Konsumentens möjligheter att minska intaget av arsenik

Riset har en genetisk benägenhet att samla på sig större halter arsenik än de övriga spannmålsväxterna, men som en del av en mångsidig, varierande och måttlig kost utgör riset inte någon fara för konsumenten.

Konsumenten kan ändå i någon mån minska exponeringen för arsenik ur ris genom att tvätta grynen med vatten innan de tillagas och hälla kokvattnet bort efter tillagningen.

I vissa havstångarter, särskilt hizikitång (Sargassum fusiforme), har påträffats höga halter oorganisk arsenik. I kostrekommendationerna för barnfamiljer (på finska) behandlas en säker användning av alger och tång med tanke på exponeringen för jod, men samma rekommendationer skyddar också konsumenten mot metaller.

Evira (numera Livsmedelsverket) och svenska Livsmedelsverket har publicerat resultat av undersökningar av halterna skadliga ämnen i barnmat och spannmål. I dessa undersökningar har framkommit att arsenikhalten i ris är högre än i andra sädesslag. På grund av sin ringa vikt är barnen den känsligaste kategorin i fråga om inverkningarna som skadliga ämnen i kosten har. Därför kom Evira år 2013 med rekommendationen att små barn (under 6 år) inte bör serveras risdryck som enda dryck. Andra risbaserade rätter, vällingar, grötar, ristillbehör och annat sådant kan användas på normalt vis som en del av en varierad, mångsidig och måttlig kost. I Finland anses det inte nödvändigt att ge desto noggrannare rekommendationer för att begränsa intaget av ris, eftersom till exempel konsumtionen av riskakor bland barn är liten i Finland. Svenska livsmedelsverket gav också hösten 2015 noggrannare rekommendationer om konsumtionen av ris och enligt dem rekommenderas inte vare sig risdrycker eller riskakor för barn under 6 år.

Traditionella kinesiska läkemedel och ayurvedaläkemedel kan innehålla farligt höga halter av olika metaller, såsom arsenik, och personer som använder sådana produkter har inrapporterats ha fått rentav allvarliga förgiftningar.

Sidan har senast uppdaterats 21.12.2022