Glykoalkaloider från potatisråvara sannolik orsak till allvarliga symtom hos sällskapsdjur

5. januari 2024

Livsmedelsverket undersökte i november 2023 återkallade foder för sällskapsdjur och råvaror i dem. Den sannolika orsaken till de allvarliga symtomen hos sällskapsdjur har varit en kombination av användningen av glykoalkaloider och mängden potatisråvara.

Livsmedelsverket tog myndighetsprover av fodret Smaak Herkkä Kala från Musti ja Mirri Oy:s lager och av de råvaror som Premium Pet Food Oy använder vid Lundo fabrik. I proverna undersöktes i stor utsträckning bland annat skadliga mikrober, kemiska skadliga och förbjudna ämnen samt näringssammansättningen. Analyserna gjordes både i Livsmedelsverkets forskningslaboratorium och i ett externt laboratorium.

Betydande halter av glykoalkaloider konstaterades i foderblandningarnas potatisråvara och i färdiga foderblandningar, där potatisråvarans andel i receptet var stor.

Halterna av glykoalkaloider i utländska potatisråvaror låg på nivån 220 mg/kg foder i förhållande till 12 % fukt. Halterna av glykoalkaloider som uppmättes i inhemsk potatisstärkelse låg däremot på nivån 15 mg/kg foder i förhållande till 12 % fukt.

Livsmedelsverket anser att den redan tidigare framförda orsaken (halterna av glykoalkaloider i fodret) till symtomen hos sällskapsdjur är sannolikt och det har varit en följd av den stora andelen potatisråvara med höga halter av glykoalkaloider i foderblandningen. När det gäller helfoder har mängden glykoalkaloid som sällskapsdjuret fått i sig med en dos enligt bruksanvisningen som motsvarar sällskapsdjurets vikt varit betydande.

Glykoalkaloider är naturliga gifter hos växter, dvs. toxiner, som fungerar som växternas skyddsmekanism mot sjukdomar och skadedjur.

Det finns inga gränsvärden för glykoalkaloidhalter i foder

I lagstiftningen har inga gränsvärden fastställts för glykoalkaloidhalter i foder. Enligt Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet EFSA:s riskbedömning finns det inte tillräckligt med forskningsdata när det gäller katter och hundar, för att fastställa risknivån för glykoalkaloider. Man vet dock att känslighet för toxiciteten i glykoalkaloider varierar mellan djurarter, varmed toxicitetsgränserna inte kan tillämpas direkt från en djurart till en annan.

I andra undersökningar som Livsmedelsverket gjort konstaterades inga skadliga mikrober eller rester av läkemedel eller andra förbjudna ämnen i fodret. Halterna av tungmetall och mykotoxin låg under de maximihalter som i lagstiftningen fastställts för foder och ifrågavarande föreningar.

Tillverkaren ansvarar för att foder som de tillverkar överensstämmer med kraven och är säkert

Fodret ska vara säkert och lämpligt för utfodring av djurarten i fråga. Foder får inte innehålla skadliga eller förbjudna ämnen, och inte heller mikrober som är skadliga för människors eller djurs hälsa. Om ägaren till ett sällskapsdjur upptäcker eller misstänker brister i och problem med fodret, ska han eller hon kontakta tillverkaren eller, i fråga om foder som tillverkats utomlands, importören.

Mer information:

Mer information
sektionschef Hanna Laatio, tfn 040 065 6265