Fördröjningar i öronmärkesleverantören A-foders öronmärkesleveranser

5. april 2024

Fördröjningar i A-foders AgroTag öronmärkesleveranser har upptäckts sedan februari månad. Kontrollera din beställnings situation direkt från märkesleverantören (A-foder) och beställ vid behov ersättande märken av en annan märkesleverantör.

Ett djur som är helt utan märken, dvs ett oidentifierbart djur kan inte skickas till slakt eller säljas till livs. Ett oidentifierbart djur kan skickas till kadaveruppsamling men statsstöd för produktionsdjurs uppsamling och destruktion betalas i så fall inte.

Nötkreatur ska märkas med två officiella öronmärken som godkänts av Livsmedelsverket varav det andra bör vara ett elektroniskt öronmärke för djur som är födda från och med 1.1.2021. Kalven ska märkas senast 20 dagar från födseln och dess födslar ska anmälas till registret senast 7 dagar från födseln. Observera att om nötkreaturet flyttas från sin födelsedjurhållningsplats innan tidigare nämnda tidsfrister, ska djuret alltid vara märkt och registrerat före flyttningen.

Nötkreatur som går till slakt kan märkas med ett rött temporärt märke i det ena örat, om djurets egentliga öronmärke har tappats och man inte hinner få ett ersättningsmärke. Utöver det temporära märket ska det ena örat alltid vara försett med ett officiellt öronmärke med nötkreaturets eget EU-signum. Då ett temporärt märke tas i bruk, ska djurhållaren tydligt skriva ut djurets EU-signum under det löpande numret på såväl hon- som handelen av märket. Utöver detta ska en anmälan om att ett temporärt märke tagits i bruk göras till nötkreatursregistret inom sju (7) dagar.

Nötdjur som säljs till livs måste ha båda öronmärkena. Beställ vid behov ersättningsmärken från en annan märkesleverantör. Röda temporära märken kan inte användas.

Handeln med öronmärken är verksamhet mellan djurhållaren och märkesleverantören. Nötkreatursregistrets kundtjänst eller Livsmedelsverket ansvarar inte för reklamationer som hänför sig till öronmärkesleverantörens verksamhet.

Läs mer:

https://www.ruokavirasto.fi/sv/djur/animaliska-biprodukter-och-doda-djur/doda-djur/kadaveruppsamling/
https://www.ruokavirasto.fi/sv/djur/djurhallning-identifiering-och-registrering/markning-och-registrering-av-djur/notkreatur/ 
https://www.ruokavirasto.fi/sv/djur/djurhallning-identifiering-och-registrering/markning-och-registrering-av-djur/notkreatur/oronmarken/