapauksissa 2 työpäivässä.
Laboratorion tutkimustulokset toimitetaan tutkimustodistuksena, jonka saat postitse tai turvasähköpostilla. Suosimme tulosten antamisessa turvasähköpostia. Sähköposti myös nopeuttaa tulosten saamista. Noudata turvasähköpostin mukana tulevaa ohjetta tutkimustodistuksen avaamisessa.
Ohje suojatun sähköpostin käytöstä Ruokaviraston laboratorion asiakkaille (pdf)
NIT–Viljaverkko
Ruokavirasto on hallinnoija ja referenssilaboratorio NIT-Viljaverkossa, joka parantaa viljan analysoinnin luotettavuutta Suomessa. Viljaverkossa on masterlaite, johon verrataan NIT-Viljaverkon jäsenten kymmenien käyttölaitteiden tulostasoa. Masterlaiteen tulostaso varmistetaan referenssimenetelmin vuosittain uuden sadon näytteillä. Viljaverkkoon kuuluvat laitteet standardoidaan eli säädetään samaan tulostasoon vuosittain.
NIT-laitteella voidaan määrittää kokojyväviljasta, öljy- tai palkokasveista muun muassa kosteus-, proteiini-, tärkkelys- ja öljypitoisuus ja hehtolitrapaino. Analyysituloksien perusteella viljaerät voidaan niiden laadun mukaan ohjata sopivaan käyttötarkoitukseen rehu- ja elintarviketeollisuudessa. Viljakaupassa hinnoittelu ja viljan vastaanotto tai viljaerän hylkääminen tapahtuu usein NIT-laitteen tulosten perusteella, joten viljan laatutekijöiden luotettava määrittäminen on viljantuottajan etu.
Viljaverkko on ollut toiminnassa vuodesta 2000 lähtien ja siihen voidaan liittää FOSS:n Infratec ja Pertenin Inframatic laitteita.
Lähete Viljaverkon tasontarkistusnäytteitä varten
Yhteydenotot: nitviljaverkko@ruokavirasto.fi
Lajikekokeiden vehnälajikkeiden leivontalaadun arviointi
Viljalaboratorio määrittää Suomen virallisiin lajikekokeisiin kuuluvien kevät- ja syysvehnälajikkeiden leivontalaadun. Virallisen lajikekoetoiminnan tehtävänä on selvittää uusien lajikkeiden viljelyarvo Suomen olosuhteissa. Luonnonvarakeskus (Luke) vastaa virallisten lajikekokeiden järjestämisestä Suomessa.
Referenssinäytteet ja laitetarkastukset
Viljalaboratorio toimittaa tilauksesta referenssinäytteitä pikalaitteiden tarkastusta varten ja tekee laitetestauksia vilja-alan yrityksille.
Koulutus
Viljalaboratorio järjestää tilauksesta koulutusta viljan käyttölaadusta ja luotettavasta laadunmäärityksestä alan toimijoille.
Yhteystiedot
- viljalaboratorio, puhelin 0400 131 429, viljalaboratorio@ruokavirasto.fi
- yksikönjohtaja Elina Sieviläinen, puhelin 040 848 6094, elina.sievilainen@ruokavirasto.fi
- erikoistutkija Anne Mäittälä, puhelin 040 740 1300, anne.maittala@ruokavirasto.fi
- NIT-Viljaverkko, nitviljaverkko@ruokavirasto.fi