Provtagning för avmagringssjuka hos hjortdjur (CWD)

Hjortdjur mottagliga för avmagringssjuka hos hjortdjur (chronic wasting disease CWD) som lever i Finland är älg, skogsren, ren, vitsvanshjort och rådjur. I Finland konstaterades det första fallet av TSE hos hjortdjur i februari 2018. Sjukdomen konstaterades hos en självdöd älg som hittades i Kuhmo.

I uppföljningen av avmagringssjuka hos hjortdjur insamlas prover på renar och andra hjortdjur som är över 12 månader gamla och som påträffats döda, uppvisar symtom eller har förtvinat. För att få prover behöver Livsmedelsverket hjälp av renskötare, jägare, viltforskare och alla andra som rör sig i naturen.

Anmäl konstiga eller döda hjortdjur till kommunalveterinären

Kontaktuppgifterna till kommunalveterinärerna hittas lättast via nummerupplysningen eller på kommunernas webbplatser. Kommunalveterinären kontaktar vid behov polisen för att få handräckning med att avliva ett djur som uppvisar symtom.

Jägare och renskötare kan också skicka prover direkt till Livsmedelsverket. Som prov behövs djurets huvud, inklusive underkäke och svalg. När ett djur avlivas ska metoder som skadar bakdelen av hjärnan undvikas. Vid behov kan även andra organ skickas som prov. Fråga mer om saken hos Livsmedelsverket.

CWD har aldrig konstaterats hos människor, men när prover tas och packas är det skäl att skydda händerna, eftersom även till exempel olika bakterieinfektioner kan orsaka symtom i nervsystemet. Ett sjukt djur får inte användas som människoföda.

Anvisningar för förpackning

  • Kyl huvudet till nära 0 °C, om möjligt.
  • Rulla huvudet i rikligt med vätskeabsorberande material, till exempel tidningspapper.
  • Packa huvudet i ytterligare två stadiga hela plastpåsar.
  • Lägg kylklampar i påsen under den varma tiden på året för att förbättra provets hållbarhet.
  • Packa påsen i en stabil låda och tillsätt fyllnadsmaterial, till exempel en skrynklig tidning.
  • Lägg till en noggrant ifylld undersökningsremiss (pdf) i en separat plastpåse.
  • Tejpa fast lådan med brett tejp och förstärk bottnen vid behov. Använd gul-svartrandigt tejp vid tejpning, om sådant finns att tillgå.
  • Skriv "Undantaget veterinärmedicinskt prov” på paketet.

Sändningsadress

Livsmedelsverket Uleåborg
Elektroniikkatie 3
90590 ULEÅBORG
Telefonnummer på paketkort: 040 515 4325

Skicka prov som Postis expressförsändelse. Andra organprover kan också skickas till Uleåborgs verksamhetsställen med huvudet. Besöksadressen är Elektroniikkatie 5 om du tar med proverna själv. Livsmedelsverket betalar för transport om försändelsen har avtalats i förväg, be om anvisningar på Uleåborgs byrå måndag–fredag 8.00–16.15, telefon 029 520 4181.

Hjortdjurshuvuden som endast är avsedda för CWD-undersökningar kan också lämnas in till Livsmedelsverkets verksamhetsställen i Helsingfors, Kuopio och Seinäjoki. På kvällar och veckoslut kan man också använda provkylrummen vid ovan nämnda verksamhetsställen vid Livsmedelsverket.

Helsingfors
Livsmedelsverket, Mustialagatan 3, telefon 029 520 4919
Kuopio
Livsmedelsverket, Neulaniementie 4, telefon 029 520 4132
Seinäjoki laboratorium
Livsmedelsverket, Keskuskatu 23, telefon 029 520 4147

För prover av vilda hjortdjur (älg, skogsren, vitsvanshjort, rådjur) enligt övervakningsprogrammet betalas 50 € i arvode/huvud. Livsmedelsverket har skickat faktureringsanvisningarna till jaktvårdsföreningarna.

Tilläggsuppgifter

specialforskare  Marja Isomursu, telefon 040 512 1248, Livsmedelsverket Uleåborg (huvud- och organprover)
specialforskare Minna Nylund, telefon 040 489 3393, Livsmedelsverket Uleåborg (huvud- och organprover)
specialforskare Ari Kauppinen, telefon 050 301 3750, Livsmedelsverket Helsingfors/virologi (prionundersökningar)

Livsmedelsverket publicerar CWD-undersökningsresultaten från och med början av 2020 i verkets tjänst för öppen information (på finska) och separata undersökningsintyg skickas i regel inte längre till dem som skickar proverna.

Sidan har senast uppdaterats 8.4.2024