• Driftavbrott i Livsmedelsverkets e-tjänster från och med 23.5 kl. 16.15.  Årendetjänster går att använda som vanligt igen senast på måndagen den 26 maj klockan 8. Tjänsterna kan vara tillgängliga redan tidigare. Läs mer
  • Driftavbrott i Livsmedelsverkets e-tjänster 26.5 mellan kl. 15 och 16. Avbrottet beräknas pågå i några minuter. Läs mer

E270 - Mjölksyra

additiv grupp
Konserveringsmedel

beskrivning
En organisk syra som bildas av mjölksocker genom mjölksyrebakteriers inverkan. Syran förekommer allmänt i naturen och den bildas naturligt också i människan. Framställs av kolhydrater med hjälp av mjölksyrebakterier eller kemiskt. Används också som surhetsreglerande medel och för att ge smak. Mjölksyrans salter kallas laktater (E325 – 327). Dess konserverande effekt bygger främst på att den sänker pH-värdet. Får användas i nästan alla livsmedel som får innehålla tillsatser. Mängdbegränsningar endast i nektar.

Godtagbart dagligt maximalt intag (ADI)
Behövs inte