Tips för jul – trygga juldelikatesser på bordet

Julen är en tid då vi äter gott. God hygien, en obruten kylkedja, rätt hantering och förvaring av maten är en förutsättning för att tryggt kunna äta gott även under julen.

Genomstek skinka och kött av fjäderfä ordentligt, till minst +75 ºC

När du lagar julmat ska du komma ihåg att rått kött kan innehålla bakterier som orsakar matförgiftning. Hantera rått och tillrett kött med skilda redskap.

Genomstek köttet omsorgsfullt, åtminstone till en temperatur på +75 ºC. Sjukdomsalstrande bakterier förstörs i denna temperatur. Använd en stektermometer vid tillredningen.

Förvara skinkan och fisken kallt

Livsmedel som kräver kylförvaring måste förvaras rätt så att de förblir trygga. Av julens läckerheter ska exempelvis skinka, färskostar och patéer hela tiden förvaras under +6 ºC. Skinkan ska ätas upp inom en vecka, alltså före nyår.

Färsk fisk och alla fiskprodukter som är packade i skyddsgas och vakuum samt rom ska förvaras i 0–+3 grader och användas före den sista användningsdagen. Om fisk förvaras varmare ska den ätas redan i god tid före den sista användningsdagen. Använd djupfryst och tinad rom inom ett dygn.

Hemlagad senap står sig inte lika länge som senap som köpts i affären. Hållbarheten påverkas av bland annat tillverkningshygienen och senapens råvaror. Förvara alltid hemlagad senap i kylskåp där den står sig bra i några veckor.

Ta ut i rumstemperatur bara den mängd mat som kommer att användas på en gång

Ta ut i rumstemperatur bara den mängd mat som kommer att behövas. Ur hygiensynpunkt är det tryggare att exempelvis bara skära det antal skivor av skinkan som behövs och sätta upp dem på ett serveringsfat istället för att ställa hela skinkan i värmen på bordet.

Kasta bort oäten mat som har hållits varm. Blanda inte ihop gammal och ny mat, exempelvis rester av lådor eller sillsallad som hållits varma ska inte blandas med färsk mat.

Om varm mat inte äts genast efter att den blivit tillredd, ska den kylas ner så snabbt som möjligt, till exempel i kallt vattenbad eller ute, omsorgsfullt skyddad, innan den ställs i kylskåp.

Hetta upp lådrätter ordentligt till över + 60 ºC

Låt djupfrysta lådrätter tina i kylskåp så att de inte blir varma under upptiningen. Hetta upp lådrätter ordentligt till en temperatur över +60 ºC. Hetta inte upp och kyl inte ner lådrätter flera gånger och blanda inte en produkt som varit uppvärmd med en ny.

Genom att låta varm mat stå i rumstemperatur och långsamt svalna ges bakterier som orsakar matförgiftning möjlighet att föröka sig i produkten. Värm hellre upp den mängd lådrätter som kommer att ätas på en gång och förvara resten kallt i kylskåpet. Frys inte en lådrätt som tinats upp på nytt.

Sidan har senast uppdaterats 19.11.2018