Starta livsmedelsbutik

Vill du etablera en livsmedelsbutik? På denna sida får du vägledning om hur du inleder verksamheten. Då du vill grunda en livsmedelsbutik bör du utreda följande saker.

Livsmedelsbutik utifrånBild: Tussitaikurit Oy

Starta livsmedelsbutik

Hitta en lämplig lokal 

När du hittat en lokal som du tycker är lämplig för den livsmedelsverksamhet du planerar, ska du kontakta kommunens byggnadstillsyn för att försäkra dig om att lokalen är lämplig som livsmedelsbutik. Alternativt kan du ta reda på om det är möjligt att ändra användningsändamålet. Om en ändring är möjlig ska du kontakta byggnadstillsyn för att försäkra dig om att en livsmedelsbutik är tillåten i fastigheten. Ansök också om bygglov för renoveringen. Kom ihåg att beakta tillgänglighetskraven när du planerar renoveringen av lokalen. Det är bra om du redan i detta stadium också kontaktar livsmedelstillsynsmyndigheten i kommunen. Du kan diskutera med livsmedelstillsynen om lokalen säkert lämpar sig för ditt användningsändamål.

I butiken ska det finnas tillräckligt med utrymme för verksamheten. De strukturella kraven beror till exempel på om du kommer att förbereda eller sälja oförpackade livsmedel i butiken. Butikens produktionskök måste ha tillräckligt med arbetsyta för livsmedelshantering. Mängden utrymme som krävs beror på vad du ska tillaga. I en livsmedelsbutik måste det finnas tillräckligt många tappställen och tvättställ för handtvätt samt för tvätt av livsmedel och rengöring av köksredskap. Säkerställ att personalen har ett omklädningsrum och tillräckligt antal toaletter samt utrymme för underhåll och förvaring av städutrustning.

Planera verksamheten så att den passar lokalerna

Planera mottagningen och förvaringen av de livsmedel som ska säljas samt de råvaror som används i produktionsköket. Frysta livsmedel, liksom livsmedel som kräver kall- eller varmhållning, har specifika temperaturkrav, som varierar beroende på livsmedelstyp. Se till att du har tillräckligt med kylaggregat med olika temperaturer. Kylkedjan får inte brytas i något skede. Om du säljer oförpackad mat måste du hantera och förvara färdigmat separat från mat som kräver tillredning. När du planerar verksamheten, lokalerna och utrustningen, beakta kraven på åtskiljande av livsmedel – särskilt med tanke på ämnen som kan orsaka allergier och intoleranser

Registrera ditt företag hos livsmedeltillsynen

Registrera ditt företag genom att lämna en anmälan om livsmedelslokal till livsmedelstillsynen i den kommun där livsmedelsbutik ligger senast fyra (4) veckor innan verksamheten inleds. Du kan göra anmälan via Miljö- och hälsoskyddets elektroniska anmälningstjänst (ilppa). I tjänsten ilppa kan du lämna en anmälan om väsentlig ändring i verksamheten, om avslutande av verksamheten eller om att företagaren byts ut. Anmälningsblanketten får du också på kommunens webbplats eller av kommunens livsmedelsinspektör, som ger dig råd och handledning. Livsmedelstillsynen registrerar livsmedelsbutiken och verksamheten omfattas i fortsättningen av den regelbundna livsmedelstillsynen. Både för handläggningen av anmälan och för inspektionerna tas en avgift ut enligt kommunens taxa.

Övriga tillstånd

Vänd dig vid behov till Tillstånds- och tillsynsverket för att ansöka om utskänkningstillstånd och till livsmedelstillsynen i din kommun för att ansöka om tillstånd att sälja tobak och nikotinprodukter. Mer information om dessa tillstånd finns på deras webbplats. Kom ihåg att även kontakta brand- och räddningsmyndigheten innan butiken öppnas.

Om du planerar att sälja följande livsmedel, var uppmärksam på följande saker:

  • Om ett livsmedel eller en ingrediens inte i betydande omfattning använts som människoföda inom EU-området före 15.5.1997, kan det betraktas som ett nytt livsmedel. Nya livsmedel kräver tillstånd innan de får släppas ut på marknaden. Var särskilt uppmärksam på detta om du säljer livsmedel som importerats från länder utanför EU.
  • Om du säljer kosttillskott, livsmedel som berikats med vitaminer och/eller mineralämnen, modersmjölksersättningar eller livsmedel för speciella medicinska ändamål, säkerställ med tillverkaren, den som låtit tillverka produkten eller importören att anmälningar om produkterna har lämnats till Livsmedelsverket.

Krav på personalen

Personal som hanterar oförpackade, lättfördärvliga livsmedel måste ha hygienpass, ändamålsenlig arbetsklädsel och en utredning av hälsotillståndet om salmonellasmitta. Lättfördärvliga livsmedel är till exempel kött, fisk, riven morot och färska korvar.

Planera egenkontrollen

Egenkontrollen är företagets riskhanteringssystem för verksamheten. I egenkontrollen planerar du på förhand hur du hanterar riskerna i verksamheten och vid behov korrigerar fel. Ju fler livsmedelshygieniska risker som förknippas med verksamheten, desto mer krävs av egenkontrollen. Vissa krav ställs på bokföringen av egenkontrollen. Du kan planera egenkontrollen själv eller använda en färdig mall som stöd.

Viktigt att tänka på i verksamheten

  • Hantera, förvara och transportera livsmedlen hygieniskt. Skydda produkterna och håll lokalerna prydliga. Försök på alla sätt skydda livsmedlen mot mikrober och se till att de inte kommer i kontakt med skadliga ämnen. Ingredienser som framkallar allergiska reaktioner måste hållas åtskilda från varandra och från livsmedel som de inte är avsedda för.
  • Förvara livsmedlen så att temperaturen och andra omständigheter är lämpliga för dem.
  • Säkerställ temperaturkontroll även vid transport av livsmedel. Kylkedjan får inte avbrytas i något skede.
  • Använd endast material som lämpar sig för livsmedelskontakt och för det avsedda användningsändamålet, om de kommer i kontakt med livsmedel. På så sätt försäkrar du dig om att materialen inte ger ifrån sig skadliga kemikalier till livsmedlen.
  • Se till att de livsmedel som säljs är försedda med tillräcklig och korrekt information. Sälj inte sådana produkter som saknar obligatoriska förpackningsmärkningar på finska och vid behov även på svenska.
  • Säkerställ också att du vid marknadsföring av livsmedel framför endast tillåtna närings- och hälsopåståenden. Du får inte vilseleda konsumenten.
  • Se till att produkterna är spårbara. Livsmedlen och de råvaror som använts ska vara spårbara under varje skede i produktions-, tillverknings- och distributionsprocessen.
  • Se också till att du vet hur du ska handla om du får reda på eller misstänker att ett livsmedel som du har sålt inte är säkert.
  • Kom ihåg att anmäla webbutiken.

Kom ihåg att som aktör i livsmedelsbranschen har du ansvaret för att livsmedlen är säkra och spårbara samt att de är försedda med korrekt och tillräcklig information.

Mer information

Livsmedelsverket — Livsmedelsbranchen

 

 

Sidan har senast uppdaterats 26.9.2025