Statens regionförvaltning förnyas vid årsskiftet 2025‒26. Regionförvaltningsverkens djur- och livsmedelsuppgifter överförs till Livsmedelsverket. I samband med ändringen kan webbplatsen ha brister de första dagarna i januari. Dessutom uppgifterna inom landsbygdsutveckling samt jordbruks- och livsmedelsekonomi överförs från NTM-centralerna till livskraftscentralerna. Detta medför ett driftavbrott i e-tjänsterna för landsbygdens utvecklingsstöd under perioden 1–7 januari 2026.

E270 - Mjölksyra

additiv grupp
Konserveringsmedel

beskrivning
En organisk syra som bildas av mjölksocker genom mjölksyrebakteriers inverkan. Syran förekommer allmänt i naturen och den bildas naturligt också i människan. Framställs av kolhydrater med hjälp av mjölksyrebakterier eller kemiskt. Används också som surhetsreglerande medel och för att ge smak. Mjölksyrans salter kallas laktater (E325 – 327). Dess konserverande effekt bygger främst på att den sänker pH-värdet. Får användas i nästan alla livsmedel som får innehålla tillsatser. Mängdbegränsningar endast i nektar.

Godtagbart dagligt maximalt intag (ADI)
Behövs inte