Statens regionförvaltning förnyas vid årsskiftet 2025‒26. Regionförvaltningsverkens djur- och livsmedelsuppgifter överförs till Livsmedelsverket. I samband med ändringen kan webbplatsen ha brister de första dagarna i januari. Dessutom uppgifterna inom landsbygdsutveckling samt jordbruks- och livsmedelsekonomi överförs från NTM-centralerna till livskraftscentralerna. Detta medför ett driftavbrott i e-tjänsterna för landsbygdens utvecklingsstöd under perioden 1–7 januari 2026.

E426 - Sojabönshemicellulosa

additiv grupp
Emulgerings-, stabiliserings- och förtjockningsmedel

beskrivning
Framställs genom extrahering av sojafiber. Utgångsmaterialet är en fiberrik biprodukt som erhålls vid framställning av sojaolja och sojaprotein. Används bl.a. som emulgeringsmedel i emulgerade såser, som förtjockningsmedel i geléartad godis, som stabiliseringsmedel i mjölkbaserade drycker avsedda för detaljhandeln och som klumpförebyggande medel i färdigt förpackade och konsumtionsfärdiga nudlar och ris avsedda för detaljhandeln. Mängdbegränsningar. Vid försäljning av livsmedlet ska sojaursprunget anges i livsmedlets förpackningspåskrifter.

Godtagbart dagligt maximalt intag (ADI)
Har inte fastställts.